Search
Close this search box.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την τροποποίηση του ΕΣΔΑ

Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την τροποποίηση του ΕΣΔΑ

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του ΕΣΔΑ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ κατέθεσε τις απόψεις του, με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του ως προς την αναγκαιότητα τροποποίησης και συμπερίληψης των νεότερων νομοθετικών ρυθμίσεων και δεσμεύσεων στον Εθνικό Σχεδιασμό.

Ωστόσο, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διάταξη που προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) για το διάστημα έως τη λειτουργία των δρομολογημένων ΜΕΑ/ΜΑΑ στις Περιφέρειες της χώρας, ως μεταβατική λύση.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ότι, η συγκεκριμένη πρόβλεψη «υποσκάπτει τους στόχους για τους οποίους εισάγεται, δεδομένων αφενός ότι θέτει σε κίνδυνο τους εξασφαλισμένους πόρους της Ε.Ε. για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αφετέρου ότι θα επισύρει νέα πρόστιμα για την χώρα μας, καθώς θα απομακρύνεται ο στόχος της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης».

Ειδικότερα στο έγγραφο που απέστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, επισημαίνεται ότι:
• Η εν λόγω πρόταση αντιστρέφει την πυραμίδα ιεράρχησης των δράσεων διαχείρισης ΑΣΑ, μειώνοντας την ανάκτηση υλικών και πόρων και καταστρατηγώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
• Η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων ΑΣΑ έχει μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τα δευτερογενή καύσιμα λόγω της μικρότερης θερμογόνου δύναμης και το υψηλότερο ποσοστό υγρασίας.
• Αυτή τη στιγμή στην χώρα δεν υπάρχει υφιστάμενη αδειοδοτημένη εγκατάσταση για ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων ΑΣΑ, οπότε τίθεται το ερώτημα, που θα οδηγηθούν τα ΑΣΑ ώστε να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Εάν δρομολογείται η κατασκευή νέας μονάδας για την ενεργειακή αξιοποίηση των σύμμεικτων ΑΣΑ, επισημαίνεται ότι αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις απαιτείται να είναι μεγάλης δυναμικότητας και μακροχρόνιας λειτουργίας ώστε να είναι συμφέρουσες.
• Τέλος, η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων ΑΣΑ παράγει περισσότερους και πιο επικίνδυνους ρύπους, με αποτέλεσμα την δυσχερή και με εξαιρετικά μεγάλο κόστος αντιρρυπαντική τεχνολογία.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις και προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς το Υπουργείο προσβλέπουν στην προσαρμογή του ΕΣΔΑ, ώστε να υπακούει στις ευρωπαϊκές οδηγίες για την διαχείριση των στερών αποβλήτων, αλλά και στους κανονισμούς της Ε.Ε. για τις χρηματοδοτήσεις.