Search
Close this search box.

Σίγουρο εφαλτήριο σταδιοδρομίας παραμένει η ειδικότητα του Χημικού Μηχανικού

Σημαντικά ανταγωνιστικά εφόδια τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή αγορά εργασίας και για μία ευρύτατη γκάμα επαγγελμάτων, παρέχουν οι σπουδές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στους αποφοίτους του.

Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης «Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού – Χημικός Μηχανικός», που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από νέους αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο πλαίσιο της σχετικής σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και τα Τμήματά της.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μιχάλης Παπαστεργίου -εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Τσακούμη- επισήμανε ότι τα επιτεύγματα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ αντικατοπτρίζονται στην καταξίωση των αποφοίτων του. Ο κ. Παπαστεργίου  παρουσίασε στο -αποτελούμενο ως επί το πλείστον από φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών – κοινό, τους σκοπούς και τον ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, καλώντας τους να ενημερώνονται για τις δραστηριότητές του ως φοιτητές και να συμμετέχουν σε αυτές στο μέλλον, ως μέλη του. Σημειώνοντας την απουσία Χημικού Μηχανικού από τη ΔΕ και την εκπροσώπηση του κλάδου μόνο με ένα μέλος στην Αντιπροσωπεία, τον συνπροεδρεύοντα κ. Γιώργο Μαρνέλλο, ο Αντιπρόεδρος κάλεσε τους νυν και μέλλοντες συναδέλφους να συμμετέχουν στις εκλογές του ΤΕΕ τον Μάιο του 2024.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κύρος Υάκινθος, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην όλο και πιο στενή συνεργασία του της Σχολής με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διαρκή αναβάθμιση των συνθηκών και του περιεχομένου των σπουδών των Τμημάτων του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Λευτέρη Τζιόλα, Χημικού Μηχανικού – υπήρξε από τους πρώτους φοιτητές του Τμήματος το 1972- και πρώην υφυπουργού Εργασίας, που τον προσκάλεσε το Προεδρείο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό.

Μιλώντας με θέμα «Οι Προπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ», ο κ. Στέργιος Γιάντσιος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τόνισε μεταξύ άλλων πως το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ είναι πολύ ισχυρό τόσο από πλευράς διδασκαλίας όσο και από πλευράς έρευνας και χαίρει σεβασμού παγκοσμίως έχοντας εφαρμόσει μηχανισμούς για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του έργου και των υπηρεσιών. Το διδακτικό προσωπικό είναι ενθουσιώδες και πολύ αφοσιωμένο στην αποστολή του: αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία, ενώ οι φοιτητές που αποφοιτούν από το πρόγραμμα ακολουθούν πολύ επιτυχημένη σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στα προβλήματα που υπάρχουν με κυριότερα την υποστελέχωση, την ανεπάρκεια και παλαιότητα των χώρων και την υποχρηματοδότηση.

Με θέμα «Η Πρακτική Άσκηση των Φοιτητών Χημικών Μηχανικών, ΑΠΘ», ο κ. Πάτροκλος Βαρελτζής, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπογράμμισε την σταθερά αυξανόμενη συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, με το ποσοστό εκείνων που λαμβάνουν πρόταση άμεσης πρόσληψης να κυμαίνεται σε βάθος δεκαετίας μεταξύ 22% και 34%, με την τάση να είναι επίσης αυξητική πέρσι, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές. Ο κ. Βαρελτζής επεσήμανε πάντως ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί την πρακτική άσκηση, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Η καθηγήτρια του Τμήματος κ. Ανδρεάνα Ασημοπούλου, στην εισήγησή της με τίτλο «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Ερευνητικές Δραστηριότητες στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ” παρουσίασε τα 4 Μεταπτυχιακά που υλοποιεί το Τμήμα, ένα αυτοτελώς με τίτλο Χημική και Βιομοριακή Μηχανική  και 3 Διατμηματικά με τίτλους “Διεργασίες και Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών”,  “Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού” και “Βιοϊατρική Μηχανική”. Στη συνέχεια παρουσίασε τα ερευνητικά αντικείμενα των 4 Τομέων του Τμήματος,  του Τομέα Χημείας, του Τομέα Τεχνολογιών, του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ρύθμισης Χημικών Διεργασιών και Εγκαταστάσεων και του Τομέα Τεχνικής των Φυσικών Διεργασιών και Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής και των Εργαστηρίων σε κάθε Τομέα.

