Search
Close this search box.

Ανάδοχος για την εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού των επιπτώσεων στο οικιστικό περιβάλλον στο έργο «Ανακαινίζω»

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα την απόφαση οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού για την ανάθεση του Υποέργου 3: Εκπόνηση Μελέτης Προσδιορισμού των Επιπτώσεων στο Οικιστικό Περιβάλλον από την εφαρμογή της Πράξης «Υποστήριξη φορέων για ωρίμανση και αποτελεσματική υλοποίηση του έργου “ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ“».

Όπως επισημάνθηκε, μέσα από τις προτεινόμενες μελέτες θα αναλυθούν εκτενέστερα κάποια δομικά υλικά που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και ο τρόπος παραγωγής τους και εφαρμογής τους βασισμένα στον πράσινο βιοκλιματικό σχεδιασμό. Εκτενέστερα θα αποδοθούν οι στόχοι της βιοκλιματικής λογικής ως προς τη δημιουργία κτιρίων τα οποία είναι αλληλεξαρτώμενα με το περιβάλλον στο οποίο έχουν κατασκευαστεί και προσαρμόζονται μέσα σε αυτό χωρίς να το καταστρέφουν. Το ΥΠΕΝ ως αρμόδιο υπουργείο, αλλά και ως πρωτοπόρος διαμόρφωσης πράσινης περιβαλλοντικής πολιτικής δείχνει τις κατευθύνσεις μέσα από την αναζήτηση λύσεων για την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων με αποτέλεσμα την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας και νέων τεχνολογιών όπως είναι η αειφορική και οικολογική δόμηση.

Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα παραδώσει το ακόλουθο παραδοτέο:

«Μια Τελική Έκθεση» με την υπογραφής της σύμβασης και θα περιλαμβάνει:

  • Την Περιγραφή της πορείας αξιολόγησης έργων προς χρηματοδότηση
  • Τα ενδεχόμενα προβλήματα που ανακύπτουν
  • Τεχνικές Εκθέσεις και Εισηγητικά Σημειώματα τα οποία θα αφορούν θέματα συμβατότητας των προτάσεων με τον ευρύτερο Σχεδιασμό που αφορά την περιοχή του έργου, τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές και τεχνικές άδειες και εγκρίσεις όπως ΑΕΠΟ, το θεσμικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων κλπ.
  • Τεχνικές προτάσεις και παροχή υποστήριξης για την συμπλήρωση των αξιολογούμενων προτάσεων χρηματοδότησης με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμβατότητα τους.

Η διοικητική παρακολούθηση και παραλαβή του έργου πραγματοποιείται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου (ΕΠΠΕ), που ορίζει η Αναθέτουσα Αρχή και γνωστοποιεί στον ανάδοχο.

Η παραλαβή κάθε παραδοτέου θα πραγματοποιείται με τη σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου παραλαβής, ενόψει της προσήκουσας και εμπρόθεσμης υλοποίησης αυτού από τον Ανάδοχο καθώς και της επιτυχούς εκτέλεσης όλων των απαιτούμενων εργασιών.

Μετά την υποβολή κάθε Παραδοτέου η Επιτροπή παραλαβής κοινοποιεί στον Ανάδοχο έγγραφες παρατηρήσεις και υποδείξεις επί του Παραδοτέου, εφόσον υπάρχουν, άλλως εκδίδει πρωτόκολλο παραλαβής. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να συμμορφωθεί προς τις παραπάνω εντός του εύλογου χρόνου, που τάσσει προς τούτο η Επιτροπή παραλαβής. Αν ο Ανάδοχος δεν συμμορφωθεί εντός του ταχθέντος εύλογου χρόνου η Αναθέτουσα Αρχή μπορεί να επιβάλει τις κυρώσεις, που προβλέπονται στη σύμβαση. Κατά τη λήξη της σύμβασης και μετά την υποβολή και παραλαβή του συνόλου των παραδοτέων η Επιτροπή εκδίδει Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής του έργου.

Ο συνολικός χρόνος για την εκτέλεση του έργου είναι έως τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης.