Search
Close this search box.

Οι μηχανικοί δεν είναι σάκος του μπόξ

Έναυσμα για εντατικότερη διεκδίκηση της προστασίας συναδέλφων Μηχανικών που βρίσκονται κατηγορούμενοι για τις συνέπειες σφαλμάτων άλλων συμπολιτών μας, αποτελεί η αθώωση συναδέλφου για μια αντίστοιχη υπόθεση, εδώ στη Θεσσαλονίκη, περισσότερα στοιχεία για την οποία θα δείτε στο σχετικό άρθρο – παρέμβαση της ΕΜΔΥΔΑΣ στο παρόν newsletter.
Εμείς οι μηχανικοί έχουμε ευθύνη για την ποιότητα και την ασφάλεια της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Είναι μέρος της δουλειάς μας, της επιστήμης μας, είμαστε περήφανοι για αυτή την ευθύνη και δεν την αποποιούμαστε.
Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου μας, για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, για τη γραφειοκρατική πέδη στην άμεση ανταπόκριση, για την έλλειψη ειδικών τεχνιτών και εφαρμοστών, για τις αλληλοκατηγορίες των πολιτικών προϊσταμένων διαφόρων Αρχών, δίκαιες ή άδικες, με παράπλευρες απώλειες τους μηχανικούς υπαλλήλους, για την βιασύνη εισαγγελέων που αντί να εμβαθύνουν στις υποθέσεις τις παραπέμπουν συλλήβδην σε ακροαματική διαδικασία, για όσα μας κατηγορούν συχνά οι πολιτικοί για να κατευνάσουν το λαϊκό αίσθημα, αποκρύπτοντας τις δικές τους ευθύνες.
Και δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα της αβελτηρίας των Ελληνικών Κυβερνήσεων που μοιράζουν αριστερά και δεξιά επαγγελματικά δικαιώματα όμοια με των Μηχανικών, για λόγους τόσο προφανείς όσο μυστηριώδη και ατεκμηρίωτα είναι τα προσχήματά τους.
Όταν ένας προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών σύρεται στη Δικαιοσύνη ως υπόλογος για τροχαία δυστυχήματα, με το σκεπτικό πως έπρεπε να προβλέψει μέτρα παρεμπόδισης… της εκ προθέσεως παραβίασης του Κ.Ο.Κ. από οδηγούς και των συνεπαγόμενων ατυχημάτων (και των επιπτώσεών τους) που αυτοί προκαλούν, είναι εύλογο να περιμένει κανείς την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου, με βάση την απλή, κοινή λογική. Δεν είναι καθόλου εύλογη όμως, η φυσική, οικονομική και ψυχική καταπόνηση που έχει υποστεί ο αδίκως κατηγορηθείς συνάδελφος, μέχρι την οριστική αθώωσή του.
Ας μην ξεχνάμε τις περιπτώσεις εκείνες, που ο Μηχανικός δημόσιος υπάλληλος, κατηγορείται για ανεπαρκή συντήρηση οδού, ενώ το πρόβλημα οφείλεται σε μια σειρά άλλων παραγόντων, θέμα το οποίο το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει κατ` επανάληψη επισημάνει.
Σε ότι αφορά τους συναδέλφους της Δημόσιας Διοίκησης, εμείς θα θέσουμε εκ νέου το θέμα και τις προτάσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές παρατηρήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ, για οριστική επίλυση ενός προβλήματος που αδικεί κατάφωρα τη συνέπεια, την αγωνία και διαρκή προσήλωση τους στην καλύτερη δυνατή επιτέλεση των καθηκόντων τους, με τους πόρους και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
Οι μηχανικοί ανεξαρτήτως της θέσης που υπηρετούμε, είμαστε υπεύθυνοι Επιστήμονες και Επαγγελματίες.
Δεν είμαστε σάκος του μποξ.