Search
Close this search box.

Γ.Τσακούμης στο συνέδριο του ΣΕΓΜ: “Τα έργα των μελετητών, κομμάτια ενός παζλ που αποτυπώνει το μέλλον!”

Γ. Τσακούμης στο συνέδριο του ΣΕΓΜ:
“Τα έργα των μελετητών, κομμάτια ενός παζλ που αποτυπώνει το μέλλον!”

Την ανθρωποκεντρική και ανθρωπιστική αξία του έργου που παράγουν μελετητές και μηχανικοί, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης χαιρετίζοντας σήμερα το πρωί τις εργασίες του επετειακού συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) με τίτλο“Ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος καταλύτης ανάπτυξης”. Στο Συνέδριο κυβερνητικά στελέχη και διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύσουν και συζητούν θέματα, όπως ο ρόλος των ελληνικών μελετητικών – συμβουλευτικών επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της χώρας, η πράσινη – ανθεκτική και ψηφιακή μετάβαση, η θέση των ελληνικών μελετητικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς και ο δόκιμος τρόπος οργάνωσής τους.

“Θα μου επιτρέψετε να ξεφύγω λίγο από τις συνήθεις αναφορές, με τη σκέψη ότι θα ακουγόταν ίσως κοινότοπη σε κάποιον εκτός κλάδου, η θεματολογία του συνεδρίου”, είπε ο κ. Τσακούμης και συνέχισε:
“«Ακόμα μια ομάδα επαγγελματιών που επισημαίνουν τη σημασία του έργου τους για την ανάπτυξη της χώρας», θα έλεγε κάποιος, που αγνοεί πως λειτουργούν οι μηχανισμοί της ανάπτυξης.
Σκέφτομαι λοιπόν τι θα απαντούσαμε σε έναν τέτοιον συμπολίτη.
Και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να του περιγράψουμε το έργο των μελετητών, είναι… να τον παραπέμψουμε σε μια μηχανή του χρόνου, μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε το μέλλον.
Διότι στο έργο καθενός εκ των Ελλήνων μελετητών, αποτυπώνονται μικρά κομμάτια από το μεγάλο παζλ που συνθέτει το μέλλον αυτού του τόπου.
Διότι καμία υποδομή δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς μελέτη. Και καμία υπηρεσία δεν μπορεί αν παρασχεθεί χωρίς την υποδομή που θα τη στεγάσει, ή θα την υποστηρίξει.
Άρα, κάθε μελέτη που κατατίθεται, προκρίνεται και δρομολογείται προς υλοποίηση, είναι μια μικρή προφητεία όσων μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Και καλό θα είναι να συνειδητοποιούν όλοι αυτή την αξία που κρύβεται στο έργο των μελετητών, πέρα από την αξία των αριθμών που συνοδεύουν κάθε μελέτη.
Αυτή η μηχανή του χρόνου, όμως, έχει χειριστές που προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής. Εκείνους που, είτε νομοθετώντας τους όρους κατάρτισης των μελετών, είτε δρομολογώντας την υλοποίησή τους, καθορίζουν το βαθμό επιτυχίας του ταξιδιού προς το μέλλον και το πόσο γρήγορα το μέλλον αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Όταν συζητάμε για το πρόβλημα των εκπτώσεων. Δεν συζητάμε απλά τις εκπτώσεις σε ευρώ, σε σίδερα, σε δομικά υλικά, σε εργατικά.
Συζητάμε εκπτώσεις στο μέλλον που οραματιζόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας.
Όταν αφήνουμε τη γραφειοκρατία να μετατρέπει την παραγωγή μελετητικού έργου, σε γολγοθά, δεν βάζουμε απλώς εμπόδια στους μελετητές. Στην πραγματικότητα διακινδυνεύουμε κομμάτια του παζλ που μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής όλων μας.
Και όταν μιλάμε για τη συμβολή ενός κλάδου στην ανάπτυξη μόνο με τεχνικούς όρους, ίσως καμιά φορά υποτιμάμε και εμείς οι ίδιοι οι μηχανικοί, την ανθρωπιστική αξία του έργου μας.
Σας καλώ λοιπόν, μιλώντας για την ανάπτυξη και τον ρόλο του κλάδου σε αυτήν, να θυμόμαστε πάντα, πως για όλα, τελικοί αποδέκτες είναι οι συνάνθρωποί μας, της γενιάς μας και των επόμενων.”