Search
Close this search box.

Έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς το ΥΠΑΝ για την ομαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων κρατικών ενισχύσεων

Τα σημαντικά προβλήματα που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και του Πληροφοριακού Σύστηματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΣΚΕ) που παραμένει ημιτελές, επισημαίνονται σε έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο εστάλη σε συνέχεια της συμμετοχής του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε τηλεδιάσκεψη της Μόνιμης Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Τμήματος στις 28 Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά το ΠΣΚΕ, στο έγγραφο επισημαίνονται μεταξύ άλλων, η απώλεια εργατοωρών στη συμπλήρωση των αιτήσεων ελέγχου για την πιστοποίηση των δαπανών και την εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης, καθώς και το χρονικό κενό που θα υπάρξει από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με ανάδοχο κατασκευαστή, μέχρι την ολοκλήρωσή και πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του, ενώ προτείνεται να σχεδιαστούν άμεσα κατάλληλες παρεμβάσεις του Υπουργείου σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται.

Για το ΠΣΣΚΕ επισημαίνονται ελλείψεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή παρακολούθηση των δράσεων και των προγραμμάτων από μεριάς των επενδυτών και των δικαιούχων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες καταχώρησης των στοιχείων και η δημιουργία αντίστοιχου πληροφοριακού συστήματος για τις επενδύσεις που υλοποιούνται μέσω του Καν. 651/20214 της Ε.Ε. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επαναφέρει την πρόταση για την ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων των ΑΑΔΕ, ΓΕΜΗ, ΟΠΣ ΕΣΠΑ, κ.λ.π. με αντίστοιχες βάσεις δεδομένων της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, όπου οι εξουδιοδοτημένοι χρήστες (π.χ. ελεγκτές, σύμβουλοι, επενδυτές, λογιστές, κ.λ.π.) με τη χρήση του ΑΦΜ μίας επιχείρησης να μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς σε ποιες επιχειρήσεις (συνδεδεμένες και ανεξάρτητες) συμμετέχει τόσο η επιχείρηση, όσοι και οι μέτοχοι/εταίροι της.

Επιπλέον, με δεύτερο έγγραφό του, το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπέβαλε εκ νέου την πρότασή του για δημιουργία Εθνικού Αποθετηρίου Μελετών Επιχειρηματικότητας, Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσω υλοποίησης Ολοκληρωμένης Εθνικής Ψηφιακής Πύλης.

Δείτε το έγγραφο για τα πληροφοριακά συστήματα ΕΔΩ

Δείτε την εκ νέου υποβολή της πρότασης για το Αποθετήριο Μελετών ΕΔΩ