Search
Close this search box.

Η Ασφάλεια απαιτεί ταχύτητα αλλά και συνέπεια

Η Ασφάλεια απαιτεί ταχύτητα αλλά και συνέπεια

Πριν λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση είπε ότι «είμαστε παγιδευμένοι σε μια κολοσσιαία παγκόσμια δυσλειτουργία» (gridlocked in colossal global dysfunction).
Η “δυσλειτουργία” αυτή εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα και με συσσωρευμένες επιπτώσεις: Πανδημία, ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, πόλεμος, πληθωρισμός, απειλή νέας διεθνούς οικονομικής ύφεσης, απειλή διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, απειλές εν τέλει κατά του πολιτισμού μας.
Προφανώς η ασφάλεια με την οποία ασχολείται το συνέδριο Safe Thessaloniki που συνδιοργανώνουμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν αφορά όλα αυτά τα πεδία απειλών. Θα αναδείξει ωστόσο το θέμα της ασφάλειας έναντι κινδύνων που έχουν να κάνουν με φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, θέματα που ούτως ή άλλως επηρεάζουν άμεσα και βαθύτατα και την οικονομία και την υγιεινή και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Μια πτυχή αυτής της ασφάλειας αφορά στα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η πολιτεία για προσαρμογή στις ανάγκες και για λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων.
Η ταχύτητα λήψης και εφαρμογής αποφάσεων αποτελεί οριζόντιο παράγοντα επιτυχίας, ή αποτυχίας, πολλών εφαρμοσμένων πολιτικών που συχνά χρήζουν βελτίωσης ή απλά προσαρμογής. Γι` αυτό είναι πλέον σημαντικό και διπλά επιβεβλημένο, όταν μιλάμε για δράσεις και έργα που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, ή ακόμα και της δυνατότητας του κρατικού μηχανισμού να φτάσει όπου απαιτείται η συνδρομή του χωρίς καθυστέρηση, να είμαστε ακριβείς και συνεπής στην αξιοποίηση χρόνου και πόρων.