Search
Close this search box.

Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης: 46 χρόνια μετά.

Η σημασία του υποχρεωτικού πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτίρια που στεγάζουν σχολεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια είναι προφανής  για κάθε πολίτη.
Για εμάς τους μηχανικούς, η σημασία της ανθεκτικότητας των κατασκευών, οφείλεται και σε άλλους σπουδαίους λόγους, παράλληλα με την ασφάλεια τη δική μας, των παιδιών μας και των συμπολιτών μας. Έχει να κάνει με τον ρόλο μας, είναι έργο με καθαρό επιστημονικό περιεχόμενο και μαζί κοινωνική προσφορά.
Ακόμα ειδικότερα, για τους μηχανικούς της Θεσσαλονίκης, είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα της πορείας που ξεκίνησε με τον μεγάλο σεισμό πριν 46 χρόνια και 7 μέρες,  από τους συναδέλφους μας εκείνης της εποχής.
 Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών  οργάνωσαν τους  μηχανικούς της πόλης που έδρασαν ως έγκυροι επιστήμονες και συνειδητοί πολίτες. Αλλά όχι μόνο. Προχώρησαν στην διατύπωση ολοκληρωμένων απόψεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά το σεισμό αλλά και συνολικά για την  αντισεισμική προστασία της χώρας, για την βελτίωση της ποιότητας μελετών και κατασκευών, για την επιστημονική διερεύνηση του σεισμικού κινδύνου και τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας έβαλε τις βάσεις για ριζική αναθεώρηση του τότε ισχύοντος Αντισεισμικού Κανονισμού, στελέχωσε τις επιστημονικές επιτροπές και εκπόνησε σειρά αριθμητικών παραδειγμάτων για τις διατάξεις του Κανονισμού του 1985.
Η σημερινή εκδήλωση, η δεύτερη στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας που ξεκίνησε το ΤΕΕ και ο ΟΑΣΠ, ας είναι φόρος τιμής  σε όλους τους συναδέλφους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους που έδωσαν τότε το «παρών».