Search
Close this search box.

Καλά Χριστούγεννα Συνάδελφοι! Με υγεία και χαρά το 2023!

Καλά Χριστούγεννα Συνάδελφοι! Με υγεία και χαρά το 2023!

Φτάνει στο τέλος της μια χρονιά, που θυμίζει… το μετέωρο βήμα του πελαργού.
Ξεκίνησε με αυξημένες ελπίδες και προοπτικές για την ανάκτηση μιας μεταπανδημικής κανονικότητας τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική μας καθημερινότητα.
Οι ελπίδες δεν ευοδώθηκαν για τους γνωστούς λόγους(: εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, υψηλός αριθμός κρουσμάτων και η ένταση στα ελληνοτουρκικά).
Η χρονιά ολοκληρώνεται με έκτακτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, προβληματισμό για τις εξελίξεις στο πεδίο του ενεργειακού κόστους (και της μελλοντικής επάρκειας), αλλά και με αισιοδοξία ότι οι δυνατότητες θωράκισης κοινωνίας και οικονομίας είναι τέτοιες, που θα προστατέψουν την αναπτυξιακή προοπτική και θα διατηρήσουν σε σημαντικό ποσοστό τη δυναμική που δημιουργήθηκε.
Για τον τεχνικό κόσμο, ο απολογισμός της χρονιάς δείχνει το ποτήρι μάλλον μισογεμάτο: σημαντικές επενδύσεις,σπουδαία έργα, μεταρρυθμιστικές πολιτικές, νέοι θεσμοί, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενεργειακά προγράμματα, που αφορούν άμεσα τον κλάδο μας.
 Στα περισσότερα από αυτά, το Τμήμα μας προσπάθησε να είναι παρόν, με θέσεις και προτάσεις, που ενίοτε τα συνδιαμόρφωσαν ή τα βελτίωσαν. 
Το βέβαιο είναι ότι ήμασταν παρόντες και στα ζητήματα της περιοχής αρμοδιότητάς μας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας και σε αυτά των μελών μας, των 17.000 Μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Από τον σύντομο και συνοπτικό απολογισμό που ακολουθεί επιλέγω να αναφερθώ σε τέσσερα θέματα:
Στο Συνέδριο και την Έκθεση για την αρχιτεκτονική βιομηχανική κληρονομιά, που αποδείχτηκε πολύ επίκαιρο δεδομένης της σχετικής δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος για αξιοποίηση τέτοιων χώρων και κτιρίων στην πόλη μας. Στο Συνέδριο Safe Thessaloniki που συνδιοργανώσαμε για θέματα που δεν χρειάστηκε να αποδειχθούν, είναι στην πρώτη σελίδα της επικαιρότητας παγκοσμίως.
Στο έργο που παράγεται καθημερινά από το Τμήμα και το στελεχιακό δυναμικό του: Είμαστε παρόντες στην καθημερινότητα των συναδέλφων, μέσα από το πλέγμα σταθερών υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας, με διαρκή εξυπηρέτηση αυτοπρόσωπη και όχι μέσω μηνυμάτων, με ενημέρωση, επιμόρφωση αλλά και έρευνα για τις απόψεις των μηχανικών. Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό θέμα είναι η στενή συνεργασία μας με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και με κάθε Τμήμα της, η νέα περίοδος ενισχυμένης επαφής που εγκαινιάσαμε με τα μελλοντικά μέλη μας, τις επόμενες γενιές μηχανικών.
Για αυτές τις επόμενες όπως και για τις σημερινές γενιές μηχανικών, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα συνεχίσει το έργο του.
Καλά Χριστούγεννα Συνάδελφοι! Με υγεία και χαρά το 2023!