Search
Close this search box.

Παρόν το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο 2ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διεξήχθη στις 20 & 21 Μαΐου 2022, το 2ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών, που διοργάνωσε το ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Γιώργο Στασινό, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι στα δύο χρόνια που πέρασαν, ο κλάδος των κατασκευών, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, έδειξε ότι αρχίζει σταδιακά να επανεκκινείται, μετά την δραματική συρρίκνωσή του στα χρόνια της κρίσης. Τόνισε ωστόσο πως δυστυχώς, στα προβλήματα που καλείται να ξεπεράσει ο κλάδος, προστίθενται και νέα, όπως η δραματική αύξηση του κόστους των υλικών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιδεινώνονται λόγω του πολέμου που έχει ξέσπασε στην Ευρώπη εδώ και δύο μήνες.

Αναφερόμενος στην έκδοση του Νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας κτιρίων το 2018 (Π.Δ. 41/2018), είπε μεν ότι έθεσε νέες, πιο σύγχρονες βάσεις για την πυρασφάλεια των κατασκευών όμως, δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί σε κενά και παραλείψεις που αναδύθηκαν  μετά την εμπειρία τεσσάρων χρόνων εφαρμογής του. «Είναι καιρός να δρομολογηθεί η επικαιροποίησή του, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις και κενά που έχουν εντοπιστεί. Με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών, είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψουμε προς αυτήν τη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακούμης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ επεσήμανε πως το Επιμελητήριο, θέλοντας να βοηθήσει το έργο των μηχανικών που ασχολούνται με την πυροπροστασία, μετά την έκδοση του νέου κανονισμού Πυροπροστασίας κτιρίων, συγκρότησε ειδική Ομάδα εργασίας για τη σύνταξη Τεχνικής Οδηγίας ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) με θέμα «Πυροπροστασία Κατασκευών». Υπενθύμισε πως κύριο αντικείμενό της είναι η δημιουργία ενός πλήρους οδηγού που θα αναλύει και θα παρουσιάζει μέσα από παραδείγματα και οδηγίες εφαρμογής σημαντικά σημεία και λύσεις, για την καλύτερη εφαρμογή του Κανονισμού. «Ελπίζουμε η Ομάδα να ολοκληρώσει σύντομα το έργο της, ώστε μετά την έκδοση της ΤΟΤΕΕ, ο μελετητής και ο εργολήπτης μηχανικός να έχει στα χέρια του ένα σύγχρονο βοηθητικό εργαλείο εφαρμογής», τόνισε ο κ. Τσακούμης.

Ο ίδιος υπενθύμισε μάλιστα ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 το ΤΕΕ ενσωμάτωσε στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-άδειες», την ψηφιακή διαδικασία υποβολής και έγκρισης, Μελέτης Ενεργητικής Πυροπροστασίας καθώς και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργητικής Πυροπροστασίας. Στο νέο σύστημα, όπως ανακοίνωσε, έχουν πρόσβαση περίπου 80.000 μηχανικοί και 1.100 στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, γεγονός που διευκολύνει όλους να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση κτιρίων και επιχειρήσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσακούμης δεσμεύτηκε πως το ΤΕΕ, αξιοποιώντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συμβάλει και με τις δικές του δυνάμεις στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέρνου θεσμικού περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική πυροπροστασία κτιρίων και κατασκευών, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από τους κινδύνους της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι, στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων τo Κανονιστικό πλαίσιο πυροπροστασίας κτιρίων, οι εμπειρίες από την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας  και η επικαιροποίησή του, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για τα ξενοδοχεία και τους χώρους διαμονής βραχείας διαρκείας, η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Εργαστηρίων Δοκιμών, οι απαιτήσεις σε άρτια εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε επίπεδο μηχανικών και τεχνιτών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, οι νέες προκλήσεις , η κατηγοριοποίηση των κτιρίων ως προς την Πυροπροστασία, οι νέες τεχνολογίες και τα προηγμένα συστήματα αντιμετώπισης πυρκαγιών και οι διεθνείς προσεγγίσεις.