Search
Close this search box.

Επίσκεψη του Υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Νίκου Ταχιάου στο ΤΕΕ/ΤΚΜ

Επίσκεψη στο ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Ταχιάος, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη – Υπεύθυνα» κ. Σάκη Τζακόπουλο και κ. Τάσο Κονακλίδη (αμφότεροι πρώην πρόεδροι της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ), κ. Σωκράτη Δημητριάδη, κ. Κώστα Μπελιμπασάκη, και κα Όλγα Πάππα.

Τον κ. Ταχιάο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Πάρις Μπίλλιας η Αντιπρόεδρος κα Ελένη Χηράκη, ο Γεν. Γραμματέας κ. Γιώργος Τσακούμης, τα  μέλη κ. Χρήστος Βλαχοκώστας και κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης  και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ ακολούθησε συζήτηση για θέματα της πόλης που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματος και περιλαμβάνονται στους στόχους του υποψηφίου δημάρχου.

«Αποφάσισα να ξεκινήσω τον κύκλο των συναντήσεων μου με φορείς της πόλης από το Τεχνικό Επιμελητήριο, όχι μόνο γιατί είναι ένας χώρος πολύ “οικείος” λόγω του επαγγέλματος μου, αλλά κυρίως γιατί θεωρώ ότι το ΤΕΕ πρέπει να είναι στενός συνεργάτης του δήμου. Ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν πρέπει να είναι απλά συμβουλευτικός. Εφ’ όσον εκλεγώ, το Τεχνικό Επιμελητήριο θα είναι βασικός εταίρος του δήμου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Ταχιάος και έφερε ως παράδειγμα την πόλη  Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου η εικόνα της πόλης άλλαξε ριζικά από την σύμπραξη και την συνεργασία των φορέων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας ευχήθηκε “καλή επιτυχία” στον κ. Ταχιάο και παρουσίασε τις θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου για θέματα που αφορούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπως το Μετρό, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ο Δημόσιος Χώρος και ο χωροταξικός σχεδιασμός σε μια πόλη που στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από την πυρκαγιά και το Σχέδιο Εμπράρ, έχει εξαντλήσει την φέρουσα ικανότητά της, η στάθμευση, οι συγκοινωνίες, η συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η δυνατότητα που έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης  να διεκδικήσει χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να γίνουν έργα που αφορούν απαλλοτριώσεις.

Ο κ. Ταχιάος από την πλευρά του, μίλησε για ανάγκη ανασχεδιασμού της Θεσσαλονίκης, με την ένταξη της περιοχής Λαχανόκηποι στο σχέδιο πόλης, αλλά και την κατάρτιση ενός μεγάλου project που θα προσθέσει «ζωτικό» χώρο και νέα «τοπόσημα» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Εκείνο που λείπει και βρίσκομαι στην αξιολόγηση ιδεών αυτήν την στιγμή, είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο θα μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να ανατρέψουμε την καθίζηση της καθημερινότητας με κάτι μεγάλο. Όπως για παράδειγμα την ένωση του πανεπιστημίου με τη ΔΕΘ. Πρέπει οπωσδήποτε να «πέσουν» τα κάγκελα περιμετρικά του πανεπιστημίου. Το άσυλο σήμερα δεν έχει κανένα νόημα, γιατί η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει. Μπορούν λοιπόν να ενωθούν οι εξωτερικοί χώροι με την ΔΕΘ και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο και ένα πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ. Να δημιουργήσουμε μια πόλη που να μπορεί να φέρει επισκέπτες και να κρατήσει τον κόσμο της εδώ.»

Τέλος ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» αναφέρθηκε στην δυνατότητα χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά κονδύλια λέγοντας ότι «3,2 δισεκατομμύρια ευρώ “λιμνάζουν” αυτήν την στιγμή, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτίσουμε την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος».