Search
Close this search box.

Πρόταση σύστασης οργανωτικής δομής στη Θεσσαλονίκη για τη στήριξη του προγράμματος «έξυπνη μεταποίηση»

Ενημερωτική εκδήλωση για την «έξυπνη μεταποίηση» συνδιοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, η γ.γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε με την «έξυπνη μεταποίηση» και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίζονται  κίνητρα και πόροι για τον πραγματικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό,  τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, υπέρ μιας ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας που αποτέλεσαν για δεκαετίες τον παραγωγικό κορμό της ανάπτυξης, αλλά είδαν σταδιακά τον ρόλο τους στην εθνική οικονομία και τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Προϊόν να μειώνεται προς χάριν του τριτογενούς τομέα.

Η στήριξη του τομέα, μέσω της “Έξυπνης Μεταποίησης” επιδιώκεται με:

  • Συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 73 εκατ. ευρώ αποτελούν συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης,
  • Επιδότηση έως και 50% κάθε επενδυτικού σχεδίου και για επενδυτικά σχέδια από 250 χιλ. ευρώ μέχρι 6 εκατ. ευρώ.

«Η επίτευξη  βιώσιμων και ανταγωνιστικών ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένας απολύτως ρεαλιστικός στόχος», τόνισε ο κ. Τσακούμης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έκανε λόγο για ένα σπουδαίο πρόγραμμα για τη μεταποίηση που ανταποκρίνεται  και στους δύο όρους του Ταμείου: υποστηρίζει και την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. 

Μάλιστα,  ο ίδιος πρότεινε η «έξυπνη μεταποίηση» να έχει μία οργανωτική δομή στη Θεσσαλονίκη  για αμεσότερη παρακολούθηση και στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης και της Κ. Μακεδονίας, στα πρότυπα των προτάσεων που κατέθεσε το Επιμελητήριο στο υπόμνημα που επέδωσε στον πρωθυπουργό για την Ίδρυση παραρτήματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, με ευθύνη το χώρο του ευρύτερου Βορειοελλαδικού τόξου, την ίδρυση παραρτήματος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΛΛΑΔΑ 2.0 στη Θεσσαλονίκη, για τον συντονισμό των δράσεων που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και την ανάδειξη της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.