Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Γράφει ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος

 Γράφει ο Άγις Μ. Παπαδόπουλος
Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΥΑΘ ΑΕ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό, ενώ ο Στόχος 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση για όλο τον κόσμο έως το 2030.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμο είναι αυτό το αγαθό, πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία του υδατικού κύκλου και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στη διαχείριση των υδατικών πόρων. Η φετινή Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στα υπόγεια νερά, τον αθέατο εγγυητή της υδροδότησής μας, αλλά και τον αποδέκτη των συνεπειών όλων των καλών ή κακών πρακτικών μας, που επιτείνονται και οξύνονται από την κλιματική κρίση.

Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε κρίσεις λειψυδρίας στις επόμενες δεκαετίες, πρέπει να κινηθούμε σε πολλαπλά επίπεδα:

  • Να μειώσουμε τις απώλειες στα δίκτυα διανομής, αλλά και την σπατάλη νερού από αλόγιστη χρήση.
  • Να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ώστε το νερό ως τελικό προϊόν να μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιείται για αγροτικές εφαρμογές, αλλά να μπορεί να εμπλουτίζει και τον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Να περιορίσομε την σπατάλη νερού για γεωργική χρήση, και
  • Να αναπτύξουμε ορθολογικές παραγωγικές διαδικασίες, με μικρότερη απαίτηση νερού, στη βιομηχανία.

Ως ΕΥΑΘ ΑΕ εστιάζουμε στα δύο πρώτα σημεία, όπως άλλωστε είναι η αποστολή μας, και υλοποιούμε σειρά έργων, από μεγάλα έως μικρά, για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Πρέπει, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό, ότι η διαχείριση των υδατικών πόρων, και ειδικά των υπογείων υδάτων, υπερβαίνει τα όρια ευθύνης εταιρειών όπως η ΕΥΑΘ ή ακόμη και του σχεδιασμού σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι με εξαίρεση τον Αλιάκμονα, τα μεγάλα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας πηγάζουν από γειτονικές χώρες. Η ορθολογική χρήση του νερού είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, που απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές σε υπερεθνικό επίπεδο, αλλά και αποτελεσματικές και εστιασμένες δράσεις σε τοπικό επίπεδο ταυτόχρονα.