Search
Close this search box.

Παρουσίαση της εκδήλωσης «Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης»

Παρουσίαση της εκδήλωσης
«Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης»

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει ένας μηχανικός ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε εξειδικευμένα αντικείμενα που σχετίζονται με τον τομέα της Χωροταξίας, της Πολεοδομίας και της Περιφερειακής Ανάπτυξης αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης «Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης», που πραγματοποίησαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Την εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος νέων Χωροτακτών-Πολεοδομών και φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, χαιρέτησαν ο κ. Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Κύρος Υάκινθος, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, και η κ. Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, Πρόεδρος ΣΕΜΠΧΠΑ

Στόχος αυτών των δράσεων της «Ημέρας Ειδικότητας» που έχει αναλάβει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ είναι να γνωρίσουν οι μηχανικοί τη δραστηριότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας, να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές με την πρακτική και τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και να υπάρξει στενότερη επικοινωνία και συνεργασία του ΤΕΕ και του Πανεπιστημίου προς όφελος των μελών τους.

Η κ. Ελισάβετ Θωίδου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ αναφέρθηκε στην ανάδειξη της σημασίας του χώρου και του σχεδιασμού του διαχρονικά, διεθνώς και στην Ελλάδα, και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν νέες απαιτήσεις για την ποιότητα ζωής στις πόλεις και την προστασία των φυσικών πόρων. Ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους ο χωρικός προγραμματισμός/σχεδιασμός (Spatial Planning) υποστηρίζει τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών και επεσήμανε ότι το ΤΜΧΑ επιδιώκει τη σύνθεση της φυσιογνωμίας του Μηχανικού Χωροταξίας και Ανάπτυξης ως επιστήμονα και επαγγελματία με επάρκεια ανταπόκρισης σε όλο το φάσμα των ζητημάτων του χωρικού σχεδιασμού και της χωρικής ανάπτυξης σε όλα τα γεωγραφικά και διοικητικά επίπεδα και κλίμακες.

Από την πλευρά της η κ. Γεωργία Ποζουκίδου, Αν. Καθηγήτρια Τμ. Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ υπογράμμισε πως οι σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ) χαρακτηρίζονται από την έμφαση στην κατανόηση όλων των συνιστωσών που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην οργάνωση, τη λειτουργία και το μετασχηματισμό του χώρου με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής επάρκειας για τη σύνταξη, υλοποίηση και αξιολόγηση πολιτικών, σχεδίων, προγραμμάτων και μελετών του πεδίου του χωρικού σχεδιασμού. Η κ. Ποζουκίδου αφού παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην διάρθρωση και αναθεώρηση ενός προγράμματος σπουδών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ανάγκες και προσδοκίες της generation-Z, τη διδασκαλία και τις παιδαγωγικές πρακτικές στην μετά COVID εποχή καθώς και τα χωρικά ζητήματα που θα επηρεάσουν τα μελλοντικά προγράμματα σπουδών στο πεδίο του χωροταξικού  και πολεοδομικού σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Η κ. Μαριλένα Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμ. Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ μιλώντας για την πρακτική άσκηση στο ΤΜΧΑ ανέφερε ότι από το 2012 οι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν επωφεληθεί, υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των φοιτητών. Εξήγησε ότι από του φορείς που έχουν υποδεχτεί ασκούμενους το 67% είναι ιδιωτικοί φορείς και ΜΚΟ ενώ το 33% είναι δημόσιοι φορείς και ΝΠΙΔ. Ειδικότερα στην περίπτωση των Δημόσιων φορέων και ΝΠΙΔ οι συνηθέστεροι φορείς απορρόφησης των ασκούμενων είναι οι δήμοι σε ποσοστό 60% και ακολουθούν οι ΝΠΙΔ με ποσοστό 25%, οι Περιφέρειες με ποσοστό 10% και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού) με ποσοστό 8%. Υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης από του φορείς υποδοχής υποδεικνύει την υψηλή ποιότητα των ασκούμενων ως προς τις δεξιότητες, τις γνώσεις  και της απόδοσης τους σε σχέση με τις αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης περίπου το 1/3 των φοιτητών προχωρά σε μόνιμη συνεργασία με τον φορέα υποδοχής επιβεβαιώνοντας τη υψηλή.

