Search
Close this search box.

Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διαχείριση του αμιάντου

Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διαχείριση του αμιάντου

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ολοκλήρωσε κείμενο θέσεων και προτάσεων για τη διαχείριση του Αμιάντου, βάσει των συμπερασμάτων ειδικής συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τμήματος, που έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2023, με προσκεκλημένους τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία στην διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων.

Εντοπίστηκαν τα παρακάτω προβλήματα:

  • Το σύνολο των παραγόμενων αμιαντούχων αποβλήτων εξάγεται σήμερα στο εξωτερικό, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα γενικευμένης χρήσης τους.
  • Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αμιάντου είναι εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.
  • Υφίσταται ανεξέλεγκτη διαχείριση και λόγω άγνοιας των κινδύνων, με αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εμπλεκομένων.
  • Οι εργασίες ανακαίνισης και κατεδάφισης, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεν ελέγχονται από τις κατά τόπους ΥΔΟΜ.
  • Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον αμίαντο είναι αποσπασματική και όχι με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αντιμετώπιση των παραπάνω, που αποστέλλονται στην ΚΕΔΕ, στο ΥΠΕΝ, στο ΥΠΕΣ και στο Υπουργείο Οικονομικών, έχουν ως εξής:

  1. Δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού για την διαχείριση του αμιάντου, στο ΥΠΕΝ, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
  2. Πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις από την μη ορθή διαχείριση των αποβλήτων αμιάντου στην ανθρώπινη υγεία.
  3. Δημιουργία ενός μητρώου καταγραφής κτιρίων που περιέχουν αμίαντο, για τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.
  4. Δημιουργία χώρου/ων διάθεσης αμιάντου υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
  5. Πρόγραμμα τύπου «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση ΟΤΑ για την αποξήλωση των στοιχείων με αμιαντούχα υλικά από τις εγκαταστάσεις τους, με προτεραιότητα Σχολικά κτίρια, Γυμναστήρια και Πολιτιστικά Κέντρα.
  6. Άμεση ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ως επιλέξιμη δαπάνη της αντικατάστασης στοιχείων από αμίαντο και της διαχείρισης των αποβλήτων.
  7. Ειδικό Πρόγραμμα αντικατάστασης στοιχείων από αμίαντο και διαχείρισης των αποβλήτων από ιδιωτικές κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
  8. Εξειδικευμένες προσεγγίσεις και έλεγχοι στις συγκεντρώσεις αμιάντου σε βιομηχανικά κτίρια.
  9. Θεσμοθέτηση της Υ.Δ. μηχανικού περί ύπαρξης αμιάντου και φωτογραφικής τεκμηρίωσης στη διαδικασία έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και κατεδάφισης, καθώς και έκδοσης άδειας για κατεδάφιση.
  10. Να ενεργοποιηθεί η διάταξη για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και  αυτοψίες κατά τη διάρκεια των εργασιών εκ μέρους των ΥΔΟΜ.
  11. Πρόγραμμα ενημέρωσης των μηχανικών για την ορθή διαδικασία διαχείρισης αμιάντου και τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη διάθεση.
  12. Εφαρμογή προστίμων για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο σχετικών διατάξεων.