Σε διαβούλευση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις κεραίες του δικτύου 5G

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης, με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς.

Το νέο πλαίσιο δίνει ώθηση στην ανάπτυξη προηγμένων δικτύων, με την αυτοματοποίηση διαδικασία να διευκολύνει την γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5g) με την απλοποίηση των εγκαταστάσεων των σταθμών βάσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια που ισχύουν μέχρι σήμερα, τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επικαιροποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης.

Σχόλια μπορούν να υποβάλλονται έως και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ggtt@mindigital.gr.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οι εγκαταστάσεις αυτών των κεραιών δεν απαιτούν αδειοδότηση ούτε οποιαδήποτε άλλη έγκριση από αρμόδια αρχή, ωστόσο θα πρέπει να εγκαθίστανται με τρόπο που διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών. Διευρύνει τα όρια που έθετε ο νόμος του 2013 και ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για εγκατάσταση κεραιών νέων προηγμένων τεχνολογιών όπως είναι το 5G, τo 6G ή οι δορυφορικές συνδέσεις.   Διατηρεί τα αυστηρά όρια ακτινοβολίας θέτοντας τα όρια ισοτροπικής ακτινοβολούμενης ισχύς (eirp), βάρους, ύψους αλλά και τοποθέτησης των κεραιών.

Η τοποθέτηση γίνεται με μία απλή αίτηση –υπεύθυνη δήλωση η οποία πρέπει να ελεγχθεί και να δημοσιευτεί από την ΕΕΤΤ μέσα σε διάστημα 10ημερών οπότε και δίνεται το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση της κεραίας.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το Σχέδιο και λάβετε μέρος στη Διαβούλευση για τις Κατασκευές Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης ΕΔΩ.

TOP