Search
Close this search box.

Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα: Στην ατζέντα η αποζημίωση των φτωχότερων χωρών και η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάς – Αιγύπτου

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας οι εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ( COP27). Αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να συμπεριλάβουν το ακανθώδες θέμα στην ατζέντα της διάσκεψης για το αν οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αποζημιώσουν τις φτωχότερες και περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα συμφώνησαν να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με «ρυθμίσεις χρηματοδότησης που ανταποκρίνονται σε απώλειες και ζημιές που σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών».

«Αυτό δημιουργεί για πρώτη φορά ένα θεσμικά σταθερό χώρο στην επίσημη ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τον κλίμα, της COP27 και της Συμφωνίας του Παρισιού για να συζητηθεί το πιεστικό ζήτημα των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κενών,» σημείωσε ο πρόεδρος της COP27, ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών κ. Σαμέχ Σούκρι, στην εναρκτήρια εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στη Γλασκώβη στη COP26 τα πλούσια κράτη μπλόκαραν μια πρόταση για έναν φορέα χρηματοδότησης ζημιών, αντ’ αυτού υποστήριξαν έναν νέο διάλογο τριών ετών για συζητήσεις χρηματοδότησης.

Η COP27 θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και τον τρόπο επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών. Επίσης, θα συζητήσουν τους κανόνες του μηχανισμού που επιτρέπει στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους χρηματοδοτώντας έργα προστασίας του κλίματος στο εξωτερικό.

Νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για μεταφορά φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ

Η δημιουργία μιας νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να μεταφέρεται φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, εξετάζεται από τις δύο χώρες, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και οικοδεσπότη της COP27, κ. Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την Πρωτοβουλία της Κύπρου και της Αιγύπτου «Coordinating Climate Change Actions in the Eastern Mediterranean & Middle East».

Στην παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.  «Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε περαιτέρω όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση. Πρόκειται για ζήτημα που έχει εξέχουσα σημασία για εμάς. Φυσικά εξετάζουμε, με τον Πρόεδρο Σίσι, να αναπτύξουμε μια νέα, σημαντική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -που θα παράγεται σε αυτό το μέρος του κόσμου- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές που αποζητούν πιο φθηνή ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.