Search
Close this search box.

Έμφαση σε Θεσσαλία και Έβρο από τον Πρωθυπουργό στην 87η ΔΕΘ, αλλά και αναφορές στη Θεσσαλονίκη

mitsotakis-synenteyxi-300x200

Περιορισμένος ήταν ο χρόνος που αφιέρωσε φέτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, σε εξαγγελίες και αναφορές σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Τόσο η ομιλία του όσο και η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, επικεντρώθηκαν -όπως αναμενόταν- στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, στις πυρκαγιές στον Έβρο και στην οικονομία, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του χρόνου.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2024 με πολύ πιθανή ημερομηνία εκκίνησης την περίοδο λίγο πριν την επόμενη ΔΕΘ. «Η Θεσσαλονίκη θα έχει και μετρό και αρχαία», σημείωσε, ενώ προανήγγειλε την επέκταση προς τα βορειοδυτικά.

Για το Fly Over επανέλαβε ότι τον Νοέμβριο θα εκκινήσουν τα έργα κατασκευής του και διαβεβαίωσε πως λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ανησυχίες που διατυπώνονται για τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκαλέσουν αυτές σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση. Για το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε πως την ευθύνη του θα έχει ο διευθυντής του γραφείου του στη Βουλή κ. Μιχάλης Μπεκίρης και ότι αυτό συγχωνεύεται με το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Ήδη σήμερα είναι πολύ διαφορετική». Ως μέρη αυτής της διαφορετικής εικόνας έκανε αναφορά στο αναβαθμισμένο αεροδρόμιο στα «απελευθερωμένα» όπως τα χαρακτήρισε πανεπιστήμιά της, στις μεγάλες επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Συμπλήρωσε, δε, πως όταν λειτουργήσει το Μετρό, τότε θα αντιληφθούν οι Θεσσαλονικείς τα οφέλη του έργου. Αναφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες και επανέλαβε ότι οι εργασίες για το Παιδιατρικό νοσοκομείο θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους πληγέντες του Έβρου απάντησε τα εξής: «Βρέθηκα στον Έβρο και συνομίλησα με πολίτες, είμαι πολύ στεναχωρημένος για τη μεγάλη ζημιά που έγινε. Μία ακτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά στο δάσος δεν ήταν όσο καταστρεπτική φαινόταν στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο. Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Έβρο με μεγάλη ταχύτητα. Στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει καταγραφή. Ήδη εκπονούνται με μεγάλη ταχύτητα οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών. Έχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε πιο συγκεκριμένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου». Σημείωσε επίσης ότι σταδιακά θα καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση των σπιτιών και των επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές. «Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί να καλύπτει όλες τις ζημιές που θα προκύπτουν από κλιματικές καταστροφές. Το κάναμε μέχρι τώρα», είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης. Παρέπεμψε, δε, σε πρόσφατες αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ λέγοντας: «προσθέσαμε στον λογαριασμό του ΕΛΓΑ 500 εκατομμύρια ευρώ, γιατί πολύ απλά δεν έφταναν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό. Συμπλήρωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ. Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του. «Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας στοιχίσει και χρήματα θα έρθουν και από ευρωπαϊκούς αλλά και από εθνικούς πόρους τόνισε και δήλωσε ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν μια τέτοια καταστροφή συνέβαινε πέντε χρόνια πριν.