Search
Close this search box.

Παρουσίαση της εκδήλωσης «Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Αρχιτέκτων Μηχανικός»

Παρουσίαση της εκδήλωσης
«Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Αρχιτέκτων Μηχανικός»

Σύγχρονες πρακτικές αρχιτεκτονικής προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, θέματα που άπτονται της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και των διεξόδων των νέων αρχικτεκτόνων στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και πολύτιμες διδαχές της εμπειρίας καταξιωμένων αρχιτεκτόνων που έχουν “υπογράψει” εμβληματικές κατασκευές της Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκαν στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου “Ημέρες Ειδικότητες Μηχανικού” του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου με επιμέρους θέμα “Αρχιτέκτων Μηχανικός”.

Την εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος νέων αρχιτεκτόνων και φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, χαιρέτησαν ο Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Κύρος Υάκινθος, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, ο Αναστάσιος Τέλλιος, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και η Αλκμήνη Πάκα, πρώην του Προέδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.  

Mε θέμα «Erasmus Placement : Διέξοδος στον Διεθνή Στίβο» μίλησε ο Δημήτριος  Κονταξάκης, Επίκουρος  Καθηγητής  Αρχιτεκτονικής  ΑΠΘ, παρουσιάζοντας χρηστικές πληροφορίες και ενδιαφέροντα στατιστικά από τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετική έρευνα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus αρχιτέκτονες, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι φοιτητές μετέχοντες σε αντίστοιχα προγράμματα.

Το θέμα «Η πρόσφατη ένταξη της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της ΠΣ του ΑΠΘ» ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Σακαντάμης, Επίκουρος  Καθηγητής  Αρχιτεκτονικής  ΑΠΘ, δίνοντας πρακτικές πληροφορίες για νέες πτυχές του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και αναδεικνύοντας τη σημασία της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων στην ενίσχυση της τεχνικής παιδείας.

«Ο/Η Αρχιτέκτων στην περίοδο της ιδιόρρυθμης επιστήμης  – Προτάσεις για την εγκατεστημένη πρακτική του σχεδιασμού» ήταν το θέμα που προσέγγισε ο Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, Επίκουρος  Καθηγητής  Αρχιτεκτονικής  ΑΠΘ τονίζοντας πως όλες οι παράμετροι των σχεδιαστικών προβλημάτων μπορούν να συντίθενται ισότιμα σε ενιαίες ασκήσεις πρακτικής εφαρμογής του σχεδιασμού αλλά και ταυτόχρονης σχετικής θεωρητικής κατάρτισης. Η προσέγγιση που παρουσίασε επιχειρεί την ταυτόχρονη προσφορά της θεωρητικής γνώσης με την οιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής αυτής, για να μπορεί εύκολα να ενταχθεί στο μυαλό του εκπαιδευόμενου και να εντυπωθεί σε εννοιολογικά σχήματα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για την επίλυση κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος. Παρουσιάστηκαν σχετικά παραδείγματα προτάσεων, από εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και οικοδομικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, όπου ο σχεδιασμός μπόρεσε να αποτελέσει την αφετηρία της έρευνας, όπως και το αντίθετο. Με άλλα λόγια, παραδείγματα που αναδείκνυαν την επιζητούμενη σύνδεση των δυο αυτών πεδίων της σκέψης, που, πολλές φορές, θεωρούνται πρακτικά ως δυο ανταγωνιστικά και αποσυνδεδεμένα μέρη. 

Με θέμα «Αρχιτέκτονες, Μνημεία και Ιστορικά κτίρια. Οι σύγχρονες επαγγελματικές πρακτικές σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά» μίλησε ο Ιορδάνης  Σιναμίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Συντήρηση- Προστασία-Αποκατάσταση Μνημείων, Υπ. Διδάκτορας ΑΠΘ, οποίος έκανε ειδικές αναφορές χρησιμοποιώντας και παραδείγματα δραστηριοτήτων στο πεδίο, για το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. που όπως είπε αποτελεί ένα ιστορικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, με απαιτητικό Πρόγραμμα Σπουδών και μεγάλη ζήτηση στην επαγγελματική πρακτική σχετική με τα ιστορικά κτίρια.