«Τα βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελματικών επιλογών του Χημικού Μηχανικού και πως επηρεάζουν την επαγγελματική του επιτυχία» παρουσίασε ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης, Χημικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON,ορίζοντας ως απαραίτητα στοιχεία το ήθος και την απόφαση καθενός για το  τι θέλει, χωρίς να ακολουθεί το ρεύμα και χωρίς παλινωδίες. Στη συνέχεια παρουσίασε έναν πολύ ενδιαφέροντα συγκριτικό πίνακα των επαγγελματικών επιλογών του Χημικού Μηχανικού, που κατάρτισε ο ίδιος, με κριτήρια την αμοιβή, τον χρόνο απασχόλησης, το εργασιακό περιβάλλον τις δυνατότητες εξέλιξης και την ασφάλεια. Πάντως, ενώ σημείωσε ότι Χημικός Μηχανικός, εκμεταλλευόμενος την  πολυδιάστατη εκπαίδευσή του έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορες επαγγελματικές κατευθύνσεις, παρατήρησε ότι  σε μια επαγγελματική ζωή 40 ετών,  είναι εξαιρετικά απίθανο να ασκήσει την επιστήμη του για περισσότερα από 15-20 έτη.

Με θέμα «COD: Chemical – Operation – Design – Μελετητική Προοπτική και Όραμα”, μίλησε η κ. Ελευθερία Νικολαΐδου, Χημικός Μηχανικός, MSc Environmental Engineer, Εκτελεστική Διευθύντρια στην εταιρία ΥΔΡΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Ε.Π.Ε. υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα, καθώς ο νέος κλιματικός νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα και έχει τέτοιες απαιτήσεις. Έτσι, χημικοί μηχανικοί μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο βοηθώντας τους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους αειφορίας τους, σχεδιάζοντας διαδικασίες και προϊόντα που είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης εκτίμησε ότι λόγω των επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες και στη χρήση λογισμικών οι χημικοί μηχανικοί με εξειδίκευση σε αυτούς τους τομείς θα έχουν μεγάλη ζήτηση στο κοντινό μέλλον.

«Χημικός Μηχανικός: επάγγελμα Δημόσιος Υπάλληλος. Μπορεί να παραμείνει μηχανικός?», ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δρ Σοφία Χριστοφόρου, Χημικός Μηχανικός – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Προϊσταμένη Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως οι μηχανικοί και ειδικά οι Χημικοί Μηχανικοί είναι απολύτως αναγκαίοι σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης (Περιβάλλον, Ενέργεια, υδρογονάνθρακες, Υγεία, Βιομηχανία, Ανάπτυξη και Επενδύσεις, Εθνική Άμυνα, Αγροτική Ανάπτυξη, Ναυτιλία, Υποδομές –Μεταφορές, κ.α. Εν συνεχεία παρουσίασε εκτενώς της δραστηριότητες τις υπηρεσίας και τον ρόλο των Χημικών Μηχανικών σ` αυτές.

Μπορείτε να δείτε τις εισηγήσεις στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ

Ο καθηγητής του Τμήματος κ. Βασίλης Ζάσπαλης ήταν στο Προεδρείο της εκδήλωσης μαζί με τον Αντιπρόεδρο, κ. Μιχάλη Παπαστεργίου και το μέλος της “Α”, κ. Γιώργο Μαρνέλλο.
 Η συζήτηση μεταξύ διδασκόντων, διδασκομένων, νέων και παλαιότερων συνεχίστηκε σε συναδελφικό κλίμα μέχρι αργά το βράδυ στο φουαγιέ του κτιρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο φουαγιέ φιλοξενείται έκθεση πόστερ  με τις ερευνητικές δραστηριότητες των Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας.