Search
Close this search box.

Συνεργασία για το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO στη Θεσσαλονίκη

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να είναι έτοιμο το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη.

Το σύγχρονο αυτό κέντρο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης, των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του τεχνολογικού κολοσσού Cisco.

Στον χώρο αυτό θα φιλοξενούνται start ups, εργαζόμενοι και συνεργάτες της CISCO ενώ θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, μαθήματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων. Θα υπάρχουν 11 demo rooms όπου θα παρουσιάζονται τα πρότζεκτ και οι τεχνολογικές λύσεις που θα παράγονται. Παράλληλα, το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες που θέλουν να δουν την τεχνολογία που δημιουργείται ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού και λόγου.

Στον χώρο αυτό η Cisco θα παρουσιάζει στους επισκέπτες  τις τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει. Οι τεχνολογικές λύσεις που θα είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου, είναι: α) Έξυπνη Πόλη (ευφυή συστήματα στάθμευσης, φωτισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, αστικής κινητικότητας, ασφάλειας, μέτρησης κατανάλωσης νερού και ενέργειας), β) Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια (συστήματα τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας), γ) Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας, δ) Τουρισμός και πολιτισμός, ε) Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων, κ.τ.λ. Επίσης, ο χώρος θα στεγάζει ομάδες εργασίας της Cisco, η οποία θα επιδιώξει τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και το οικοσύστημα των startups της Θεσσαλονίκης, για να σχεδιάζουν από κοινού νέα τεχνολογικά εργαλεία για διάφορα προβλήματα, για τα οποία αναζητούν λύσεις ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς.

Παράλληλα, μπροστά από το κέντρο θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ υπάρχουν σκέψεις για επίδειξη μηχανισμών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον προαύλιο χώρο, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Στόχος σύμφωνα με τον Νίκο Λαμπρογεώργο, Υπεύθυνο Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα, Ελλάδα-Κύπρος, της CISCO, είναι το Κέντρο να γίνει σημείο αναφοράς της τεχνολογίας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πόλη αφενός θα μπει στον χάρτη των καινοτόμων πόλεων και αφετέρου θα εφαρμόσει τις καινοτόμες λύσεις τις οποίες θα βρίσκουν οι ερευνητές εντός του κέντρου.

Οι πέντε πυλώνες στους οποίους θα επικεντρωθεί το κέντρο θα είναι ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η καινοτομία η εκπαίδευση και οι start ups.

Το κέντρο θα ξεκινήσει με τη φιλοξενία δύο start ups της πόλης οι οποίες αρχικά θα ασχοληθούν με το Internet of Things και την ενέργεια.

Οι start ups θα εναλλάσσονται ανάλογα με το πρότζεκτ ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί όταν αυξηθούν και τα πρότζεκτ στα οποία θα εργάζονται οι νεοφυείς επιχειρηματίες.

Το κόστος της επένδυσης σε διάστημα τεσσάρων ετών αποτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ.

Ως πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ χαρακτήρισε την αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, μέσω του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, προανήγγειλε ανακοινώσεις για άλλη μία αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα. «Έχουμε μεγάλη και πολύ στενή συνεργασία με τη στρατηγική μας σύμμαχο χώρα, τις ΗΠΑ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ
για τη θερμή στήριξη της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές επενδύσεις. Έχουμε συζητήσεις με αμερικανικές εταιρείες επί καθημερινής βάσης σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και σύντομα θα έχουμε πολύ χαρμόσυνες ανακοινώσεις για άλλη μια επένδυση αμερικανική στην Ελλάδα. Η παρουσία των ΗΠΑ εδώ, μέσα από το κέντρο της Cisco, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων. Η υψηλή τεχνολογία δεν παύει να αποτελεί ένα τμήμα στρατηγικών σχέσεων δύο χωρών», είπε.

Χαρακτήρισε την απόφαση της Cisco να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη ως εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός, ενώ εξέφρασε τη
βεβαιότητα ότι η πόλη θα βγάλει την εταιρεία ασπροπρόσωπη για την επιλογή της, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέκαθεν πίστευε ότι η Θεσσαλονίκη, με τις προφανείς δυνατότητες που έχει, με τα πανεπιστήμια, τη γεωγραφική της θέση και την ιστορία της μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί και για αυτό «φτάσαμε πολύ γρήγορα και με δική μας κινητροδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ψηφιακό κέντρο της Pfizer», ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thes INTEC και τη μετεγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό, τεράστιες δυνατότητες και η νούμερο ένα αναγκαία συνθήκη, ώστε να τις απελευθερώσει, είναι «να σπάσει τα ταμπού», διατύπωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε το όραμά του ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδειχθεί σε δεύτερο αναπτυξιακό πόλο πέρα από αυτόν που υπάρχει στην Αττική, όχι ανταγωνιστικά αλλά παράλληλα ενώ διευκρίνισε πως στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν δυο τουλάχιστον πόλοι ανάπτυξης. «Στόχος μου και στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να παίξει αυτό τον ρόλο», πρόσθεσε.

Τη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, έδωσε από την πλευρά του ο κ.Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις.  Γνωστοποίησε ότι η CISCO απασχολεί παγκοσμίως 80.000 άτομα, έχει 60.000 συνεργάτες και πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 55 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα, όπου έχει παρουσία από τον Ιανουάριο του 1998, απασχολεί 160 άτομα και το δίκτυο συνεργατών της αριθμεί περίπου διακόσιους.