Search
Close this search box.

Ματιά στο μέλλον το SingularityU Greece Summit

Μια πιο αισιόδοξη άποψη για το μέλλον, έφερε στην Ελλάδα το SingularityU Greece Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και τις εργασίες του οποίου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν  φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, σε ζωντανή αναμετάδοση στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Δυστυχώς, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και προσέλευση ανάλογη της εκτεταμένης ενημέρωσης που προηγήθηκε στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης.

Καθηλωτική ήταν η παρουσίαση του ιδρυτή του Singularity Univercity Π.Διαμαντή, ο οποίος τόνισε πως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα δημιουργηθεί παγκοσμίως τόσος πλούτος, όσος δημιουργήθηκε μέσα σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα, καθώς οι νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν σημαντικά όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε ασύλληπτο βαθμό και τα επιτεύγματα σε πεδία όπως αυτά της συνθετικής βιολογίας, της ρομποτικής, ή της τεχνητής νοημοσύνης, θα μεταβάλλουν εκθετικά το μέλλον μας.

Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της εκθετικής ανάπτυξης συγκεκριμένων τομέων τα προηγούμενα χρόνια, για να καταδείξει την ταχύτητα μεταβολών που φέρνει η λεγόμενη 4η βιομηχανική-ψηφιακή επανάσταση, ο κ. Διαμαντής παρέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

  • Το έτος 2000 τραβήχτηκαν περίπου 86 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, στην πλειονότητά τους αναλογικές. Το 2010, τραβήχτηκαν 380 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, εκ των οποίων μετά βίας 4 δισεκατομμύρια ήταν αναλογικές και όλες οι υπόλοιπες ήταν ψηφιακές. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2014, τραβήχτηκαν πάνω από 810 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, στο σύνολό τους ψηφιακές!
  • Το Δεκέμβριο του 2008, η εταιρεία παραγωγής DVD και βιντεοπαιχνιδιών Blockbuster τω ΗΠΑ, ήταν μια αυτοκρατορία με 60.000 υπαλλήλους και παρουσία σε 17 χώρες. Ο επικεφαλής της, υποστήριζε ότι η Netflix… δεν ήταν ούτε καν στην οθόνη του ραντάρ ως ανταγωνιστής. Δέκα χρόνια μετά, η Netflix αξίζει 150 δισεκατομμύρια δολάρια και η Blockbuster έχει χρεοκοπήσει.
  • Στα βάθη της θάλασσας της Ιαπωνίας ανακαλύφθηκαν ορυκτά ικανά να τροφοδοτήσουν τις μπαταρίες παγκοσμίως για εκατοντάδες χρόνια!
  • Το 2019 δοκιμάζεται 5G ίντερνετ που αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται παγκοσμίως από το 2020 παρέχοντας ταχύτητες μέχρι 100 Gbps.
  • Παράλληλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται μετά το «internet of things», το «internet of everything». Ενώ το 2020 θα έχουμε «δικτυωμένες» 50 δισεκατομμύρια συσκευές και ένα τρισεκατομμύριο αισθητήρες, το 2030 θα έχουμε παγκοσμίως πάνω από 500 δισεκατομμύρια online συσκευές και 100 τρισεκατομμύρια αισθητήρες.

Στη διάρκεια της παρουσίασης επίσης, ο κ. Διαμαντής περιέγραψε έναν, όχι πολύ μακρινό κόσμο, (κάποιες αλλαγές θα ξεκινήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020), όπου η ιδιοκτησία αυτοκινήτου θα είναι… ντεμοντέ, οι αστικές μετακινήσεις θα γίνονται εναέρια, θα διαθέτουμε ρομποτικά άβαταρς που θα μας… εκπροσωπούν σε διάφορες δραστηριότητες, θα αντλούμε νερό από τη στρατόσφαιρα, θα έχουμε πληρέστατες ψηφιακές γραμματείς, κ.α.