«Η απασχόληση του αρχιτέκτονα σε δημόσιους φορείς» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Αικατερίνη Δαναδιάδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ,  MSc UCL,  Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας τις διαδικασίες ένταξης, αλλά και τις επιμέρους απαιτήσεις της ενασχόλησης των αρχιτεκτόνων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, είτε στην Αυτοδιοίκηση, είτε σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες και οργανισμούς.

«Δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα και μετά; Σύντομες σημειώσεις για την αρχιτεκτονική πράξη» ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποίησε η Μόρφω Παπανικολάου, Αρχιτέκτων Μηχανικός  IUAV , συνδέοντας την καθημερινότητα και τις προκλήσεις του Αρχιτέκτονα, με παραδείγματα από την εξέλιξη του έργου αναμόρφωσης και ανακατασκευής της Αγοράς Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.

«Στην αρχιτεκτονική κάτι πολύ ουσιαστικό συνδέει το μεταβατικό χώρο μεταξύ της επαγγελματικής πραγματικότητας και των ακαδημαϊκών εμπειριών», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπανικολάλου. «Το νήμα είναι ισχυρό, μας ακολουθεί και εμπλουτίζεται. Είναι ο τρόπος προσέγγισης της συνθετικής διαδικασίας. Τι κάνουμε κατά τη διάρκειά της; Σχεδιάζουμε χώρο, κάνοντας συνειρμούς διερευνούμε το νέο, ή επεμβαίνουμε σε αυτό που ήδη υπάρχει δημιουργώντας το νέο. Αναγνωρίζουμε έναν τόπο, κάνουμε συνειρμούς, σκιτσάρουμε, σχεδιάζουμε μετρώντας τις δυνατότητες ενός χώρου ή τις ιδέες για τον χώρο, αναλύουμε δεδομένα, ιεραρχούμε, υπολογίζουμε, δημιουργούμε εικόνες, φανταζόμαστε μια χωρική οντότητα, πειραματιζόμαστε, ελέγχουμε τις σκέψεις μας με μια τρισδιάστατη εικόνα, ενεργοποιούμε τη λογική και την φαντασία, διατυπώνουμε ερωτήματα και επιχειρούμε να τα απαντήσουμε, σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε, αμφισβητούμε, εξελίσσουμε, αλλάζουμε, κρίνουμε, αξιολογούμε… επανασχεδιάζουμε!»

«Επάγγελμα Αρχιτέκτων» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης , Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο οποίος, μέσα από μια αναδρομή σε σταθμούς της επαγγελματικής του πορείας, και της εμπλοκής του σε κάποια από τα πλέον εμβληματικά έργα-τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, σκιαγράφησε την εμπειρία της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, αλλά και τις προκλήσεις της επαγγελματικής δραστηριότητας σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο.

“Αυτό που βέβαια θεωρώ κορυφαίο είναι ότι κάνουμε μία δουλειά που μπορεί να βελτιώσει το ευ ζην των συνανθρώπων μας”, τόνισε μεταξύ άλλων. “Είτε είναι κατοικία, είτε είναι επαγγελματικό κτίριο, είτε δημόσιος χώρος, όπου το ευ ζην αφορά σε πολύ περισσότερους ανθρώπους. Η Νέα Παραλία είναι εδώ και μας το υπενθυμίζει καθημερινά, εμείς βέβαια σε προσωπικό επίπεδο είχαμε και την εμπειρία του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτοξεύθηκε η παραγωγικότητα, κάτι που οφειλόταν 100% στον σχεδιασμό του κτιρίου και στη σχέση με τη φύση και τον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα σε πολλά κτίρια και διαμορφώσεις συναδέλφων. Την αρχιτεκτονική την ζουν άνθρωποι και όχι αναγνώστες περιοδικών και ιστοσελίδων.”

Δείτε τις εισηγήσεις της ημερίδας ΕΔΩ