Search
Close this search box.

Σε διαβούλευση δύο νέες “ενεργειακές” ΤΟΤΕΕ

Σε διαβούλευση δύο νέες “ενεργειακές” ΤΟΤΕΕ

Δύο νέες ΤΟΤΕΕ που αφορούν σε ενεργειακά ζητήματα κτηρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, έχουν τεθεί σε διαβούλευση μέσω του ΤΕΕ από τις 19 Απριλίου.

Πρόκειται για την 5η έκδοση της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2: Θερμοφυσικές ιδιότητες δομικών υλικών και έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των κτιρίων και την 1η έκδοση της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-7: Τεχνητός και Φυσικός Φωτισμός κτιρίων.

Μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και στο ΤΕΕ, το ΤΕΕ αναθεωρεί στο σύνολό τους τις Τεχνικές Οδηγίες που αφορούν στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων και εκδίδει μια σειρά από νέες Τεχνικές Οδηγίες που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον τεχνικό κόσμο να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού των νέων κτιρίων, δεδομένου ότι από 1/1/2019 για όλα τα δημόσια κτίρια υπάρχει υποχρέωση να σχεδιάζονται ως κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZeb). Η ίδια υποχρέωση ισχύει για τα υπόλοιπα κτίρια εκτός κατοικίας από 1/1/2021, ενώ από 1/6/2021 ενεργοποιείται η αντίστοιχη υποχρέωση και για τα κτίρια κατοικίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο ως nZeb πρέπει ενεργειακά να κατατάσσεται στην κατηγορία “Α” ή υψηλότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνει λιγότερη από τη μισή ενέργεια από αυτή που θα κατανάλωνε, αν ήταν κατασκευασμένο με τις ελάχιστες προδιαγραφές που τέθηκαν με τον πρώτο Κ.Εν.Α.Κ. (2011) γεγονός που θέτει αυστηρότερα κριτήρια στον σχεδιασμό των νέων κτιρίων.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι εφαρμοστικοί κανονισμοί της ευρωπαϊκής ένωσης σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα των συσκευών (Ecodesign και Energy Labelling) είναι πλέον σε ισχύ για το σύνολο των προϊόντων που εγκαθίσταται στα κτίρια. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το εθνικό μεθοδολογικό πλαίσιο σχεδιασμού των κτιρίων και της αξιολόγησης της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Δείτε το κείμενο της διαβούλευσης για την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2: Θερμοφυσικές ιδιότητες δομικών υλικών και έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των κτιρίων, που βρίσκεται σε διαβούλευση από τις 19/04/21 έως τις 7/05/21 ΕΔΩ

 Μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις και στις παρατηρήσεις σας στο: totee-20701-02@central.tee.gr

Δείτε το κείμενο της διαβούλευσης για την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-7: Τεχνητός και Φυσικός Φωτισμός κτιρίων, που βρίσκεται σε διαβούλευση από τις 19/04/21 έως τις 21/05/21 ΕΔΩ

Μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις και στις παρατηρήσεις σας στο: totee-20701-07@central.tee.gr