Search
Close this search box.

Το μεγάλο στοίχημα για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Το μεγάλο στοίχημα για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, αν οι παρεμβάσεις τύπου power pass και fuel pass είναι μια προσπάθεια βραχυπρόθεσμης στήριξης της καθημερινότητας των πολιτών, η πραγματική ευκαιρία μιας μακροπρόθεσμης στήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής της πατρίδας μας, απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, έγκειται στην ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Μετά και την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο σχετικό συνέδριο της Καλαμάτας, φαίνεται πως η χώρα μας καταφέρνει να ηγείται όσον αφορά τους ρυθμούς απορρόφησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ διαμορφώνει όρους αντίστοιχης γοργόρυθμης απορρόφησης και στο ΕΣΠΑ.
Εκτιμάται ότι επόμενα χρόνια, θα επενδύονται ετησίως στη χώρα περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ (μετά το στάδιο των προσκλήσεων), αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους.
Το μεγάλο στοίχημα αυτής της προσπάθειας, όμως δεν είναι μόνο ο ρυθμός απορρόφησης, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτικών σχεδίων και των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν. Να στηριχθούν δηλαδή, δράσεις, προγράμματα, έργα αναγκαία, με συνέχεια, με συγκεκριμένο αναπτυξιακό προσανατολισμό και -πολύ σημαντικό- με μηχανισμό αποτίμησης αποτελέσματος.
Είναι σημαντική κάθε παρέμβαση με χροιά κοινωνικής πολιτικής, σε περιόδους κρίσης. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι σημαντικότερη και για την κοινωνία, είναι η προαγωγή αποτελεσμάτων με υπεραξία που θα αποδίδουν οφέλη σε βάθος χρόνου.