Search
Close this search box.

Την ενσωμάτωση του ΙΤΣΑΚ στο ΑΠΘ ζητά με ψήφισμα η “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ

ITSAK-300x177

Το μέλλον του ΙΤΣΑΚ αφορά το ψήφισμα που αποφάσισε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην 7η συνεδρίασή της, την 1η Μαρτίου 2023 το οποίο απεστάλη στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) ιδρύθηκε αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978, ως ΝΠ∆∆ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να λειτουργήσει ως διεπιστημονικό κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς της Τεχνικής Σεισμολογίας και των Αντισεισμικών Κατασκευών. Το 1989 δημοσιεύτηκε ο Οργανισμός του και το 1995 μετατράπηκε σε ερευνητικό κέντρο. Με τον Ν.4002/2011 καταργήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύτηκε με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), με εποπτεία από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Τέλος με το Π∆70/2021 μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σήμερα δεν υφίσταται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, αλλά ως μονάδα έρευνας υπό την εποπτεία του ΟΑΣΠ. Το ΙΤΣΑΚ αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στον Ελλαδικό χώρο που δραστηριοποιείται σ’ αυτό το σύνθετο επιστημονικό και αναπτυξιακό αντικείμενο και τον ∆εκέμβριο του 2013 απέκτησε τις δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις στους Ελαιώνες Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το πολύ σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει το ΙΤΣΑΚ στα σαράντα και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, το ιδιαιτέρως σημαντικό καταγραφικό δίκτυο που ελέγχει και το οποίο κατάφερε να διατηρήσει βιώσιμο ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κυρίως την έντονη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ επιθυμεί και αξιώνει τη διάσωση του ΙΤΣΑΚ ως ερευνητική υποδομή διατηρώντας τη διεπιστημονικότητά του, την περεταίρω ενίσχυσή του με νέο προσωπικό και χρηματοδότηση, την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη και την ενσωμάτωσή του στο Α.Π.Θ. ως ερευνητικό ινστιτούτο».