Search
Close this search box.

Δυστύχημα Τεμπών: Ψήφισμα του ΤΕΕ και συμμετοχή στην χθεσινή απεργία –Ανακοινώσεις Γεραπετρίτη και οι πρώτες αποφάσεις της Επιτροπής

Κλειστό παρέμεινε χθες το ΤΕΕ, που συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στην συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο επισημαίνονται τα εξής: «Είναι στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Ζούμε μια αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς μεταξύ των οποίων δυστυχώς πολλά νέα παιδιά. Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των θανόντων αλλά και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους.

Κάθε προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ασέβεια προς τους νεκρούς. Η επιλογή όλων μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα στο φως! Μόνο έτσι θα έχουμε κάνει το ελάχιστο χρέος μας ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τραγωδία σαν και αυτή.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών είναι απαραίτητη η έγκυρη, επιστημονικά και τεχνικά εμπεριστατωμένη παρέμβαση του ΤΕΕ που ως τεχνικός σύμβουλος του Κράτους θα συμβάλλει στο υψηλότερο επίπεδο, από την πλευρά του,  στην πλήρη επιστημονική και τεχνική διερεύνηση, στη διαλεύκανση της τραγωδίας και στην κατάθεση προτάσεων εφαρμογής προηγμένης τεχνογνωσίας για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Επειδή δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε λογικές που επικαλούνται το ανθρώπινο λάθος για μία τέτοια τραγωδία, ζητάμε να διερευνηθούν τα αίτιά της και η δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα στην έρευνα και στην απόδοση ευθυνών με τη συμμετοχή ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων.

Συμμετέχουμε ως ΤΕΕ στην απεργία που καλούν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και σωματεία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης 8.3.2023. Το ΤΕΕ θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη 8.3.2023».

Η απεργία πέραν της μεγάλης συμμετοχής, συνοδεύτηκε από πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με κυρίαρχα αιτήματα την ασφάλεια των μεταφορών και την τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη για την τραγωδία των Τεμπών.

Τέλος Μαρτίου επαναλειτουργεί ο σιδηρόδρομος

Με δύο σταθμάρχες ανά σταθμό και μειωμένο μεταφορικό έργο (σε επίπεδο δρομολογίων ή και σταθμών) θα επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατειας αρμόδιος και για τις Μεταφορές- Υποδομές, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Εκτίμησε ότι θα είναι εφικτό να επανεκκινήσει και πάλι ο σιδηρόδρομος προς τα τέλη του μήνα, ενώ, όπως είπε, θα γίνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Ο κ.Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η οδύνη απαιτεί κάθαρση και χαρακτήρισε εύλογο και το θυμό και τις αντιδράσεις των πολιτών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ντόμινο λαθών που έγιναν το μοιραίο βράδυ στη Λάρισα σημειώνοντας ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης του σταθμού της Λάρισας λειτουργούσε αδιαλείπτως, και το μοιραίο βράδυ έπρεπε να είχε γίνει χάραξη πορείας στον πίνακα, που δεν έγινε και εξ ορισμού θα είχε αποτρέψει. Δεν συντελέστηκε η αυτόματη αλλαγή του κλειδιού και θα έπρεπε να είχε υπάρξει παρακολούθηση στον ηλεκτρονικό πίνακα μετά την αποχώρηση της αμαξοστοιχίας και για 5,5 χιλιόμετρα θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο γιατί θα φαινόταν η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στη λανθασμένη γραμμή. Δεν υπήρξε και αντίδραση εκ μέρους της ίδιας της αμαξοστοιχίας, σημείωσε. 

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο και συμφωνήθηκε να έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο Γερμανών ειδικών που λόγω της μεγάλης τους εμπειρίας θα καταθέσουν προτάσεις για την αναβάθμιση της ασφάλειας. 

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο, ζήτησε στις αρχές τις εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρο Ντογιάκο με επιστολή του. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός με την επιστολή του ζητεί η έρευνα για συστημικά σφάλματα να προχωρήσει «ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη». Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής κόμμα αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Την ίδια ώρα επικοινωνία με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είχε στις αρχές της εβδομάδας η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα την περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έφτασαν την Τετάρτη, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), κ. Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ και ο Διευθυντής επίγειων μεταφορών της γενικής διεύθυνσης μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κρίστιαν Σμιτ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με θέμα την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ο ΕRA ενημέρωσε ότι η ελληνική ρυθμιστική αρχή ασφάλειας σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ζήτησε στις 06/03/2023 τη βοήθειά του σε μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων της ΡΑΣ. Αναφορικά με την διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος ο ERA επισημαίνει: «Σύμφωνα με την Οδηγία για την Ασφάλεια (ΕΕ) 2016/798, η υποχρέωση διερεύνησης ατυχημάτων ανήκει στο κράτος μέλος (άρθρο 20.1): «Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διενεργείται έρευνα από τον φορέα διερεύνησης που αναφέρεται στο άρθρο 22 μετά από οποιαδήποτε σοβαρό ατύχημα στο σιδηροδρομικό σύστημα της Ένωσης. Στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση, όπου είναι δυνατόν, της σιδηροδρομικής ασφάλειας και της πρόληψης ατυχημάτων».

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Τις πρώτες αποφάσεις της δημοσιοποίησε την Τρίτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για την διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι πραγματοποίησε την πρώτη στης συνεδρίαση στις 6 Μαρτίου 2023, και αποφάσισε τα εξής:

Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το πόρισμά της  στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι τριμελής και αποτελείται από τα εξής μέλη:

κ. Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος

κ. Χρήστος Πυργίδης, Καθηγητής Σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέλος

κ. Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρήστος Πυργίδης ανέλαβε καθήκοντα μετά την παραίτηση του καθηγητή Μεταφορών, κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλου, καθότι είχε διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ελεγχόμενης για τα πεπραγμένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά στη σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Β΄1310/06-03-2023).

Σημειώνεται ότι στόχος είναι να μην υπάρξει καμία κωλυσιεργία στο έργο της Επιτροπής. Μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες θα παραδοθεί το πόρισμα στον Υπουργό Μεταφορών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και στην συνέχεια αυτό θα δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα θα καταβληθεί προσπάθεια το πόρισμα να είναι έτοιμο στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Θα προηγηθεί ένα σχέδιο για την κατανομή των αρμοδιοτήτων και για να γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα θα κληθούν να συνδράμουν τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες και ειδικοί στα σιδηροδρομικά ατυχήματα.