Search
Close this search box.

Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελα

Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες -και η ελληνική ακόμα περισσότερο ίσως- περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τους εγκεκριμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για τη στήριξη της “επανεκκίνησής” τους, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχει ανοίξει ήδη ένας διάλογος για διεύρυνση του χορηγούμενου μέσω αυτού ποσού.
Σ` αυτό φυσικά συνέβαλε το υπερατλαντικό παράδειγμα των ΗΠΑ, που έχουν ήδη ανακοινώσει πόρους 1.9 τρισ. δολάρια για την ανακούφιση επιχειρήσεων και πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και επιπλέον πόρους 2 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των υποδομών, της απασχόλησης και την αντιμετώπιση συνεπειών και κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
Η σύγκριση με τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης είναι πιεστική για την Ε.Ε.
Ένα ακόμα θετικό που προκύπτει από το παράδειγμα των επιλογών Μπάιντεν στις ΗΠΑ, είναι πως αφενός καταδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο των υποδομών και του κατασκευαστικού κλάδου στην ανάπτυξη και στην απασχόληση (δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για μελλοντική αύξηση και των ευρωπαϊκών πόρων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση), αφετέρου συνάδει και με την δική μας επιχειρηματολογία για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος στην ενίσχυση του ΑΕΠ και στην περαιτέρω ώθηση της προσπάθειας επιστροφής -και παραμονής- της χώρας, σε αισθητά θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.
Δικαιολογείται έτσι και κάθε παράδειγμα αναπτυξιακού εγχειρήματος με κατασκευαστικές παραμέτρους, αλλά και με αναφορές στην καινοτομία και στη νεανική επιχειρηματικότητα, την οποία αξίζει να στηρίζουμε και να προβάλουμε. Πόσο μάλλον, όταν τέτοιες προσπάθειες κυοφορούνται και αναπτύσσονται στις ελληνικές Πολυτεχνικές Σχολές, κατακτώντας πολύ γρήγορα θέση σε ένα έντονα ανταγωνιστικό πεδίο, όπως θα διαπιστώσετε και στο παρόν newsletter.
Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι η Ανάσταση του Χριστού θα συνοδευτεί και από την Ανάσταση του ηθικού και των προοπτικών γρήγορης ανάκαμψης, όχι μόνο των οικονομικών δεικτών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Καλό Πάσχα, με υγεία και χαμόγελα για εσάς και τις οικογένειές σας.