Search
Close this search box.

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά – Μία Λύση βασισμένη στη φύση – Η Επόμενη Μέρα

Τη σημασία της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας που αποπνέει η έναρξη υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά,  ως μήνυμα για την προοπτική όλων των μεγάλων εγχειρημάτων της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη γραμμή της αφετηρίας, ή για αντίστοιχες μεγάλες εκτάσεις για τις οποίες διεκδικείται η δυνατότητα αξιοποίησης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, μιλώντας στη διάρκεια διημερίδας με θέμα «Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά – Μία Λύση βασισμένη στη φύση – Η Επόμενη Μέρα» που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με οργανωτή τον  Δήμο Παύλου Μελά.

“Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε να βρισκόμαστε σήμερα σ` αυτό το σημείο, να εκτελείται έργο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά”, τόνισε. “Ήμουν παρών το 2017 όταν έγινε η παραχώρηση από το Στρατό. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εξελίσσεται το έργο.  Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται διάφορα έργα που αν καταφέρουμε και ολοκληρωθούν όντως θα αλλάξουν την πόλη.”

Ο κ. Τσακούμης, σημείωσε ακόμα, τον ρόλο που διαδραμάτισε η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προώθηση του έργου αναμόρφωσης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, στην εμπέδωση αυτού του κλίματος συνεργασίας που απαιτείται για πραγματοποιηθούν ταχύρρυθμα αποτελεσματικά όλα τα ανάλογα εγχειρήματα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, την ανάπλαση της Τούμπας , το πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Πρόσθεσε δε ότι υπό το ίδιο πρίσμα θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά όλα τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τα ζητήματα των στρατοπέδων, των ανοιχτών χώρων και των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, που αποτελούν και το κύριο θέμα του συνεδρίου που ξεκινά σήμερα στην Αποθήκη Δ΄ του λιμανιού με οργανωτή το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα είναι ένας χώρος ανοιχτός, προσβάσιμος και φιλικός από όλους, ένας χώρος περιπάτου, ανάπαυσης, αθλητισμού, κοινωνικοποίησης, δράσεων πολλαπλών μορφών και απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα των πόλεών μας, ένας χώρος εκπαίδευσης και πρόσβασης, ένα μητροπολιτικό εργαστήρι για τη φύση, τον άνθρωπο, τα ζώα, τη συνύπαρξη με την ειρήνη, τη μνήμη του τόπου», τόνισε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, που ως σύμβουλος αρχιτεκτονικής μελέτης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά περιέγραψε την εικόνα που θα έχει το πάρκο όταν ολοκληρωθεί το έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου.

Ο κ. Νικηφορίδης τόνισε ότι σε ένα τέτοιο πάρκο θα πρέπει «να αφήσουμε τη φύση ήσυχη και να υπάρξουν ελάχιστες παρεμβάσεις για να ξαναβγούν οι παπαρούνες» ενώ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του μελλοντικού πάρκου έγινε με μια ιδιαίτερη προσέγγιση που το αντιμετωπίζει ως έναν χώρο που εξελίσσεται, αλλάζει, εμπλουτίζεται. Ανέφερε επίσης, ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά χρωστάει πολλά στην Nέα Παραλία καθώς η εμπειρία από την ανάπλασή της ήταν μεν μοναδική και δύσκολη, ωστόσο χάρη στις διαδικασίες αυτές, η νέα παραλία βοήθησε πολύ να δοθούν οι εγκρίσεις για το πάρκο Παύλου Μελά σε χρόνο ρεκόρ.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι συνεχές και αυταπόδεικτο ενώ οι χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μετά την έγκριση 4,4 εκατ. ευρώ για το εμβληματικό κτήριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά “τρέχουν” όπως έχει προβλεφθεί, ώστε να σχηματιστεί ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη: “Ήδη κατασκευάζεται η περίφραξη και η κεντρική πύλη. Δύο στρατιωτικά κτίρια θα μετατραπούν σε μουσεία και θα συμβάλλουν στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας -με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού”, πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης σημείωσε ότι το έργο για τη δημιουργία του πάρκου ξεκίνησε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πεντάμηνο των εργασιών, οριστικοποιήθηκαν οι μελέτες για το Α2, για το οποίο εκτίμησε ότι στις αρχές του 2023 θα μπει σε φάση υλοποίησης παράλληλα με το πάρκο. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει τις πρώτες 426.000 ευρώ, η νέα κυβέρνηση έδωσε περίπου 1.300.000 ευρώ με την βοήθεια και της κ. Αντωνίου από το γραφείο του πρωθυπουργού για να γίνουν μελέτες για οκτώ περίπου ακόμη κτίρια» πρόσθεσε.

Ο κ. Δεμουρτζίδης είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος δεν λησμονεί εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια για το έργο, ενέπνευσαν την προσπάθεια και διεκδίκησαν το στρατόπεδο και στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν συμβολικές πλακέτες στις οικογένειες των αείμνηστων Δημάρχων Χρήστου Τσακίρη (1979-1990) και Διαμαντή Παπαδόπουλου (2003-2006 & 2011-2014), και στους Δημάρχους Σταυρούπολης Σπύρο Μπαρούτα (1991-2002) και Σάββα Σερασίδη (2007-2010).

Στην ανάπλαση της ΔΕΘ αναφέρθηκε, κατά την διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. Ο ίδιος παρουσίασε την ιστορική πορεία της Διεθνούς Έκθεσης στον χώρο των 165 στρεμμάτων όπου βρίσκεται, ανέφερε ότι το όραμα για τον χώρο αυτό προβλέπει τη λειτουργία του ως εκθεσιακό κέντρο το 2026 ενώ παρουσίασε εικόνες και σχέδια από το κέντρο όπως θα γίνει μετά την ανάπλαση. Γνωστοποίησε ακόμη ότι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη, ανέφερε ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι το 2024 να ξεκινήσουν τμηματικά αποξηλώσεις και κατασκευές.