Search
Close this search box.

Το πρόβλημα της Κορώνειας για να λυθεί χρειάζεται πολιτική βούληση

Το πρόβλημα της Κορώνειας για να λυθεί χρειάζεται πολιτική βούληση

«Ένα κρίσιμο χρονίζον πρόβλημα» ήταν ο υπότιτλος της εκδήλωσής μας για τη λίμνη Κορώνεια. Και πρόκειται πραγματικά και για χρονίζον πρόβλημα δεδομένου ότι μας απασχολεί επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια και για κρίσιμο, δεδομένου ότι κάποιες φορές απειλήθηκε και η ύπαρξη της λίμνης.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε παρουσιάσει προτάσεις ήδη από το 1998, με τη μελέτη του 1ου masterplan, ενώ είχε ζητήσει την αναγνώρισή του σε θέμα εθνικής σημασίας. Από τότε, συνεχίζει σε κάθε θητεία να θέτει ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα.
Στην τρέχουσα θητεία, πήραμε δυναμικά τη σκυτάλη και με τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας ειδικών επιστημόνων, κάναμε ακόμα ένα βήμα για τη διασφάλιση της συνέχειας αυτού του σπουδαίου οικοσυστήματος, που ισορροπεί εδώ και δεκαετίες σε τεντωμένο σχοινί.
Μετά την ανάλυση του θέματος, οι προτάσεις μας, που ομαδοποιούνται σε 4 άξονες, επικεντρώνονται στην οργάνωση ενός συστήματος δράσεων και διαδικασιών ώστε και να ολοκληρωθεί και να είναι αποτελεσματικό το masterplan που σχεδιάστηκε και ξεκίνησε με τη σύμπραξη φορέων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και της Επιστήμης:
1. Θεσμικό Πλαίσιο
Θεσμοθέτηση δηλαδή της προστασίας, συμβατότητα- συνεργασία των σχεδίων, μηχανισμοί λειτουργίας, συντήρησης και παρακολούθησης.
2. Διαχείριση Νερού– γεωργικών εκτάσεων / Χρήσεις Γης
3. Διαχείριση Αποβλήτων
Διαχείριση δηλαδή των δραστηριοτήτων και δράσεις άρσης των πιέσεων προς το οικοσύστημα.
4. Λειτουργία του λιμναίου οικοσυστήματος, βιοποικιλότητα και Κλιματική αλλαγή.
Ότι δηλαδή που χρειάζεται κάθε σύστημα: Αποτίμηση των αποτελεσμάτων του και βάσει αυτών επαναπροσδιορισμό μέτρων και δράσεων.

Συνάδελφοι, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη σημαντική δουλειά που έγινε από την Ομάδα Εργασίας (εδώ) και που αποδίδεται ελάχιστα σε αυτό το σύντομο σημείωμα. Οπωσδήποτε, αξίζει και χρειάζεται να ληφθεί υπόψη, να χρησιμοποιηθεί. Και προ πάντων χρειάζεται να αφιερωθεί πολύς χρόνος, δυνάμεις και πόροι από την Πολιτεία, στο θέμα της Κορώνειας.
Στον χαιρετισμό μου στην εκδήλωση είπα ότι το πρόβλημα της λίμνης είναι πολυπαραμετρικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό. Με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη διεθνή εμπειρία μπορούμε να διαχειριστούμε τις παραμέτρους. Η λύση του όμως εναπόκειται στην πολιτική βούληση.
Αυτό άλλωστε σήμαινε και το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για αναγνώρισή του ως εθνικής σημασίας. Την απόδειξη πολιτικής βούλησης και όχι έναν ακόμα φάκελο στο γραφείο του Πρωθυπουργού.