Search
Close this search box.

Διαγωνισμός για τη μελέτη που αφορά στο Ειδικό Χωρικό του Παραλιακού Μετώπου

Εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προωθείται το επόμενο διάστημα, ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που αφορά στην ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Με το διαγωνισμό αυτό μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης  το εμβληματικό project που αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συνεργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους του παραλιακού μετώπου, προκειμένου αυτό να καταστεί προσβάσιμο από όλους και να ενταχθεί στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε πως όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα δοθεί η δυνατότητα για την κατάθεση –από την Περιφέρεια- στα συναρμόδια υπουργεία, ενός σαφούς και ξεκάθαρου πλαισίου χρήσεων γης στην παράκτια ζώνη των 42 χιλιομέτρων, που πρέπει να ενοποιηθεί, ώστε να διαμορφωθεί το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έξι μήνες και θα ενσωματώνει και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, όπου κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των φορέων, κινήσεων πολιτών και κυρίως των δήμων που έχουν τμήματα του παραλιακού μετώπου στα διοικητικά τους όρια (Δέλτα, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού).

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι έχει επιτευχθεί «μια μεγάλη, ιστορική συμφωνία με τους δήμους και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατάθεσή της στα υπουργεία, αναμένεται η έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να δεσμευτούν οι χρήσεις γης. Ακολούθως θα γίνει ένας ενιαίος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που θα αποτυπώνει τα έργα που πρέπει να γίνουν».

Το σχέδιο για την ενιαία παραλιακή ζώνη είναι σύμπραξη της Περιφέρειας, των δήμων και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά έχει την έγκριση και της κυβέρνησης. Στόχος η δημιουργία μιας παραλιακής ζώνης, που θα είναι προσπελάσιμη, που θα έχει δραστηριότητες αναψυχής, που θα είναι πόλος έλξης, με έναν τεράστιο άξονα περιπάτου και ποδηλατοδρόμου, που θα συνδέεται με τη θαλάσσια συγκοινωνία μελλοντικά και θα συνδέει χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής, ιστορίας και μια σειρά από νέα τοπόσημα.