Τις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον τεχνικό κόσμο, αλλά και τις νέες προκλήσεις που ανακύπτουν σε επίπεδο αξιοπιστίας, δεοντολογίας και κοινωνικής ευθύνης ανέδειξε ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ), στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.
Η εκδήλωση, με θέμα «Ο Μηχανικός του Αύριο: Ευκαιρίες και Προκλήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», φιλοξενήθηκε στο κοινό περίπτερο ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ στους χώρους της Helexpo-ΔΕΘ, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης υπογράμμισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο υποβοήθησης του μηχανικού, αρκεί η αξιοποίηση και η χρήση της να γίνονται με σύνεση και μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο κανόνων.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τον σχεδιασμό και την παραγωγικότητα, να μειώσει αστοχίες, να προβλέψει κινδύνους, να εξοικονομήσει πόρους και να μας βοηθήσει να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα και γρηγορότερα. Δεν μπορεί, όμως, να υποκαταστήσει την επιστημονική κρίση, τη γνώση, την ηθική και τη συνείδηση του μηχανικού. Και, κυρίως, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μιας απόφασης που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπινες ζωές”, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ Νίκος Τοπαλίδης επισήμανε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει τους μηχανικούς μπροστά σε μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα και σε ένα σημαντικό “σταυροδρόμι», καθώς πλέον έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία που μπορούν να αναλύουν δεδομένα, να προβλέπουν και να αυτοματοποιούν σύνθετες διαδικασίες. «Αυτό που δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί είναι η ανθρώπινη κρίση, αλλά και οι ευθύνες που συνοδεύουν το επάγγελμά μας», τόνισε ο κ. Τοπαλίδης.
Στον μετασχηματισμό που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επάγγελμα του μηχανικού επικεντρώθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων Ιωάννης Βλαχάβας. Κεντρικό μήνυμα της παρουσίασής του ήταν ότι “η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τον μηχανικό”, αλλά “θα αλλάξει ο μηχανικός που ξέρει να την αξιοποιεί”. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Βλαχάβας στην εκρηκτική αύξηση των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι το 90% των διαθέσιμων δεδομένων δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και ότι ο όγκος τους αναμένεται να διπλασιάζεται ανά διετία.
Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΜΗΒΕ Ευάγγελος Τζώτζης εστίασε στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που ήδη ανοίγονται σε διαφορετικούς κλάδους της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον παραγωγικό σχεδιασμό, στην προγνωστική συντήρηση υποδομών και στη διαχείριση των κατασκευαστικών έργων.
Στην αποτελεσματική και ασφαλή ενσωμάτωση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή εργασία του σύγχρονου μηχανικού αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Ανδρέας Συμεωνίδης. Ο ίδιος παρουσίασε τις δυνατότητες για ταχύτερους υπολογισμούς και σχεδιασμό και για έγκαιρο εντοπισμό λαθών και αστοχιών, τις οποίες προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους από την άκριτη χρήση των εργαλείων της, όπως ενδεικτικά για τα φαινομενικά ορθά, αλλά στην πραγματικότητα ανακριβή αποτελέσματα ή για την υπερβολική εξάρτηση που, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεξιοτήτων.
Τις αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στη βιομηχανία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στον Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης Δημήτριος Μπεχτσής. Αναφέρθηκε σε εφαρμογές που ήδη μετασχηματίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, από την προβλεπτική συντήρηση και τον οπτικό έλεγχο ποιότητας μέχρι τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, την ενεργειακή διαχείριση και μείωση εκπομπών, τη ρομποτική και τα ψηφιακά δίδυμα. “Ο άνθρωπος δεν θα χάσει την εργασία του από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Απλώς όσοι δεν χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικατασταθούν με αυτούς που τη χρησιμοποιούν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τις δυνατότητες, τα όρια και τις πρακτικές ορθής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε η Ελπίδα-Σοφία Λογγινίδου, νομική σύμβουλος με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 52% των εργαζομένων δηλώνει το 2026 ότι χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη στην εργασία του, έναντι 26% το 2024, ενώ στον κλάδο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής το 70% των εταιρειών χρησιμοποιεί πλέον τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης από 53% έναν χρόνο νωρίτερα. Η κ. Λογγινίδου ανέδειξε παράλληλα τους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση της AI και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ελέγχου των αποτελεσμάτων που παράγουν τα συστήματά της.
Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, καθώς και πλήθος μηχανικών, φοιτητών και επισκεπτών της 90ής ΔΕΘ.





