Ο προσεισμικός έλεγχος, που αποτυπώνει την κατάσταση και την ανθεκτικότητα του κτιριακού αποθέματος της χώρας, εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν καταγράφονται εκτεταμένα ή ιδιαίτερα ανησυχητικά προβλήματα.
Όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, αμέσως μετά τη σημερινή φάση «τη σκυτάλη θα πάρουν 6.500 αθλητικά κέντρα σε διάφορες περιοχές της χώρας». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στόχος του ΤΕΕ είναι μέσα σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί αυτοψίες σε 3.000 αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από περίπου 1.200 μηχανικούς του ΤΕΕ, σε συντονισμό με τον ΟΑΣΠ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», έως σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 22.276 δημόσια κτίρια και, από αυτά, μόνο το 1% κρίνεται ότι χρειάζεται δευτεροβάθμιο έλεγχο.
Αναλυτικά, οι προσεισμικοί έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί ανά περιφέρεια/περιοχή είναι οι εξής:
Αττική: 4.124 κτίρια
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 2.150 (Θάσος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Έβρος)
Βόρειο Αιγαίο: 1.007 (Λήμνος, Λέσβος, Ικαρία, Σάμος, Χίος)
Δυτική Ελλάδα: 1.349 (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία)
Δυτική Μακεδονία: 964 (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα)
Ήπειρος: 710 (Άρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία)
Θεσσαλία: 1.660 (Καρδίτσα, Σποράδες, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα)
Ιόνιο: 612 (Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Κεντρική Μακεδονία: 3.717 (Πέλλα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική, Σέρρες)
Κρήτη: 2.098 (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Χανιά)
Νότιο Αιγαίο: 1.088 (Κέα–Κύθνος, Κάρπαθος–Κάσος, Κάλυμνος, Σαντορίνη, Άνδρος, Κως, Τήνος, Σύρος, Ρόδος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Μήλος)
Πελοπόννησος: 1.197 (Κόρινθος, Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα)
Στερεά Ελλάδα: 1.600 (Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια)
Με βάση την εικόνα μέχρι τώρα, το ποσοστό των κτιρίων που παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιο έλεγχο παραμένει στο 1%.
Προηγούμενοι έλεγχοι σε σχολικές μονάδες
Πριν από την τρέχουσα διαδικασία, προσεισμικός έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί:
σε όλες τις σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1953, σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας (ζώνη 3), όπως Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία κ.ά., και
σε σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985 σε Σάμο, Λέσβο και Χίο.
Ελεύθερος Τύπος
