Search
Close this search box.

Ο μηχανικός σε ρόλο εφευρέτη και συμβούλου ευρεσιτεχνίας στο επίκεντρο διημερίδας των ΟΒΙ, ΕΑΒΙ και ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Η μετουσίωση μιας καινοτόμας ιδέας και ευρεσιτεχνίας,  σε εμπορεύσιμο προϊόν και η κατάλληλη προώθησή του στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιμορφωτικής διημερίδας, με θέμα «Νέες δραστηριότητες μηχανικών: Ο μηχανικός εφευρέτης και σύμβουλος ευρεσιτεχνίας», που διοργάνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου MonAsty, στη Θεσσαλονίκη.

 Στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές οι τρόποι και τα μέσα με τα οποία η καινοτομία μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, με τους σχετικούς δείκτες να προκαλούν αισιοδοξία. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός δράσεων και αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κοινότητα των μηχανικών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που αναδεικνύεται σε κόμβο καινοτομίας.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI) επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Από τότε που τηρούνται αρχεία ξεπεράστηκε ο αριθμός των 1.000 αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και έχουμε μπροστά μας όλο τον Δεκέμβριο. Μιλάμε για ένα ορόσημο που δείχνει ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και από τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες αλλά και από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα». Ο ίδιος έκανε λόγο για εθνικό ρεκόρ σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της διοργάνωσης αυτής της διημερίδας.

Σε μήνυμα που αναγνώστηκε προς τους συμμετέχοντες ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Yφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και στις μειώσεις φόρων και εισφορών, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στο ψηφιακό άλμα που συντελείται, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δυναμώνει την εξωστρέφεια της οικονομίας και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. «Με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα χρόνια, κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Σημείωσε ότι με τις επενδύσεις που έχουν γίνει η Θεσσαλονίκη (Pfizer, Deloitte, Cisco κτλ) καθίσταται στον μεγαλύτερο κόμβο καινοτομίας στη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. «Xωρίς τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και τα κεφάλαια που θέλουν να ρισκάρουν και να αρδέψουν αργότερα τους καρπούς τις επιτυχίας δεν παράγεται νέος πλούτος και η Eλλάδα πλέον πείθει και Έλληνες και ξένους ότι αξίζει να δουλέψουν και να επενδύσουν εδώ. Σε αυτήν τη προσπάθεια ξεχωριστό ρόλο παίζουν οι μηχανικοί, ειδικά στον τομέα της καινοτομίας», τόνισε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με το TEE, και στην ενίσχυση και στήριξη του ΟΒΙ από την κυβέρνηση.  

Ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) υπογράμμισε ότι ο μηχανικός εκ φύσεως έχει τη δυνατότητα να είναι και εφευρέτης και σύμβουλος σε θέματα βιομηχανικής ευρεσιτεχνίας. Τόνισε ωστόσο ότι: «Είμαστε πολύ πίσω ως χώρα γιατί στη πραγματικότητα τον εφευρέτη δεν τον βοηθάμε να εξελίξει την ιδέα του αλλά ούτε και στη διαδικασία της δημιουργίας ενός προϊόντος μέχρι τέλους, δημιουργώντας υπεραξίες. Μεγάλο μέρος του AEΠ ανεπτυγμένων χωρών στηρίζεται σε startups». Υπογράμμισε ότι πρέπει «να δούμε από την αρχή μέχρι το τέλος τα κίνητρα και τη βοήθεια που χρειάζεται ένας εφευρέτης ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης που θα καθορίσει το τι θα πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία αλλά και στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν ώστε στο τέλος να έχουμε ένα αποτέλεσμα και σε έναν χρόνο να έχουμε καταλήξει στα δέκα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τσακούμης, Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) ανέδειξε το γεγονός ότι «πλημμυριζόμαστε από χρηματοδοτήσεις σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο να υπάρξουν καινοτόμα προϊόντα. Όλοι μας προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Η ουσία όμως είναι να υπάρξει οργάνωση. Ο επιστημονικός κόσμος προσπαθεί να βελτιώνεται διαρκώς και να βρίσκουμε καινούριες λύσεις είναι σημαντικό όμως να υπάρξει συντονισμός ώστε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα που θα προστατεύουν αυτές τις προσπάθειες». Και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έθεσε ως στόχο, σε έξι μήνες με έναν χρόνο να έχουν σημειωθεί βήματα προόδου.

