Search
Close this search box.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΤΙΤΑΝ για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΤΙΤΑΝ για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Με επιτυχία και με την συμμετοχή 70 Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Μάϊου 2024, το Σεμινάριο Εκπαίδευσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου Ευκαρπίας (Θεσσαλονίκης) του Ομίλου  ΤΙΤΑΝ.

Την 1η ημέρα ο Διευθυντής του εργοστασίου Βασίλειος Στρουγγάρης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε την σημασία της ΥΑΕ στους χώρους εργασίας και την ειδική βαρύτητα που έχει για τον Τιτάνα. Ο κ. Στρουγγάρης σημείωσε ότι “στον Τιτάνα η ΥΑΕ δεν αντιμετωπίζεται ως διαδικασία, αλλά είναι μία κουλτούρα που συνεχώς φροντίζουμε να ενισχύουμε και που οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες βιώνουν όχι μόνο στο 8ωρο της εργασίας, αλλά το κάνουν βίωμα και στον προσωπικό χρόνο. Αυτή την κουλτούρα επιδιώκει να διαχέει η Εταιρεία και στην κοινωνία, με δράσεις όπως το σεμινάριο αυτό, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, όπως το πρόγραμμα «Ασφάλεια στο Σπίτι» που υλοποιεί  σχολεία με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας”.

Κατόπιν ακολούθησαν εισηγήσεις  του Ιωάννη Κοκκινόπουλου, Health & Safety Training Manager της Εταιρίας, με θέμα «Εισαγωγή στην Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας» και «Εκτίμηση των κινδύνων». Στις δύο παρουσιάσεις ο κ. Κοκκινόπουλος αναφέρθηκε στους βασικούς ορισμούς ΥΑΕ, στην αναγνώριση κινδύνων και στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο risk assessment, ενώ παρουσίασε σε βάθος διαδικασίες όπως οι Μελέτες Εκτίμησης Κινδύνων (ΜΕΚ).

Στη συνέχεια ο εισηγητής Νικόλαος Πουλιάνας, Health & Safety Manager του Εργοστασίου, ανέπτυξε το θέμα «Η ΥΑΕ αλλιώς …Εργαλεία στην ασφάλεια εργασίας», αναλύοντας τα καθήκοντα ενός Τεχνικού Ασφαλείας σε Βιομηχανική Μονάδα και παρουσιάζοντας πολιτικές και κανόνες συμμόρφωσης, εκπόνηση Σχεδίων Ασφαλούς Εργασίας (ΣΑΕ), τη μεθοδολογία για την υλοποίηση επιθεωρήσεων και περιπάτων ασφαλείας κ.ο.κ..

Την 2η Ημέρα του Σεμιναρίου ο εισηγητής Αθανάσιος Μπαλφούσιας, Occupational Health & Safety Director του ΤΙΤΑΝ Ελλάδας, παρουσίασε το θέμα «How Digital and AI applications can enhance the safety performance of an organization», αναδεικνύοντας κάποια από τα σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τα οποία εφαρμόζονται με επιτυχία από τον Τιτάνα για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας στην εργασία.

Κατόπιν ο εισηγητής Νικόλαος Πουλιάνας, Health & Safety Manager του Εργοστασίου, παρουσίασε το «Safety Induction» για τους συμμετέχοντες, σε συνδυασμό με θέματα παραγωγικής διαδικασίας του τσιμέντου, και κατόπιν οι φιλοξενούμενοι μηχανικοί, φορώντας τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου. Στη διάρκεια της ξενάγησης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν συγκεκριμένη πρακτική θεματολογία ανά ειδικότητα από εισηγητές-στελέχη του Εργοστασίου. Συγκεκριμένα:

1. Μηχανολόγοι Μηχανικοί-Παραγωγής και Διοίκησης. Εισηγητής Ανδρέας Τόσης, Mechanical Department Manager.

  • Ηλεκτρική και μηχανική ασφάλιση εξοπλισμού (LOTOTO) (διαδικασία ηλεκτρολογικής απομόνωσης, κίνδυνοι, μέτρα ασφάλισης)
  • Συγκολλήσεις ηλεκτροδίου (ΜΑΠ, ασφαλείς πρακτικές) .
  • Ανυψώσεις (τρόποι ανύψωσης, πιστοποιήσεις εξοπλισμού, μέσα ανύψωσης, ασφαλείς πρακτικές, εργασίες σε ύψος) .
  • Ικριώματα (ασφαλής εργασία σε ικριώματα, σημεία ελέγχου ικριώματος, ασφάλιση προσωπικού και εργαλείων από πτώση).

2. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί

Εισηγητής Παναγιώτης Ροδινός Electrical Department Manager.

  • Υποσταθμοί ΜΤ- ΧΤ (μέτρα προστασίας, συντήρηση, πυρασφάλεια).
  • Εργασία υπό τάση (κίνδυνοι, ασφαλείς πρακτικές).
  • Ικριώματα – Εργασία σε Ύψος (ασφαλής εγκατάσταση, έλεγχος πριν την χρήση, ασφαλείς πρακτικές).
  • Εργαλεία και Μέσα Ατομικής Προστασίας (έναντι ηλεκτροπληξίας, τόξου, προδιαγραφές, χρήση Ειδικών εργαλείων).

3. Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Αγρονόμοι Τοπογράφοι

Εισηγητής : Ιωάννης Σεραφειμίδης, Civil Maintenance Supervisor.

  • Ανέγερση και εργασία σε ικριώματα (είδη και χρήσεις ικριωμάτων, ασφαλής ανέγερση/αποξήλωση ικριώματος, λίστα ελέγχου ικριώματος βεβαίωση ευστάθειας, νομοθεσία, συνηθισμένα λάθη και καλές πρακτικές, ασφάλιση προσωπικού και εξοπλισμού από πτώση).
  • Έλεγχος κατασκευών (μεταλλικά, κτίρια μπετόν, μη καταστροφικοί προληπτικοί έλεγχοι, συνήθεις βλάβες δομικών στοιχείων).
  • Σκυροδέτηση (κίνδυνοι πριν και κατά την σκυροδέτηση, έλεγχος πριν την σκυροδέτηση, ασφαλής εγκατάσταση μηχανημάτων, θέματα ασφαλείας, πρακτικά θέματα σκυροδέτησης, τεχνικά θέματα σκυροδέτησης).

4. Χημικοί Μηχανικοί.

Εισηγητής Νικόλαος Πιστοφίδης, Quality Department Manager

  • Αναγνώριση χημικού κινδύνου – επισήμανση – Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας  
  • Χρήση αερίων στο εργαστήριο – δίκτυα – φιάλες
  • Ιονίζουσες ακτινοβολίες
  • Σχέδια ανάγκης (διαρροή – επαφή με επικίνδυνα χημικά – φωτιά) 

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν ο Προϊστάμενος Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Βασίλης Εβρένογλου, ΗΜ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της διοργάνωσης, και τα στελέχη του Τμήματος Επαγγελματικών και Επιστημονικών Θεμάτων, Μητρακάκη Τασούλα, ΠΜ, Ελένη Δουλγέρογλου, ΗΜ και Διαβολίτση Κυριακή, ΑΤΜ (Γραφείο Τύπου ΤΕΕ/ΤΚΜ). Μετά την λήξη του Σεμιναρίου, ακολούθησε δεξίωση για τους συμμετέχοντες.