Search
Close this search box.

Διάβρωση ακτών: ένα φλέγον ζήτημα

Προσφάτως, σε συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα « Διάβρωση ακτών – Μέθοδοι αντιμετώπισης – θεσμικό πλαίσιο» αναδείχθηκε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα που απειλεί τη  χώρα μας, με τις εκατοντάδες χιλιάδες ακτογραμμές της και κατά συνέπεια η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του.
Το ΤΕΕ δια του Προέδρου του, τάχθηκε για ακόμα μία φορά υπέρ της ολιστικής και χωρίς χρονοτριβές  αντιμετώπισης και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από μόνο του στη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου  που θα παρακολουθεί όλα τα σχετικά φαινόμενα.
Και λόγω της προφανούς ανάγκης αλλά και λόγω ειδικότητας,  χειροκροτώ και συντάσσομαι πλήρως με την πρωτοβουλία του φορέα μας. Άλλωστε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, τα τελευταία χρόνια, τόσο στα ετήσια υπομνήματα προς τον Πρωθυπουργό όσο και σε εμβληματικές θεματικές εκδηλώσεις,  έχει αναδείξει σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας τη συλλογή, οργανωμένη καταχώριση και αξιοποίηση γεωπληροφοριών και σχετικών  δεδομένων.
Θυμίζω μάλιστα ότι πέρυσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του 2023, στην εκδήλωσή μας με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη – Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης» είχαμε αναλύσει και τα αίτια αλλά και τις επιπτώσεις της διάβρωση των ακτών.
Τώρα το ΤΕΕ κάνει ένα ακόμα, πολύ σημαντικό βήμα. Είμαι βέβαιος ότι το Τμήμα μας θα έχει ενεργό ρόλο και σε αυτό.