Ο κ. Αναστάσιος Θωμόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια η ΕΑΒΙ έχει μπει σε τροχιά λειτουργίας και «διεκδικεί και αναλαμβάνει σταθερά τη θέση της στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, τόσο μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει, όσο και με τη συμμετοχή της και συνδιοργάνωση ημερίδων όπως η σημερινή. Σκοπός της ΕΑΒΙ είναι να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια σε επίπεδο γνωσιακό αλλά και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, ώστε να συμβάλει στη διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας». 

Οι δυνατότητες του μηχανικού να λειτουργήσει ως εφευρέτης  και να αξιοποιήσει την εφεύρεση ως εμπορεύσιμο προϊόν, αλλά και να προστατέψει τα νομικά δικαιώματα στην εφεύρεσή του, αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας. Κατά την δεύτερη ημέρα συζητήθηκε ο ρόλος του μηχανικού ως σύμβουλος ευρεσιτεχνίας, που από το 2023, όπως ανακοινώθηκε, θα πιστοποιείται μέσω σχετικών εξετάσεων.

Ο Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, Μέλος ΔΣ ΟΒΙ – Εκπρόσωπος ΤΕΕ, Μέλος ΔΣ ΕΑΒΙ που συντόνισε τη διημερίδα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα πολυδιάστατο εγχείρημα που αφορά στην εκπαιδευτική, μετεκπαιδευτική ειδίκευση πάνω στο ουσιαστικό δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και τη μαθητεία, «εγχείρημα που συνολικά έχει αναλάβει η ΕΑΒΙ».

Ο Δρ Ιωάννης Κατσογιάννης, Αν. Καθηγητής Τεχνολογίας Περιβάλλοντος – Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Πρόεδρος ΕΑΒΙ και μέλος του ΔΣ του ΟΒΙ ανέπτυξε τους κύριους σκοπούς της Ακαδημίας, με βασικό στόχο την ανάπτυξη εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση τίτλου πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τον υπάρχον προγραμματισμό, μετά τον Οκτώβριο του ‘23 θα διοργανωθούν από την ΕΑΒΙ για πρώτη φορά στην Ελλάδα εθνικές εξετάσεις με στόχο ο μηχανικός να μπορεί να λάβει την πιστοποίηση ως σύμβουλος ευρεσιτεχνίας. Ανέφερε ότι μεταξύ των κυριότερων λειτουργιών που θα μπορεί να προσφέρει ο σύμβουλος ευρεσιτεχνίας είναι η επιλογή του κατοχυρώσιμου αντικειμένου, η ενδελεχής έρευνα και τεκμηρίωση της στάθμης της τεχνικής και η επικύρωση χορηγηθέντων δικαιωμάτων στις χώρες προορισμού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις της Ακαδημίας για το 21-22 και στη συνεργασία με το ΤΕΕ που θα συμβάλει στην υλοποίηση των προγραμμάτων μαθητείας για τους συμβούλους ευρεσιτεχνίας, τα οποία σε πρώτη φάση θα τρέξουν πιλοτικά. Σύμφωνα με τον Δρ Κατσογιάννη, ήδη αρκετά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει η Ακαδημία στα μεταπτυχιακά και να δημιουργηθεί  ένας δίαυλος επικοινωνίας, ώστε να καταθέτουν τις έρευνες και εφευρέσεις τους στον ΟΒΙ. Όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης, (που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΑΒΙ) με τη φιλοδοξία να υπάρξουν και ξένοι αιτούντες, ενώ τρέχει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτές. Στις 15 Ιανουαρίου θα βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν, οπού το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου του ‘23. Τελικός στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να επικοινωνηθεί η κουλτούρα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Από την πλευρά του ο Δρ Πυργιώτης σχολίασε σχετικά ότι «Ο εφευρέτης είναι αυστηρά τεχνικός, ενώ ο σύμβουλος καλείται να είναι και δεξιοτέχνης και προϋποθέτει να έχει ειδικές γνώσεις τις οποίες που φιλοδοξεί η Ακαδημία να παράσχει».

