Ν. Ταχιάος: Δεν υπάρχει περίπτωση καθυστέρησης του flyover – Την επόμενη εβδομάδα το πρώτο εργοτάξιο

Σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα αναμένεται να παραδοθεί ο νέος υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος (FlyOver) Θεσσαλονίκης, που θα εξασφαλίσει ταχύτερες μετακινήσεις χωρίς διόδια, ενώ στο μεσοδιάστημα της κατασκευής του έργου, επιδίωξη της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και των φορέων είναι η επιβάρυνση στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων να ελαχιστοποιηθεί.

Τα παραπάνω επισήμανε κατά την εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του έργου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι το έργο θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμβασης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία προβλέπονται 26 έτη λειτουργίας και συντήρησης (συν τέσσερα έτη κατασκευής).

Το πρώτο εργοτάξιο στην περιφερειακή οδό αναμένεται να εγκατασταθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως επισήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι το έργο, προϋπολογισμού 378 εκατ. ευρώ, «δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να καθυστερήσει».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, επισήμανε -ως προς τα μέτρα ανακούφισης της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων- ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο -οπότε άρχισε η λειτουργία του συντονιστικού οργάνου για το flyover- και μέχρι σήμερα, προστέθηκαν στο μεταφορικό έργο του ΟΑΣΘ 122 νέα δρομολόγια (58 μετάβασης και 64 επιστροφής, με τρεις νέες γραμμές), ενώ σε συνεργασία με τις διοικήσεις του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ συζητιέται ο τρόπος να ενεργοποιηθούν άλλες δύο γραμμές, με 20 επιπλέον οχήματα, για την εγκαρσια κάλυψη περιοχών των δήμων Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με πιθανή πρόβλεψη για περιοχές της Τούμπας.

Επιπρόσθετα, ο περιορισμός της επιβάρυνσης της καθημερινότητας των πολιτών κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στόχος είναι να επιτευχθεί -μεταξύ άλλων- με εσωτερικές μετακινήσεις οδηγών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με την πρόβλεψη 150 νέων προσλήψεων οδηγών – ορισμένου χρόνου – στον Οργανισμό, με την ενίσχυση δρομολογίων του ΟΣΕΘ και με την ενίσχυση του στόλου των αστικών με 110 νέα, ηλεκτρικά λεωφορεία, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2024.

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πόλη ολιστικής ανάπτυξης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών της και ενισχύει το γεωπολιτικό και γεω-στρατηγικό αποτύπωμά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται. Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται. Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται. Η Θεσσαλονίκη προοδεύει» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο κ.Σταϊκούρας και υπενθύμισε ότι ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 13 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει την κατασκευή 8 χιλιομέτρων υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, εκ των οποίων τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, εννέα ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες, και τρεις νέες σήραγγες.

Τα οφέλη για τους οδηγούς, κατοίκους και μετακινούμενους, είναι -κατά τον κ.Σταϊκούρα- πολλαπλά: δωρεάν, ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης, αύξηση της οδικής ασφάλειας, λόγω της μείωσης του αριθμού ατυχημάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου, αλλά και βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν είναι ικανοποιητική η προσβασιμότητα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.

Επιπλέον, αναμένεται να επιτευχθεί δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

«Η περιφερειακή οδός είναι στα όριά της από το 2000», σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Νίκο Ταχιάου, ο οποίος κατά την παρουσίαση του έργου του flyover σημείωσε ότι το μέγεθος του κυκλοφοριακού προβλήματος μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και της πανδημίας, αλλά τώρα “έχει φτάσει στα επίπεδα του 2009”. Μάλιστα όπως είπε προβλέπεται ότι “σε τρία χρόνια από τώρα, θα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που η χωρητικότητα της Περιφερειακής οδού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση”.

