H ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ ενέκρινε την σύσταση Ο.Ε. σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., τον ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ και το Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.).
Στο διάστημα των τελευταίων μηνών σημειώνεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αγίου Όρους, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη συμβολή όλων των παραπάνω στη μελέτη του φαινομένου και στον έλεγχο του μνημειακού κτιριακού αποθέματος.
Στόχος της ΟΕ είναι η παρακολούθηση των σεισμικών δράσεων στην περιοχή του Αγίου Όρους, ο έλεγχος της τρωτότητας επιλεγμένων κτιρίων έναντι σεισμού και η καταγραφή πιθανών βλαβών, με παράλληλη πρόταση αποκατάστασης – ενίσχυσης. Για την επίτευξη του πρώτου στόχου της Ο.Ε. έχει εξασφαλιστεί η άδεια της Ιεράς Κοινότητας για την εγκατάσταση δύο επιταχυνσιογράφων στην Ιερά Χερσόνησο, στην περιοχή των Καρυών και στην Ι.Μ. Ξενοφώντος.
Την Ομάδα Εργασίας αποτελούν οι:
1. Ιγνατάκης Χρήστος, ως επικεφαλής (ΤΕΕ/ΤΚΜ)
2. Λεκίδης Βασίλης (ΤΕΕ/ΤΚΜ)
3. Αγγέλου Δημήτρης (ΤΕΕ/ΤΚΜ)
4. Κούστας Αλέξανδρος (ΤΕΕ/ΤΚΜ)
5. Πιτιλάκης Δημήτρης (ΑΠΘ)
6. Κατάκαλος Κωνσταντίνος (ΑΠΘ)
7. Παπανικολάου Βασίλης (ΑΠΘ)
8. Μάργαρης Βασίλης (ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ)
9. Σαλονικιός Θωμάς (ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ)
10. Μορφίδης Κωνσταντίνος (ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ)
11. Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος (Κε.Δ.Α.Κ.)
12. Ματραπάζης Γιώργος (Κε.Δ.Α.Κ.)
Το αντικείμενο της παραπάνω Ομάδας Εργασίας είναι η καταγραφή των επιταχύνσεων των σεισμικών δράσεων, η αξιολόγηση των μετρήσεων, η διερεύνηση της χρήσης του δελτίου προσεισμικού ελέγχου στους σύνθετους φορείς των κτιρίων του Αγίου Όρους, η καταγραφή και η βαθμονόμηση πιθανών βλαβών επιλεγμένων κτιρίων και η πρόταση αντισεισμικής ενίσχυσης αδύναμων δομικών στοιχείων ή δομικών συνόλων.
Διάρκεια της Ο.Ε. είναι 6 μήνες, με τη δέσμευση να παραταθεί αν το απαιτούν οι συνθήκες.
Υπεύθυνος για την παρακολούθηση, την παραλαβή και τον έλεγχο της καλής εκτέλεσης του έργου είναι ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Ηλίας Περτζινίδης.