Search
Close this search box.

Το μουσείο MAXXI στο ΚΑΜ μέσα από την έκθεση ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων (04-05 Ιουνίου) που θα περιλαμβάνει προβολή, διάλεξη και εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά, με αφορμή την κινηματογράφηση της έκθεσης-αφιέρωμα του MAXXI Museum, (Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα), για τον αρχιτέκτονα ALDO ROSSI, με τίτλο “ALDO ROSSI: Ο αρχιτέκτονας και οι πόλεις”, τον περασμένο Μάρτιο (10 Μαρτίου – 14 Νοεμβρίου 2021) στη Ρώμη.

Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρείας παραγωγής Arteria Films με το μουσείο Maxxi και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, μετά από μια πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα κ. Ζαχαρία Πιστόπουλου και της κ. Βαλίνας Γεροπάντα (Αρχιτέκτων, Επ.Καθηγήτρια Πολ.Κρήτης), σε σκηνοθεσία του κ. Andrea Rovetta και τη συμβολή του επικεφαλής του MAXXI κ. Architettura Pippo Ciorra. Για πρώτη φορά εκτίθενται, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, πάνω από 350 αντικείμενα, πρωτότυπα και μοντέλα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και μελέτες που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τον Aldo Rossi, αρχιτέκτονα, σχεδιαστή, θεωρητικό και κριτικό, από το 1960 έως το 1997.

Το ντοκιμαντέρ “ALDO ROSSI at MAXXI” θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 04 Ιουνίου στις 20:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Προλογίζουν οι κ. Ζαχαρίας Πιστόπουλος, κ. Andrea Rovetta και κ. Βαλίνα Γεροπάντα. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών κ. Pippo Ciorra και κ. Γεώργιου Πανέτσου.

Ο κ. Pippo Ciorra είναι επικεφαλής έφορος Αρχιτεκτονικής στο MAXXI, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ascoli Piceno του Πανεπιστημίου του Camerino και Σύμβουλος των βραβείων Medaglia d’oro all’architettura italiana στην Milan Triennial, καθώς και του βραβείου Mies van der Rohe Award του ιδρύματος MVDR.

Ο κ. Γεώργιος Πανέτσος είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια. Από το 2005 είναι επιμελητής του αρχιτεκτονικού περιοδικού ‘Δομές’ και από το 2020 του περιοδικού ‘DOMa’. Είναι ιδρυτής των ‘Βραβείων Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ’ (ήδη ‘Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής’) και του ψηφιακού αρχείου νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής DomésIndex.com.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στις 05 Ιουνίου εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά στο Μεγάλο Αρσενάλι από την αρχιτέκτονα Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με τον Νίκο Τσιρκινίδη από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Duende. Το εργαστήριο “Ένα θέατρο που ταξιδεύει” απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-16 ετών, βασίζεται σε έργα του Aldo Rossi και εστιάζει στη συνθετική φιλοσοφία του αρχιτέκτονα μέσα από κολάζ, μακέτα και ζωγραφικές απεικονίσεις.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης, τον σχεδιασμό και την εκπόνηση του εργαστηρίου έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας κ. Πέννυ Χωραφά, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (κ.Λευτέρης Βεργεράκης, κ. Βαλίνα Γεροπάντα, κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης, κ. Γιώργος Καλλιγέρης, κ. Ζαχαρίας Πιστόπουλος και κ. Δημήτρης Τσακαλάκης).

Πληροφορίες:

Ημερομηνία προβολής-διάλεξης: 04 Ιουνίου 2022 στις 20:00, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Ημερομηνία εργαστηρίου: 05 Ιουνίου 2022 στις 11:00-14:00 (δηλώσεις συμμετοχής: 6972278929), ΚΑΜ Μεγάλο Αρσενάλι

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Έκθεση και στο Μιλάνο

Φόρο τιμής στον Aldo Rossi, μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της εικαστικής κουλτούρας του 20ού αιώνα, αποτίει το Museo del Novecento στο Μιλάνο: στην έκθεση «Aldo Rossi. Design 1960-1997». Συγκεντρώνονται για πρώτη φορά 350 έπιπλα και καθημερινά αντικείμενα, πρωτότυπα και μοντέλα, ζωγραφιές, σκίτσα και μελέτες από το 1960 έως το 1997 που επιτρέπουν μια εκ του σύνεγγυς ματιά στο έργο του αρχιτέκτονα, σχεδιαστή, θεωρητικού και κριτικού.

Ηγετική φιγούρα του μετανεωτερικού κινήματος, ο Rossi σχεδίασε διάφορα έργα στην Ιταλία και πέραν αυτής, συμπεριλαμβανομένων του συμπλέγματος κατοικιών στη συνοικία Gallaratese του Μιλάνου, του κοιμητηρίου San Cataldo στη Μόντενα και της Quartier Schützenstrasse στο Βερολίνο. Σε όλη του τη διαδρομή, ο Aldo Rossi εξερευνούσε τη σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του τοπίου της πόλης, των μνημειωδών διαστάσεων κατασκευών και των αντικειμένων. Συνεκτικό στοιχείο της δουλειάς του ήταν η «πόλη».

Το 1979 εισήλθε στα χωράφια της βιομηχανικής παραγωγής και υψηλού επιπέδου τεχνουργίας, δημιουργώντας έπιπλα και καταναλωτικά προϊόντα με την Alessi και στη συνέχεια με τις Artemide, DesignTex, Bruno Longoni Atelier d’arredamento, Molteni&C|UniFor, Richard-Ginori, Rosenthal και Up&Up (σήμερα, UpGroup). Συνολικά, δημιούργησε πάνω από 70 έπιπλα, πολλά εκ των οποίων παράγονται και σήμερα.

Η έκθεση «Aldo Rossi. Design 1960-1997»  ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου.