Search
Close this search box.

Εγκαίνια για τον Ι.Ναό Αγ.Νικολάου στο Zero Point της Νέας Υόρκης

Εγκαίνια για τον Ι.Ναό Αγ.Νικολάου στο Zero Point της Νέας Υόρκης

Την 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε ο νέος Εθνικός Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου βρισκόταν στη σκιά των Δίδυμων Πύργων, με τους Ελληνορθόδοξους της Νέας Υόρκης να βιώνουν μια ιστορική μέρα 21 χρόνια μετά τις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η ημέρα των εγκαινίων συνέπεσε -εκτός από την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής- με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τη πραγματοποίηση της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία είναι και η πρώτη επί των ημερών του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι αυτός ο ναός θα κοσμεί το Σημείο Μηδέν για τους επόμενους αιώνες και θα αποδεικνύει το σθένος του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να καταφέρει τα πάντα όταν έχει πίστη και λειτουργεί συλλογικά. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που πρόκειται για Ελληνορθόδοξο οίκο προσευχής και λατρείας, θα είναι ανοιχτός σε όλους τους ευσεβείς όλων των δογμάτων και σημείο αναφοράς, όπου όσοι έρχονται θα μπορούν να οραματιστούν ένα κόσμο ευσπλαχνίας, συμφιλίωσης και συγχώρεσης.

Το έργο της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού μετά την καταστροφή του το 2001 είχε αναλάβει η εταιρεία του Μανώλη Βεληβασάκη, ενός Κρητικού πολιτικού μηχανικού που διαπρέπει στην Αμερική, ενώ ήταν ο διάσημος αρχιτέκτοντας Σαντιάγο Καλατράβα αυτός που ανέλαβε να σχεδιάσει τον κόμβο μετεπιβίβασης του υπόγειου σιδηροδρόμου, το μνημείο, αλλά και τη νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιερό και ιστορικό τοπόσημο για τους Ορθοδόξους της Αμερικής, καθώς ήταν η πρώτη εκκλησία που προσκυνούσαν αφού πρώτα είχαν περάσει από το περίφημο Ελις Αϊλαντ.