Search
Close this search box.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παραλιακό Μέτωπο

Στις θέσεις, αλλά και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την εξέλιξη του εγχειρήματος για την ενοποίηση και διαμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γιώργος Τσακούμης, μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το έργο.

Ο κ. Τσακούμης υπογράμμισε πως το γεγονός ότι στην προτεινόμενη μελέτη περιλαμβάνονται έργα που εκτείνονται σε 7 δήμους αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για την ώθηση του μητροπολιτικού τρόπου διοίκησης που χρειάζεται μια μεγαλούπολη ώστε να μπορέσει να πορευτεί συγκροτημένα προς το μέλλον με ενιαίο σχεδιασμό.

«Αποτελεί σημαντική εξέλιξη η χρήση του συγκεκριμένου πολεοδομικού εργαλείου, του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ένα τόσο μεγάλο εύρος περιοχών», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. «Όπως αντιλαμβάνεται κάνεις, αυτό δημιουργεί θετικές εξελίξεις σε περιοχές που η ρύθμιση τους θα γινόταν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου, δίνοντας αν θέλετε ώθηση και στις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να απαιτηθεί βαθύτερη επιμέρους μελέτη».

Ο κ. Τσακούμης, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιβαλλοντική σημασία του έργου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη δημιουργία νέων μητροπολιτικών πάρκων ανατολικά και δυτικά, ενώ σημειώνοντας την ιστορική σχέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το εγχείρημα, υπογράμμισε ότι το Τμήμα θα είναι παρόν για την ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης όλων των επιμέρους προκλήσεων, όπως:

  • Η συνδεσιμότητα της υπό μελέτη περιοχής με έναν συνολικό σχεδιασμό βιώσιμης αστικής κινητικότητας και πιθανή ανάπτυξη νέων μέσων (π.χ. θαλάσσια συγκοινωνία) ή νέων ευέλικτων μορφών αστικής συγκοινωνίας.
  • Η προσαρμογή του εγχειρήματος στις νέες προκλήσεις τις κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο μια φιλοσοφίας ανθεκτικότητας.
  • Η προσαρμογή του σχεδίου σε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, πάντα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
  • Η σταδιακή αντιμετώπιση των «ασυνεχειών» στον ενιαίο χαρακτήρα που είναι ο απώτατος στόχος του εγχειρήματος.

Κάλεσε τέλος τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων της πόλης, να υποστηρίξουν αποφασιστικά την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αέναων αντιπαραθέσεων και εμμονής σε επιμέρους θέματα, που θα εμποδίσουν την μεγάλη εικόνα να γίνει πραγματικότητα!