Search
Close this search box.

Έρευνα για την τεχνολογία εκτεταμένης πραγματικότητας(XR)στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο ERASMUS+ με τίτλο “Innovation alliance to infuse Extended Reality skills into Higher education and vocational training”, σε ελεύθερη μετάφραση «Συμμαχία καινοτομίας για την ενίσχυση δεξιοτήτων εκτεταμένης πραγματικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση», και ακρωνύμιο Alliance4XR.

Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 και έχει διάρκεια 36 μήνες. O συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.370.597€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από13 εταίρους, με επικεφαλής εταίρο την εταιρεία GEOIMAGING.

Το έργο Alliance4XR επιδιώκει να ενδυναμώσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης συν-δημιουργώντας μια πρακτική μεθοδολογία για την ενσωμάτωση του XR στην εκπαίδευση, που επικεντρώνεται ειδικά σε τομείς όπως η δομική μηχανική, η ενέργεια και η ναυτιλία.

Πολλαπλές πρόσφατες μελέτες και έρευνες υπογραμμίζουν το κενό όσον αφορά την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) στις εκπαιδευτικές ενότητες θεωρίας και πρακτικής των σχολών μηχανικών και των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό το κενό προκαλεί συνεχή έλλειψη σχετικών δεξιοτήτων σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο και, ως εκ τούτου, εμποδίζει την ταχύτερη και καλύτερη ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τεχνολογίες και πρακτικές όπως η μοντελοποίηση πληροφοριών κτιρίων (BIM-Building Information Modeling) και οι τεχνολογίες εκτεταμένης πραγματικότητας (Extended reality -XR), με εκπροσώπους την εικονική πραγματικότητα (virtual reality – VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality – AR) και την μικτή πραγματικότητα (Mixed Reality – MR), αλλάζουν τον κλάδο της μηχανικής και των κατασκευών, αντικαθιστώντας τις παλιές πρακτικές με σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία.

Στο πλαίσιο του έργου αναζητούμε συμμετέχοντες, που μιλούν αγγλικά, για να συμμετάσχουν σε έρευνα για τη μελέτη με τίτλο “Extended Reality State and need for Education & Training” («Τρέχουσα κατάσταση εκτεταμένης πραγματικότητας και ανάγκη για Εκπαίδευση & Κατάρτιση»).

Η μελέτη εστιάζει στην κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης και των αναγκών σχετικά με την τεχνολογία εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Το XR περιλαμβάνει τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα (VR), η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και η μικτή πραγματικότητα (MR), οι οποίες συνδυάζουν εικονικά στοιχεία με τον πραγματικό κόσμο ή δημιουργούν εντελώς καθηλωτικά εικονικά περιβάλλοντα. Αυτή η έρευνα στοχεύει να αξιολογήσει πώς χρησιμοποιείται σήμερα το XR, ποιες είναι οι πιθανές εφαρμογές του και ποιες συγκεκριμένες ανάγκες ή προκλήσεις υπάρχουν για την ενσωμάτωση του XR σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά για να απαντηθούν οι 47 ερωτήσεις της έρευνας.

Μόνο συμμετέχοντες άνω των 18 ετών επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε αυτήν την έρευνα.

Για τη συμμετοχή στην έρευνα ακολουθήστε το σύνδεσμο ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες ή εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε μια σε βάθος συνέντευξη, επικοινωνήστε με email στο info@alliance4xr.eu

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

Ιστοσελίδα του έργου: https://alliance4xr.eu/