Οι δράσεις του ΤΕΕ

Ο Δρ Γεώργιος Παπαδάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιμελητής Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΤΕΕ για θέματα Υποδομών Ποιότητας κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές δράσεις που έχει αναλάβει το ΤΕΕ προς την ΕΑΒΙ, μια εκ των οποίων είναι η υλοποίηση του προγράμματος μαθητείας ωστόσο, όπως είπε «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να εξελιχθούν ομαλά τέτοιου τύπου προγράμματα και οι ενδιαφερόμενοι να υποστηριχτούν ώστε με ασφάλεια να οδηγηθούν στο τελικό αποτέλεσμα. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις είναι να υπάρχουν κάποιοι υποστηρικτικοί ρόλοι όπως είναι του επόπτη μαθητείας και του καθοδηγητή του ασκούμενου συμβούλου ευρεσιτεχνίας». Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΤΕΕ όπου προβλέπεται ο ρόλος του επόπτη προγράμματος μαθητείας και ο φορέας υποδοχής που μπορεί να είναι και κάποιο φυσικό πρόσωπο ώστε να μπορεί να μαθητεύσει και σε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση. Τόνισε επίσης ότι ο ρόλος του καθοδηγητή του ασκούμενου συμβούλου ευρεσιτεχνίας δεν ταυτίζεται με την ιδιότητα του συμβούλου ευρεσιτεχνίας, καθότι οι απαιτήσεις για τα προσόντα του καθοδηγητή περιλαμβάνουν στοιχεία πλέον αυτών που περιλαμβάνονται στον ορισμό των καθηκόντων του συμβούλου ευρεσιτεχνίας.

Μιλώντας για το τι μπορεί να κάνει το ΤΕΕ, σημείωσε ότι έχει νομικά τη δυνατότητα να πιστοποιεί την επαγγελματική εξειδίκευση δεξιοτήτων. Όπως είπε, το κεντρικό Επιμελητήριο έχει τη δυνατότητα να παρέχει την πιστοποίηση, να διενεργεί εξετάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης όπου «το ΤΕΕ προτίθεται να ενεργοποιήσει περισσότερα κέντρα εξέτασης υπό καθεστώς διαπίστευσης».

Αναφέρθηκε στα καθήκοντα του επόπτη μαθητείας που μεταξύ άλλων αφορούν στην παρακολούθηση της αποτελεσματικής υλοποίησης της μαθητείας και έχει ρόλο projectmanager ώστε «ο ενδιαφερόμενος να μην οδηγηθεί σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να αποτύχει». Στα καθήκοντα του καθοδηγητή ασκούμενου συμβούλου ευρεσιτεχνίας, τόνισε ότι  αυτό που εξετάζεται είναι τα επιπλέον προσόντα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημειώνεται ότι, μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων, ώστε να αποτελέσουν την πρώτη μαγιά των δύο ρόλων, του επόπτη και του καθοδηγητή.

Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Ο Δρ Μανόλης Σαμουηλίδης, Καθηγητής Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Ειδικός Πληρεξούσιος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ( European Patent Attorney) ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι ο αριθμός των εφευρέσεων που διαχειρίζονται τα γραφεία διπλωματών ευρεσιτεχνίας είναι τεράστια λέγοντας ότι σε 160 χώρες γίνονται 3,5εκατ. αιτήσεις, με πρώτη χώρα την Κίνα και δεύτερη τις HΠΑ. Εξήγησε πως η «καρδιά» της δουλειάς του εξεταστή μιας ευρεσιτεχνίας είναι η εκπροσώπηση. «Πρέπει να μπορεί να στηρίξει την υπεράσπιση της αίτησης σε περίπτωση ένστασης και να έχει τη δυνατότητα επιχειρηματολογίας για ακύρωση των διπλωμάτων ανταγωνιστών». Τόνισε τη σπουδαιότητα του freedοm to operate που όπως είπε, είναι μια δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που έχει μια πατέντα δεν έχει a priori τη δυνατότητα να την εκμεταλλευτεί».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο OBI μπορεί να συμβάλει στο συγκεκριμένο εγχείρημα με τους εξής τρόπους: να διαχειρίζεται το μητρώο συστημάτων διπλωματών ευρεσιτεχνίας, να αναλάβει τη διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης, την εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς, την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Υπογράμμισε ότι ο σύμβουλος θα πρέπει μεταξύ άλλων να «καταλήγει σε συμπεράσματα και να διαχειρίζεται τις πληροφορίες σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια».

Τέλος, ο Δρ Μανόλης Σαμουηλίδης σημείωσε ότι στην Ευρώπη αρχίζει ένα νέο πεδίο στη βιομηχανική ιδιοκτησία. Όπου, «η πρόβλεψη είναι πως από 1η  Ιουνίου θα αρχίσει να είναι σε ισχύ, το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε 17 κράτη – μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία, την Κροατία. Τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, θα πρέπει να καταθέσουν την επικύρωση της σύμβασης για το δικαστήριο, διότι το δίπλωμα αυτό συνδυάζεται και με ένα νέο δικαστήριο που θα γίνει με μία νομοθεσία πέραν της ευρωπαϊκής. Πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να επικυρωθεί».   

Ο κ. Δημήτριος Σταφυλάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Εξεταστής Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (principal patent examiner), Προϊστάμενος του Τμήματος Εφευρέσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΟΒΙ και Μέλος του ΔΣ της ΕΑΒΙ τόνισε ότι στο πέρασμα των χρόνων οι μηχανικοί κατάφεραν να εφεύρουν όλα εκείνα τα αναγκαία μηχανολογικά εξαρτήματα για την αξιοποίηση της αιολικής και της υδροδυναμικής ενέργειας. «Ήταν οι πρωτοπόροι στη βιομηχανική επανάσταση και σήμερα δηλώνουν παρόντες στη διαδικασία σταδιακής αυτοματοποίησης και ψηφιακού μετασχηματισμού όλων των δομών της κοινωνίας που εξελίσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα». Μιλώντας για την καινοτομία είπε ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι γίνεται στην αγορά. «Ποια είναι η ζήτηση, η επιθυμία, πως μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά αλλά και πώς μπορεί να παραχθεί ή να εφευρεθεί. Η καινοτομία για να καταστεί πυλώνας οικονομίας θα πρέπει, τόσο οι εφευρέσεις όσο και τα πρωτοποριακά ερευνητικά αποτελέσματα να προστατεύονται. Η πολιτεία με νόμο που προσφάτως θεσπίστηκε, έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες ορίζοντας τι σχέσεις μεταξύ ερευνητών, ερευνητικών οργανισμών και εταιριών νεοβλαστών με σκοπό την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που είναι ένας νομικός τίτλος που παρέχει αποκλειστικά δικαιώματα στον δικαιούχο για ορισμένο χρόνο να απαγορεύει σε τρίτους την εκμετάλλευση της εφεύρεσης του για επαγγελματικούς λόγους χωρίς την άδεια του/της, με αντάλλαγμα την πλήρη αποκάλυψη της εφεύρεσης στο κοινό.

