Search
Close this search box.

Να προλάβουμε τον εκτροχιασμό των έργων λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων

Να προλάβουμε τον εκτροχιασμό των έργων λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων

Σε μία περίοδο κατά την οποία είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την πορεία των διαφόρων δεικτών -διεθνών και εγχώριων- που επηρεάζουν την πραγματική οικονομία, είναι σίγουρα αναγκαίες  οι κατευθύνσεις εκείνες από την Πολιτεία που θα περιορίσουν το αίσθημα της αβεβαιότητας στο πεδίο των κατασκευών.
Η εκτόξευση των τιμών σε αρκετά προϊόντα, καύσιμα και δομικά υλικά, λογικά απειλεί να επιφέρει υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα ολοκλήρωσής τους.
Σίγουρα πρέπει να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός ανάμεσα στο ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και στο ενδεχόμενο να σταματήσει, με κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένος ο ανάδοχος στις όποιες ρήτρες συνοδεύουν την κατά περίπτωση σύμβαση.
Είναι χρήσιμο, η Πολιτεία να θέσει ως προτεραιότητα τον συντονισμό ανάμεσα στις αναθέτουσες αρχές, στους αναδόχους και στους εκπροσώπους των χρηματοδοτικών μηχανισμών, προκειμένου, αφενός να μη δούμε έργα να σταματούν -με ό,τι άλλες συνέπειες αυτό θα έχει, όπως στις θέσεις εργασίας- αφετέρου να μη βρεθεί ο τεχνικός κόσμος αντιμέτωπος με γραφειοκρατικές (στην καλύτερη περίπτωση) εμπλοκές για τις οποίες δεν θα φέρει πραγματική ευθύνη.
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινήθηκε η θέσπιση συντελεστών αναθεώρησης τιμών στα έργα, για την προσαρμογή στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών,  στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Για το θέμα αυτό υπέβαλε έγκαιρα προτάσεις και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Είναι σημαντικό, πια, να αντιληφθούμε ότι τα δεδομένα ήδη έχουν αλλάξει και μπορεί να μεταβληθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Όπως φαίνεται τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα του προϋπολογισμού των έργων, είναι ζωντανό και παλλόμενο, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της ανάγκης για έναν μόνιμο μηχανισμό αναπροσαρμογών.