Search
Close this search box.

“Επιταχύνουμε την αλλαγή…” – Άρθρο του Άνθιμου Αμανατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023

amanatidis-anthimos-eyath-300x200
Ο κ. Άνθιμος Αμανατίδης, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίστηκε από τον ίδιο τον ΟΗΕ, είναι «Επιταχύνοντας την αλλαγή/Accelerating change». Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, αυτή η Παγκόσμια Ημέρα είναι η ευκαιρία μας να ενωθούμε γύρω από το νερό και να επιταχύνουμε μαζί την πρόοδο, αρκεί ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλία.

Άλλωστε, οι δυσλειτουργίες στον κύκλο του νερού είναι απορρυθμιστικός παράγοντας σε μία σειρά από ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας, από την υγεία και την πείνα μέχρι τις φυσικές καταστροφές, τα θέματα ισότητας και την παγκόσμια ειρήνη. Το 2015 τα μέλη του ΟΗΕ υπερψήφισαν τον Στόχο 6 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνιστά μια υπόσχεση ότι όλοι θα έχουν μέχρι το 2030 πρόσβαση σε ασφαλές νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτήν τη στιγμή ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, σχολεία, επιχειρήσεις, καλλιέργειες δεν έχουν το νερό και την υγιεινή που τους αναλογούν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να “τρέξουν” τέσσερις φορές γρηγορότερα, για να “πιάσουμε” τον στόχο του 2030. Παράλληλα, όμως, είναι ευθύνη και του καθενός από εμάς, της οικογένειάς μας, της ευρύτερης κοινότητάς μας να συμβάλουμε.

Η ΕΥΑΘ συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη των 17 Στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμενη πλήρως την κρισιμότητά τους για την παγκόσμια ειρήνη σε έναν υγιή και «πράσινο» πλανήτη. Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρεία δεσμεύεται να είναι ένας οργανισμός οικονομικά ισχυρός και εξωστρεφής, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του υδατικού οικοσυστήματος, αναπτύσσει και λειτουργεί ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές, ενώ ταυτόχρονα -μέσα από τη λειτουργία και τις δράσεις της- συμμετέχει έμπρακτα στον αγώνα για τη μείωση της φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των καταναλωτών και την απρόσκοπτη παροχή του νερού.

Η μέριμνά μας όμως για το νερό είναι καθημερινή, δεν είναι θέμα εορτασμού μιας ημέρας. Η ορθολογική χρήση του νερού έχει διαπεράσει το DNA της εταιρείας μας τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο. Εκσυγχρονίζουμε τα δίκτυα ύδρευσης, επεκτείνουμε τα συστήματα τηλεδιαχείρισής τους, µε σκοπό τη µείωση των απωλειών σε νερό. Αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις μας για τη βέλτιστη απόδοσή τους και τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμόζουμε σε έκτακτες περιπτώσεις λειψυδρίας πρόγραμμα επαναχρησιµοποίησης επεξεργασµένου νερού στην ΕΕΛΘ, για την άρδευση εκτάσεων στην πεδιάδα Χαλάστρας – Καλοχωρίου. Εφαρμόζουμε αυτοματισμούς, ψηφιοποιούμε τις λειτουργίες και τα συστήματά μας και επεκτείνουμε το δίκτυό μας σε νέες περιοχές, εφόσον βεβαίως ήδη προχωράμε με την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, κάτι που θα επιφέρει διπλασιασμό των δυνατοτήτων της. Προχωράμε στη σταδιακή αντικατάσταση μέσα στα επόμενα χρόνια 100.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα θα προχωρήσουμε σε εκτίμηση κινδύνου κλιματικής αλλαγής με βάση τα πρότυπα TCFD, σε έρευνα επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα από τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυά μας, όπως και σε κατάρτιση σχεδίου δράσης για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Όλα αυτά δεν βελτιώνουν απλώς τις επιχειρησιακές μας επιδόσεις, διασφαλίζουν και προστατεύουν πρωτίστως τον φυσικό μας πόρο.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ίδρυση του Ινστιτούτου Νερού που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Τον ερχόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας και οικονομικής σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας του ινστιτούτου. Έχει προηγηθεί μελέτη εφαρμογών κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και διερεύνηση της διεθνούς εμπειρίας σχετικά με ανάλογα ινστιτούτα υδάτων. Επίσης, έχει ήδη συνταχθεί ο οδικός χάρτης ειδικά για την περίπτωση της ΕΥΑΘ. Οραματιζόμαστε ότι θα είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο think tank κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καλύπτει θέματα διαχείρισης υδάτων με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Θα φέρνει κοντά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς διαχείρισης υδάτων όπως οι ΔΕΥΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και θα δίνει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες κατευθύνσεις στους διαχειριστές και χρήστες του φυσικού πόρου.

Ως ΕΥΑΘ φέτος γιορτάσαμε την Ημέρα Νερού με ένα διπλό μήνυμα: το νερό της βρύσης μας στη Θεσσαλονίκη είναι άριστο, υγιεινό, ασφαλές, με εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως και… τρεχούμενο και δεν συσκευάζεται. Επιλέγοντας λοιπόν τη βρύση, και νερό άριστης ποιότητας πίνουμε και προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον μας από πλαστικά και μικροπλαστικά, τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, αφθονούν και στις ελληνικές θάλασσες. Εύλογα λοιπόν ισχυριζόμαστε ότι “Η λύση είναι στη βρύση. Καθαρές θάλασσες, καθαρές ακτές”. Έως το 2030 στοχεύουμε στη μείωση κατά 20% του υδάτινου αποτυπώματός μας, αλλά και στον περιορισμό του μη τιμολογούμενου νερού κατά 50%. Πράττουμε για ένα βιώσιμο παρόν και σχεδιάζουμε ένα αειφόρο μέλλον για τα παιδιά μας.