Το 20% των χρημάτων που δαπανώνται τον χρόνο αφορούν αντικείμενα που έχουν ήδη εφευρεθεί

Ο Δρ Γεώργιος Ασημόπουλος, Χημικός στο Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης του ΟΒΙ μίλησε για την τεχνολογική πληροφόρηση και τη σύνδεσή της με την κλιματική αλλαγή. Είπε ότι παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερα από 140 εκατ. εγγράφων ευρεσιτεχνίας κάνοντας λόγω για μία τεράστια πηγή πληροφόρησης που αν μείνει αναξιοποίητη «θα χάσουμε σημαντικές πληροφορίες». Χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ότι: «Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι μέχρι και το 20% των χρημάτων που δαπανώνται ετησίως για έρευνα και ανάπτυξη, αφορά θέματα και αντικείμενα που έχουν ήδη εφευρεθεί». Συνδέοντας τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με την κλιματική αλλαγή εξήγησε ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη αναζήτηση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τα ευρήματα των διπλωμάτων που υπάρχουν.

Η συμβολή των τεχνολογικών πάρκων

Ο Δρ Πάρις Κοκορότσικος, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Σύμβουλος Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικών Πάρκων ( International Association of Science Parks, IASP) – Επιστημονικός Σύμβουλος του Thess INTEC εστίασε στο πώς ο θεσμός των τεχνολογικών πάρκων συνεισφέρει στον «κύκλο» παραγωγής καινοτομίας και στην υποστήριξη του εφευρέτη ώστε να μπορέσει να μετατρέψει την εφεύρεση σε ένα επιχειρηματικό και εμπορικό προϊόν. Σημείωσε ότι η διασύνδεση των τεχνολογικών πάρκων με τους εφευρέτες, αφορά κυρίως στο κομμάτι της διερεύνησης του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας στην αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, «ώστε να επιτευχθεί το proof of concept». Ανέφερε επίσης ότι το Thess INTEC management company είναι ήδη ενεργό και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε virtual clusters «ώστε νε έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές και να αξιολογήσουν εάν οι εφευρέσεις τους είναι εμπορεύσιμες».

«Κλειδί ο δικηγόρος»

Από την πλευρά του ο Δρ Νικόλαος Κανόπουλος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Διευθύνων Σύμβουλος στο Brite Solar Technologies μίλησε για τη σταδιοδρομία ενός μηχανικού εφευρέτη. Ο ίδιος μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες της διημερίδας τα προσωπικά του βιώματα, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, περιγράφοντας την ανάγκη κατοχύρωσης μίας πατέντας αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτήν τη διαδικασία. Υπογράμμισε πως «παίζονται τεράστια παιχνίδια στην κατοχύρωση μίας πατέντας, ως προς τον ανταγωνισμό γι’ αυτό και η νομική προστασία είναι σημαντική». Υπογράμμισε ότι δεν έχει νόημα να αναπτυχθεί μία πατέντα για την οποία δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον «γι’ αυτό θα πρέπει το προϊόν να πατεντάρεται στη χώρα ενδιαφέροντος. Το κλειδί στην ισχύ της πατέντας είναι ο δικηγόρος και όχι ο μηχανικός», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην Brite Solar Technologies είπε ότι έχουν εγγραφεί 15 πατέντες στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία και στην Κίνα. «Στην Κίνα αν πρόκειται για διεθνή πατέντα, δεν έχεις καμία τύχη στο δικαστήριο. Εάν όμως μιλάμε για κινέζικη πατέντα (κατοχυρωμένη εκεί), τότε τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, όπου εκεί πάντα αφήνουμε πράγματα απ’ έξω, ώστε να μην μπορούν να καταλήξουν στο ίδιο προϊόν με το δικό μας», περιέγραψε. Κατέληξε λέγοντας ότι «κάθε εταιρία θα πρέπει να είναι προστατευμένη, όσον αφορά την κατοχύρωση της πατέντας γι’ αυτό και επιδιώκουμε τη δημιουργία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».