Ο κ. Χρυσός Μακράκης – Καραχάλιος, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ, Senior manager της Plannet ΑΕ μιλώντας για το επαγγελματικό πεδίο των «Μελετητικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών», μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης τη δικής του προσωπική εμπειρία και διαδρομή του ως εργαζόμενος στην Planet S.A. που λειτουργεί από το 1987 και παρέχει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο κ. Καραχάλιος τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Χωροτάκτη-Πολεοδόμου  στο πεδίο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, της διαχείρισης έργων, και των αναπτυξιακών προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τόνισε ότι το επίπεδο των γνώσεων καθώς και οι δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από το 5-ετές πρόγραμμα σπουδών του Χωροτάκτη-Πολεοδόμου είναι πραγματικό εφόδιο για την ανάδειξη τους στο πεδίο των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Ανάπτυξης ΠΘ, Ελεύθερος επαγγελματίας και Εταίρος & Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών ΔΙΚΤΥΟ Α.Ε. αναφέρθηκε στον ρόλο του Μηχανικού Χωροταξίας Πολεοδομίας και στις νέες προκλήσεις του χωρικού σχεδιασμού. Περιέγραψε πως το 2006 του δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί στην εταιρεία ΔΙΚΤΥΟ ΑΕ στην οποία απασχολείται έως και σήμερα. Τo κύριο αντικείμενο της ενασχόλησής του ήταν στο επίπεδο του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού με την εκπόνηση ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ, Πολεοδομικών Μελετών, μελετών πολεοδομικής επέκτασης και ρυμοτομικών σχεδίων. Όπως είπε, όλες οι μελέτες αυτές ήταν του δημοσίου. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί, ή είναι σε διαδικασία έγκρισης, αρκετά Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που αφορούν κυρίως ιδιωτικά ακίνητα με σκοπό την αξιοποίησή τους. «Επομένως, όσον αφορά εμάς τους χωροτάκτες πολεοδόμους ως μελετητές, από εκεί που εργοδότης μας ήταν αποκλειστικά το δημόσιο, πλέον εργοδότης μας μπορεί να είναι και κάποιος ιδιώτης», εξήγησε και συμπλήρωσε πως περίπου 200 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα ανατεθούν έως το 2023 με σκοπό την ολοκλήρωση και την έγκρισή τους έως το 2025. Οι 120, όπως ανέφερε, έχουν προκηρυχθεί και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης και οι υπόλοιπες θα προκηρυχθούν άμεσα.

Η κ. Κωνσταντίνα-Δήμητρα Σαλάτα, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Ανάπτυξης στο ΑΠΘ, Υποψήφια Διδ. ΤΜΧΑ (Dipl., MSc ΑΠΘ) και στέλεχος της εταιρείας Γεωχώρος Α.Ε. μίλησε για την κλίμακα των χωροταξικών μελετών και τον ρόλο του χωροτάκτη πολεοδόμου. Αναφέρθηκε στη δική της σταδιοδρομία λέγοντας πως το αντικείμενο με το οποίο προσωπικά έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό αφορά την εκπόνηση μελετών χωρικού σχεδιασμού, δηλαδή μελέτες χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. «Παρόλο που ακαδημαϊκά επικεντρώνονται κυρίως στο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, επαγγελματικά έχω ασχοληθεί τόσο με πολεοδομικές όσο και με χωροταξικές μελέτες. Συγκεκριμένα στο χωροταξικό επίπεδο εντάσσονται μελέτες που αφορούν το εθνικό επίπεδο, δηλαδή τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΕΧΠ) που είναι ουσιαστικά τομεακά σχέδια (π.χ., για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό), και το περιφερειακό επίπεδο, τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (ΠΧΠ) και πλέον τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια (ΘΧΠ), που αφορούν επιμέρους Περιφέρειες/Ενότητες και όλους τους τομείς/κλάδους και δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτές», περιέγραψε.

Η Δρ. Αγάπη Ξιφιλίδου, Μηχανικός  Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ, ΜRICS – Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Ακινήτων περιέγραψε τη φύση και το περιεχόμενο της εργασίας της ως πιστοποιημένη εκτιμήτρια. Αναφέρθηκε στις δεξιότητες και γνώσεις που πρέπει να κατέχει κάποιος για την ανταπόκριση στο εξειδικευμένο αντικείμενο της εκτίμησης των ακινήτων καθώς και τη διαδικασία για την απόκτηση της εν λόγω πιστοποίησης. Τόνισε την επάρκεια των γνώσεων του Χωροτάκτη Πολεοδόμου Μηχανικού αφού μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του ΤΜΧΑ παρέχονται εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν τόσο στα πολεοδομικά ζητήματα όσο και στα ζητήματα αστικής ανάπτυξης και εκτίμησης ακινήτων. Τέλος η κ. Ξιφιλίδου ανέφερε τη σημασία της πρακτικής άσκησης του Τμήματος ως θεσμό για την προώθηση των αποφοίτων του ΤΜΧΑ στον επαγγελματικό χώρο, αναφέροντας ότι σε πολλούς από τους φοιτητές προσφέρονται μόνιμες θέσεις εργασίας με το πέρας της πρακτικής άσκησης τους, αναδεικνύοντας την ποιότητα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος.

Τέλος, ο κ. Αυγερινός Βλάχος, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Planning Officer, Uttlesford District Council, Essex, United Kingdom  αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως εργαζόμενος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόνισε μεταξύ άλλων τη συνθετική φύση της εργασίας του Planning Officer στο Uttlesford District Council του Essex και παρέθεσε τα υπέρ και τα κατά της εργασίας στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επάρκεια του προγράμματος σπουδών του ΤΜΧΑ ως προς τις παρεχόμενες γνώσεις για την ανταπόκριση των αποφοίτων του σε διεθνή εργασιακά περιβάλλοντα. Με αφορμή την ερώτηση που τέθηκε από το κοινό ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε , μέσα από μια συγκριτική θεώρηση,  στο σύστημα χωρικού σχεδιασμού του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ελλάδος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κανονιστική φύση των σχεδίων επιπέδου γειτονιάς αλλά και στη ρύθμιση της οικιστικής ανάπτυξης με τη θέσπιση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων σε υπερκείμενα πλαίσια σχεδιασμού.

Δείτε τις εισηγήσεις της Ημερίδας ΕΔΩ