Search
Close this search box.

O Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο επίκεντρο το 4ου Balkan Forum

Ο κρίσιμος ρόλος της κυβερνοασφάλειας που απαιτείται παράλληλα με την ψηφιακή εξέλιξη, αλλά και τη σημασία της ψηφιοποίησης για τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, αναδείχθηκαν  στη διάρκεια των εργασιών του 4ου Balkan Forum που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα “O Ψηφιακός Μετασχηματισμός μέσα από Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Ελλάδας για στήριξη των κρατών της περιοχής στην πορεία ένταξής τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τόνισε τη σημασία της ταχείας μετάβασης των δημοσίων διοικήσεων στην ψηφιακή εποχή και μάλιστα, διακρατικά, με συγχρονισμένο τρόπο. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να μπορέσει, με τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει, να διευκολύνει αναπτυξιακά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ήδη κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς στην πορεία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού..

Πρόσθεσε δε, πως αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός περνάει μέσα από την ανάπτυξη και εγκατάσταση νέων συστημάτων και τους ψηφιακά καταρτισμένους δημόσιους λειτουργούς, ένα ακόμη μείζον θέμα που αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, συνδέεται με την ορθολογικότερη κατανομή των στελεχών του δημοσίου, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό εργαλείο , εξελιγμένους αλγορίθμους και  τεχνητή νοημοσύνη.

Ο διοργανωτής του 4ου Balkan Forum, Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως τα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα μας έχει πετύχει άλματα  στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού :  «Από τα 90 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών που κατεγράφησαν το 2020, φτάσαμε μέσα σε έναν χρόνο, στο τέλος του 2021, στα 566 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Σα να λέμε ότι κάθε Έλληνας κατέφυγε 56 φορές στην ενιαία πύλη ψηφιακών συναλλαγών gov.gr. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζόμενων, των νέων, των επιχειρηματιών, όλων όσων συναλλάσσονται με το Δημόσιο, βελτιώθηκε σε τεράστιο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης του Σ.Ε.Β., σύμφωνα με την οποία, ο εξαπλασιασμός των ψηφιακών συναλλαγών σε ένα χρόνο,  σημαίνει όφελος 268 εκατομμυρίων ευρώ από μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων. Κερδίσαμε, ακόμη, 1,2 εκατομμύρια ευρώ από την από την μείωση  των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ  από τον περιορισμό της δαπάνης για έντυπα έγγραφα. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισ. Ευρώ.”

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντινος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι η πόλη αλλάζει και γίνεται ένας πόλος τεχνολογίας και καινοτομίας, προσελκύοντας μεγάλους τεχνολογικούς Ομίλους αλλά και ανεβαίνοντας στον κατάλογο των πλέον ελκυστικών πόλεων για τους ψηφιακούς νομάδες. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε επίσης στο πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνεργάσθηκε με τη Cisco για τη δημιουργία ενός hub  τεχνολογίας στην πόλη.

Στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης, στου οποίου το αντικείμενο εμπίπτει η διασυνοριακή συνεργασία . Ο κ. Φραγκογιάννης προέβλεψε μείωση του πληθωρισμού και βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας και λόγω των εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού που εφαρμόζονται από τη δημόσια διοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Η Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας κα. Εmilija Stojmenoba Duh, μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει στην πρωτοπόρο Σλοβενία, στην οποία μάλιστα έχει δημιουργηθεί το πρώτο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ η χώρα έχει εντάξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού της συστήματος.

Για τα κρίσιμα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού , που αφορούν την ψηφιακή κατάρτιση, την κυβερνοασφάλεια σε υποδομές και υπηρεσίες, στη διασυνδεσιμότητα υπηρεσιών του δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων και των πολιτών με το Δημόσιο, αναφέρθηκαν με μηνύματά τους η αναπλ. πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας κα. Slavica Grkovska και ο αρμόδιος αναπλ. υπουργός της Βουλγαρίας κ. Blagovest Kirilov.

Την εμπειρία του σε θέματα κυβερνοασφάλειας κρίσιμων υποδομών στη Νορβηγία, ως διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στο «Norwegian Center for Cybersecurity in Critical Sectors», μετέφερε ο καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας. Όπως εξήγησε, πλέον, την ασφάλεια σε μία κοινότητα δεν την εγγυάται απλώς η παραδοσιακή αστυνόμευση, καθώς κρίσιμο κομμάτι αποτελεί η κυβερνοασφάλεια των υποδομών, σε όλους τους τομείς και δη στους πιο κρίσιμους. Για τον λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε, είναι κριτικής σημασίας να δημιουργηθούν αλυσίδες αξίας, μέσα από τη συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με την παραγωγή, τη βιομηχανία, ενώ κύριος στόχος θα πρέπει να είναι να μπορούν να συνεργάζονται οι άνθρωποι με τις διαδικασίες.

Για τις δυνατότητες συνεργασίας και δικτύωσης στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, με έμφαση σε δράσεις που προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ταυτόχρονα υπηρετούν του στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και έχουν κοινωνικό αντίκτυπο αναφέρθηκε η καθηγήτρια Μαρία Στάνκοβα από το «SouthWest University Neofit Rilski» της Βουλγαρίας. Τα πανεπιστήμια, όπως σημείωσε, πρέπει να αναγνωρίσουν το καθένα τις ανάγκες του, ώστε να καταλήξουν στον τύπο της συνεργασίας που υπηρετεί τους στόχους του, συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας και του διαμοιρασμού των διαθέσιμων πόρων.

Στη σημασία της διαλειτουργικότητας φορέων και τεχνολογικών συστημάτων προκειμένου ο ψηφιακός μετασχηματισμός να επιφέρει τα μέγιστα οφέλη αναφέρθηκε η καθηγήτρια Θεοδώρα Βαρβαρίγου από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Η καθηγήτρια περιέγραψε πώς στην 5η βιοηχανική επανάσταση, θα προχωρήσει περαιτέρω η συνεργασία των ρομπότ με τον άνθρωπο και θα είναι ακόμη πιο αποδοτικοί και διάχυτοι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης.

Ο καθηγητής θερμοδυναμικής και ενεργειακής επάρκειας Σάντρο Νιζετιτς από το «University of Split» της Κροατίας ανέδειξε την σημασία της ψηφιοποίησης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της αντιμετώπισης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης. Μίλησε για τα προγράμματα έξυπνων πόλεων που εφαρμόστηκαν στην Κροατία και για τη χαρτογράφηση των ενεργειακών λειτουργικών 11.000 δημόσιων κτιρίων στη χώρα, με την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισής τους και μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η ψηφιοποίηση είναι σημαντική αλλά χωρίς εκπαίδευση και συμμετοχή των χρηστών δε θα διασφαλίσουμε τον μετασχηματισμό, σημείωσε, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος οι χρήστες των κτιρίων εκπαιδεύτηκαν να αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία για να ελέγχουν την ενεργειακή κατανάλωση.

Στα προγράμματα που υλοποιεί το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του Δημήτρης Ιακωβίδης, παρουσιάζοντας μοντέλα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν τις ιατρικές αποφάσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Σε εφαρμογές έξυπνης κινητικότητας που εφαρμόστηκαν στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Ινστιτούτου «Ovidius» στο «University of Constantza», Λαυρέντιου Οαντσέα. Συγκεκριμένα μίλησε για την ανάπτυξη μίας πλατφόρμας, που μέσα από ένα δίκτυο αισθητήρων εγκαταστημένων σε διάφορα σημεία της πόλης, σε κάμερες και σε λεωφορεία παρέχει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την κυκλοφορία στους δρόμους και την περιβαλλοντική επιβάρυνση προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης.