Search
Close this search box.

Σε ΦΕΚ η απόφαση για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο κτηρίων

B2Green_Domhsh-Mhxanikoi_property-search-300x157

Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου 2023 το ΦΕΚ για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο κτηρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα.

Στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανατίθεται η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστηρίζεται από διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος» (ΤΕΕ) ορίζεται Φορέας Υλοποίησης της δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων και αναλαμβάνει να εκτελεί τις πληρωμές. Επιπλέον το ΤΕΕ, βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στην Ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών.

Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος διενεργείται εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την αποδοχή του ορισμού των Ελεγκτών. Σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας του εκπροσώπου της Υπηρεσίας ή Φορέα, που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο, με τους Ελεγκτές για χρονικό διάστημα δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την αποδοχή του ορισμού τους, ενημερώνεται το Τ.Ε.Ε. από την Υπηρεσία ή τον Φορέα, προκειμένου να διενεργηθεί νέα κλήρωση Ελεγκτών. Οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι των κτιρίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, εντός ενός (1) έτους από την παρέλευση της προθεσμίας καταχώρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των στοιχείων των ελεγχόμενων κτιρίων στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προθεσμίες της παρ. 2 του άρθρου 1 της ΚΥΑ. Ο έλεγχος αυτός συνίσταται στην πρώτη καταγραφή και την προσεγγιστική ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη μεθοδολογία του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του ΟΑΣΠ.

Η υλοποίηση της δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, της εποπτείας υλοποίησης αυτής, καθώς και της ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Ο.Α.Σ.Π, καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέχρι του ποσού των ευρώ τριάντα εκατομμυρίων πεντακοσίων σαράντα χιλιάδων (€30.540.000,00).

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ.