Search
Close this search box.

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και του δεύτερου έξυπνου συστήματος πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και του δεύτερου έξυπνου συστήματος πυρανίχνευσης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου, στην τοποθεσία «Κράνος», μετά το πρώτο που είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Το ελληνικής κατασκευής ραντάρ άμεσης ειδοποίησης πυρκαγιάς, της εταιρείας RAYMETRICS, χρησιμοποιεί κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με laser (LIDAR) για την ανίχνευση και την επιβεβαίωση ύπαρξης καπνού σε πολύ αρχικό στάδιο της φωτιάς. Λειτουργεί αυτόματα, μέρα και νύχτα, όλο το 24ωρο.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να παραλάβει στις αρχές Δεκεμβρίου και ένα τρίτο σύστημα, το οποίο θα είναι κινητό ώστε να τοποθετείται στα σημεία που αποφασίζεται ότι χρειάζονται μεγαλύτερη παρακολούθηση. Επίσης, θα εγκατασταθεί ένα Κέντρο Ελέγχου με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε υπολογιστές και οθόνες για την παρακολούθηση όλων των συστημάτων και την διαχείριση των συναγερμών», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο υπεύθυνος έργου κ. Θάνος Γαβρίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη, το ραντάρ περιστρέφεται καθημερινά 360 μοίρες. Μέσω μια κάμερας υψηλής ανάλυσης επιτηρεί το δάσος και αν εντοπιστούν εγκαίρως τα ίχνη πυρκαγιάς τότε τίθεται σε λειτουργία το λέιζερ για την ανίχνευση των μικροσωματιδιών καπνού και αν επιβεβαιωθεί ύπαρξη πυρκαγιάς ενημερώνεται αμέσως ο χρήστης. Μέσω του υπολογιστικού συστήματος που λειτουργεί στον οικίσκο δίνεται το σήμα προς κέντρο ελέγχου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα γίνεται αποστολή σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χρήστη ή στο viber. Οι διάφοροι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος θα μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία του μέσω συσκευών με σύνδεση internet, όπως laptop, tablet ή κινητά τηλέφωνα. «Παράλληλα, μέσω του συστήματος, θα προσδιορίζεται η βέλτιστη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στην εστία της φωτιάς», εξήγησε ο κ. Γαβρίλης.

radar3

Η ολοκλήρωση του έργου περιλαμβάνει την επίδειξη του συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού, που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Το τρίτο ραντάρ θα είναι κινητό και θα μπορεί να συνδράμει επικουρικά στα δύο σταθερά ραντάρ.

Πρόκειται για έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το κόστος του συστήματος και της λειτουργίας του είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση του μελλοντικά αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, για την πλήρη κάλυψή της κατά τις αντιπυρικές περιόδους.