Search
Close this search box.

Κατατέθηκε το Σ/Ν για τις ΑΠΕ – τοποθέτηση Στασινού στη Βουλή

Κατατέθηκε το Σ/Ν για τις ΑΠΕ – τοποθέτηση Στασινού στη Βουλή

Κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, το Σ/Ν του ΥΠΕΝ με τίτλο: “Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος”.

Στο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί και μια σειρά από διατάξεις που αφορούν σε πολεοδομικά, χωροταξικά θέματα και ζητήματα αδειοδότησης.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, επιδιώκονται η ανάπτυξη πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μειώνουμε το μέσο χρόνο αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από 5 χρόνια, που σήμερα διαρκεί, σε μόλις 14 μήνες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Μέσα από την απλοποίηση, βοηθούμε την πολύ γρηγορότερη, την ταχύτερη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι ακριβώς όπως αναφέρει και έτσι όπως επιτάσσει η κατεύθυνση που δίνει η Ευρώπη», είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε ότι με το νέο πλαίσιο μειώνεται η γραφειοκρατία και δημιουργείται ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το νομοσχέδιο:

• Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας και έτσι δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα περισσότερων ΑΠΕ. Επίσης η ενέργεια, οποία θα παράγεται και δεν θα καταναλώνεται τη στιγμή της παραγωγής, θα αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες ώρες

• Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες, ώστε να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διαφάνεια

• Εξυπηρετούνται οι στρατηγικοί στόχους για εγκατάσταση τουλάχιστον 25 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 3,5 GW συστημάτων αποθήκευσης, έως το 2030

• Υπερδιπλασιάζεται η εγκατεστημένη ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα επόμενα χρόνια, με αύξηση έως 54% των Αιολικών και 167% της ισχύος των φωτοβολταϊκών

• Αυξάνεται η χωρητικότητα, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, για την ένταξη περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

• Προχωρούν σε επενδύσεις, που αναβαθμίζουν τα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας

• Προσελκύονται επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2030, για την κατασκευή και λειτουργία πάνω από 15 Γιγαβάτ νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

• Δημιουργείται πιλοτικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών. Το νομοσχέδιο, όπως εξάλλου υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει και άλλες «κρίσιμες διατάξεις», όπως ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας.

Να συνεχιστεί ο έλεγχος των ΥΔΟΜ στις οικοδομικές άδειες για μεγάλα κτίρια της κατηγορίας 3, μέχρι να ολοκληρωθεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, που υλοποίει το ΤΕΕ και θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια ζήτησε κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της επιτροπής ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Παράλληλα, εφόσον ψηφιστεί η ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, για έκδοση οικοδομικών αδειών όλων των κατηγοριών και υπολογισμό της δόμησης σε κάθε κτίριο με ευθύνη και βεβαίωση του μηχανικού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως είπε, «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα εκδίδονται νόμιμες άδειες και για να μην κινδυνεύουμε να έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress.gr, στην διαδικασία ακρόασης των εκπροσώπων φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουνίου 2022, τοποθετήθηκε συνολικά για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «η επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του στοιχήματος της ενεργειακής μετάβασης».

Ο ίδιος τόσο στην βασική τοποθέτηση όσο και στη δευτερολογία του, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, αναφέρθηκε διεξοδικά στις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, με αιχμή την έκδοση οικοδομικών αδειών με ευθύνη του μηχανικού.

«Είχα τοποθετηθεί και στο παρελθόν, επί υπουργίας του κου Σταθάκη στο ΥΠΕΝ, όταν είχε ετοιμαστεί να προωθηθεί μία παρόμοια ρύθμιση, ότι δεν θα έπρεπε να καταργηθεί η προέγκριση οικοδομικής άδειας από τις ΥΔΟΜ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που έχει αρχίσει να υλοποιεί το ΤΕΕ και θα υλοποιηθεί τα επόμενα 3 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας ότι: «Έχω αναφερθεί διαχρονικά και στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, στο ότι είναι προτιμητέα κάθε φορά, όταν εκδίδεται μία άδεια να υπάρχει μία προέγκριση από την αρμόδια ΥΔΟΜ. Αυτό δεν συμβαίνει για την κατηγορία 3, με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ταχύτητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές που είναι ξεκάθαρο το πολεοδομικό τοπίο. Αυτή τη στιγμή επεκτείνεται το μέτρο και στις κατηγορίες 1 και 2. Παραμένει η θέση μου ότι θα ήταν προτιμητέα η λύση της προέγκρισης από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ, παρόλο που εδώ υπάρχει τουλάχιστον ο σημαντικός έλεγχος τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο είναι απαραίτητο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας «πάρα το ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μου, αντιλαμβάνομαι για πιο λόγο κάνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να επιταχύνει την έκδοση των οικοδομικών αδειών» και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, εφόσον η ρύθμιση ψηφιστεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΥΔΟΜ και οι καθυστερήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές που οι άδειες καθυστερούν περισσότερο από 9 και 10 μήνες να εκδοθούν, με αποτέλεσμα να μένει πίσω όλη η οικοδομική δραστηριότητα άρα και η ανάπτυξη της χώρας». Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα να ρυθμίσει το θέμα της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τουλάχιστον μία ασφάλεια δικαίου, όσον αφορά την έκδοση αδειών με το νέο τρόπο ο οποίος θεσπίζεται.

Δείτε το Σ/Ν ΕΔΩ