Search
Close this search box.

Oι βασικοί άξονες για τα μεγάλα έργα και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις πρότυπες προτάσεις

staik-300x200

Τους άξονες για τον συνολικό εθνικό σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών, τις καίριες πρωτοβουλίες για τις μεταφορές, αλλά και τον σχεδιασμό για την ανάληψη δράσεων με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel» παρέθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 17-20/9/23.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τις έξι βασικές δέσμες δράσεων που είναι οι εξής:

  • 1η Δέσμη Πολιτικών: Η υλοποίηση δημοσίων έργων
  • 2η Δέσμη Πολιτικών: Η υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
  • 3η Δέσμη Πολιτικών: Ο έλεγχος και η συντήρηση υφιστάμενων έργων υποδομής
  • 4η Δέσμη Πολιτικών: Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων
  • 5η Δέσμη Πολιτικών: Η ανάταξη, ενίσχυση και επέκταση του ελληνικού σιδηροδρόμου
  • 6η Δέσμη Πολιτικών: Η δημιουργία μητροπολιτικών φορέων, υπεύθυνων για το κυκλοφοριακό, σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αναλύοντας τα παραπάνω, τόνισε μεταξύ άλλων, πως βρίσκονται σε εξέλιξη εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια, με στόχο τις σύγχρονες υποδομές και τις ασφαλείς μεταφορές. Ανάμεσα σε αυτά και τα μεγάλα, εμβληματικά έργα. Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2024. Οριστικοποιείται, άμεσα, η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του. Σημαντικό τμήμα του Ε65 παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024, και το υπόλοιπο, μέχρι την Εγνατία, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Επίσης, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, ύψους 28,9 εκατ. ευρώ, για 11 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα,

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας για την πρόσφατη θεομηνία «Daniel», έκανε λόγο για «κόστος βαρύ, σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, περιβάλλον και υποδομές» και υπογράμμισε τους δύο βασικούς άξονες δράσεων: την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των πληγεισών περιοχών, με έργα κυρίως οδικά και σιδηροδρομικά, αλλά και την υλοποίηση νέων έργων, υψηλότερης ανθεκτικότητας, ώστε να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους.

itc2023-panel2-tachiaos-300x200

Προβληματισμός για τα έργα μέσω ΣΔΙΤ

Τη διαβεβαίωση ότι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί θα υλοποιηθούν έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος από το βήμα του συνεδρίου ITC 2023, τονίζοντας ότι η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δε θα ανατρέψει το «φιλόδοξο και πρωτοποριακό σχέδιο έργων» που είχε εκπονήσει η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου. Αναφερόμενος στη ρευστότητα που υπάρχει για έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, που απεντάχθηκαν από το RRF, o κ. Tαχιάος εξήγησε ότι αυτό έγινε γιατί τα έργα αυτά δε θα μπορούσαν να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2025, «αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα γίνουν» συμπλήρωσε «πρόθεσή μας είναι όλα τα έργα που έχουν δρομολογηθεί να πάρουν το δρόμο τους, πιθανό με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία». Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, το υπουργείο θα παρουσιάσει πολύ σύντομα ΚΥΑ με την οποία θα εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις πρότυπες προτάσεις, με στόχο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά το μοντέλο και να προχωρά «με σύνεση και λογική» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Σε ότι αφορά στα ΣΔΙΤ, ο υφυπουργός χαρακτήρισε «πεπερασμένο» το συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης, συμπληρώνοντας «δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών για να λέμε εμείς ότι κάνουμε έργα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο κράτος να κατρακυλήσει ξανά δημοσιονομικά και συμπλήρωσε ότι «οι παραχωρήσεις έχουν μεγάλη σημασία γιατί το κόστος κατασκευής μεταφέρεται σε αυτόν που επωφελείται από το έργο.

Ο υφυπουργός Υποδομών προειδοποίησε τους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου να είναι πολύ προσεκτικοί με τις προσφορές που καταθέτουν, τονίζοντας: «Στο Υπουργείο Υποδομών δεν θα επιτρέψουμε το φαινόμενο των υποτιμολογήσεων έργων, θα κινούμαστε με προϋπολογισμούς που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαστάσεις του έργου» προειδοποίησε τονίζοντας παράλληλα ότι στα έργα που θα γίνουν για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών δε θα υπάρχουν αποκλεισμοί για τις μικρότερες εταιρείες και ότι «το παιχνίδι θα είναι καθαρό για όλους».

sdoukou-300x144

«Απαραίτητη η θωράκιση του ενεργειακού συστήματός μας»

Την ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών της χώρας στην κλιματική αλλαγή χαρακτήρισε, νωρίτερα σήμερα, ως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας στο «ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών» αναφέρθηκε στην ανάγκη να θωρακίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα απέναντι σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές, όπως η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, η ψηφιοποίηση του συστήματος και φυσικά η κλιματική κρίση. Η κ. Σδούκου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις «εκτός των τειχών» πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, όπως τα μεγάλα ενεργειακά project που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, μέσω των οποίων η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να καταστεί η ανατολική πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την ενέργεια και τη μεταφορά δεδομένων.