Λιγότερα δυστυχήματα, αυξημένες ταχύτητες

«Τα δυστυχήματα στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή, είναι 24 φορές περισσότερα από ότι στην Αττική Οδό και τα ατυχήματα, 40 φορές περισσότερα» είπε ο κ. Ταχιάος και υποστήριξε ότι με την υπερυψωμένη οδό flyover θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των ποσοστών των τροχαίων, ταυτόχρονα με την αύξηση της ταχύτητας διέλευσης των οχημάτων.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της πόλης με κομβικά σημεία εντός και εκτός πολεοδομικού ιστού. «Με το Flyover περιμένουμε μείωση της κίνησης σε ποσοστό 35 -40%, καθώς διπλασιάζεται η χωρητικότητα του δρόμου, ενώ ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η γρηγορότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση προς την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό, το Αεροδρόμιο Μακεδονία και την Χαλκιδική», σημείωσε προσθέτοντας ότι θα μειωθούν τόσο οι χρόνοι μετακίνησης όσο και το λειτουργικό κόστος.

Θα υπάρξει αναστάτωση, θα προσαρμοστούμε

Ο κ. Ταχιάος, επεσήμανε ότι η Αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης είναι ένα εγχείρημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αναστάτωση στις συνήθειες των πολιτών. Ως προς τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία παρατήρησε ότι έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή η εντατική παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης, φροντίζοντας για την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, καθώς επίσης και για την ελεύθερη πρόσβαση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στους λεωφορειοδρόμους.

«Θα πρέπει ως κάτοικοι να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας και να συνεργαστούμε» είπε προτρέποντας τους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση του περιφερειακού. Επίσης πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών ανά αυτοκίνητο.

«Ξεκινάμε βλέποντας τη δυναμική των πραγμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα προσαρμοστούμε. Το Flyover θα φέρει μια πολύ καλύτερη ημέρα. Και πάντως, προς το παρόν, ανάμεσα στην υπευθυνότητα των πολιτών και την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης επιλέγουμε το πρώτο», ανέφερε, κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Ταχιάος.

“Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση”

“Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι το έργο θα τελειώσει εντός της τετραετίας». Εγγύηση για αυτό αποτελεί ότι «σε ένα έργο ΣΔΙΤ, όπως το συγκεκριμένο, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση καθυστέρησης. Δεν το επιτρέπουν ούτε οι τράπεζες που κάνουν τη χρηματοδότηση, ούτε η σύμβαση. Πρέπει η περίοδος κατασκευής να συντμηθεί μέχρι να φτάσουμε στη λειτουργία”.

“Δαιμονοποίηση και παραπλάνηση”

Ο κ. Ταχιάος υποστήριξε ότι “όσοι επιδιώκουν αυτό το έργο να έχει καθυστερήσεις ή να οδηγηθεί σε “ναυάγιο”, ζημιώνουν το δημόσιο” ενώ ήδη από την έναρξη της παρουσίασης έκανε λόγο για «“δαιμονοποίηση” του Flyover, που έχει ξεκινήσει προκαταβολικά” και “βρίσκει έδαφος στην παραπλάνηση” κάτι που “αποτελεί δυστυχώς σύνηθες σύμπτωμα των έργων που υλοποιούνται στις μεγάλες πόλεις”.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταχιάο, με την ολοκλήρωση του έργου, σε τέσσερα χρόνια θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής της πόλης, καθώς θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ηχορύπανση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προστασία του Σέιχ Σου “αποτελεί τη βάση της έμπνευσης του Flyover” γιατί όπως είπε κάθε άλλη λύση επέκτασης και αναβάθμισης του περιφερειακού θα απαιτούσε την υλοτόμηση πολύ μεγαλύτερης έκτασης δάσους.

Δεν έχει πολιτική ταυτότητα

Ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι ένα έργο που έχει πολιτική ταυτότητα, καθώς έχει περάσει από διαφορετικές αξιολογήσεις, σε περιόδους διαφορετικών κυβερνήσεων κι ότι από το ξεκίνημά του το 2010, έτυχε διαφόρων σταδίων ωρίμανσης με τον διαγωνισμό να διεξάγεται δέκα χρόνια αργότερα, την περίοδο 2020 – 2021. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, το έργο δεν μπορεί να χρεώνεται ή να πιστώνεται σε μία μόνο κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η οποία δρομολόγησε ένα έργο το οποίο εκκολάφθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε.

Στο σχήμα που προέκυψε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το Flyover, συμπράττουν οι εταιρείες ΑΒΑΞ ΑΕ και Μυτιληναίoς AE.

Δείτε όλο το έργο του fly over ΕΔΩ.

TOP