Search
Close this search box.

ΤΜΕΔΕ 1ο Διεθνές Συνέδριο υπό την αιγίδα ΤΕΕ – Απολογισμός

“Μία πρωτοβουλία του ΤΜΕΔΕ που συνεχίζεται”

Το ΤΜΕΔΕ διαχρονικά, θέτει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της εταιρικής του φιλοσοφίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου μας, με στόχο να προσεγγίσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και της ένταξης του κλιματικού κινδύνου στις επενδύσεις και τις υποδομές της χώρας.

Γνωρίζουμε καλά, ότι για την επίλυση ενός τέτοιου υπαρξιακού για την ανθρωπότητα προβλήματος απαιτείται πρωτίστως, η αναγνώριση και η οριοθέτησή του και στη συνέχεια η χάραξη και ο σχεδιασμός βιώσιμων στρατηγικών, που θα προκρίνουν προτάσεις και λύσεις, με ουσιαστικό αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο.

Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν θετικά όλοι οι φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε. Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε πολλούς και σημαντικούς ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου και η σύνθεση των ομιλητών σχεδιάστηκαν με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, ώστε να καλύπτουν όλα τα κρίσιμα θέματα, που αφορούν στον κλιματικό κίνδυνο, στη βιωσιμότητα και στην ανθεκτικότητα των υποδομών. Πρόσθετα, δόθηκε βαρύνουσα σημασία στην προβολή κρίσιμων ζητημάτων για τον Τεχνικό Κόσμο, όπως η χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι δυνατότητες χρηματοδότησης για την κλιματική προσαρμογή, αλλά και οι ενδεδειγμένες λύσεις για την άμεση υιοθέτησή τους, σε συνδυασμό με την ασφάλιση του κλιματικού κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συμβολή του Τραπεζικού Κλάδου στην Αειφόρο Ανάπτυξη και το Περιβάλλον. Παράλληλα αναλύθηκαν οι προκλήσεις των κατασκευών και η εφαρμογή της ΑΙ στις μεταφορές των πόλεων και των περιφερειών, με σκοπό να μετατραπούν σε βιώσιμες, έξυπνες και ανθεκτικές.

Μέσα από τους ενεργούς συνδέσμους που περιλαμβάνονται στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα, μπορείτε να δείτε όλες τις σημαντικές στιγμές του Συνεδρίου, τους ομιλητές και τις τοποθετήσεις τους, καθώς και τους χορηγούς που στήριξαν την πρωτοβουλία μας. Όλοι μαζί, συνέβαλαν ώστε το 1ο Διεθνές Συνέδριο “Redefining the Future Horizons” να γίνει πραγματικότητα και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.

Δείτε τη photo gallery του Συνεδρίου

Επισκεφθείτε το microsite

“Ως Τεχνικός Κόσμος έχουμε χρέος να θέτουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τις λύσεις και όχι απλώς την καταγραφή των προβλημάτων. Χρειάζεται πριν και πάνω από όλα, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, την οπτική και τις σταθερές που κατανοούμε τον κόσμο και να προχωρήσουμε σε αυτό, που η επιστήμη ονομάζει αλλαγή υποδείγματος, ώστε να παρέμβουμε εγκαίρως στην εξέλιξη της κλιματικής κρίσης.

Ως Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, δεσμεύομαι να συνεχίσουμε να συμβάλουμε παραγωγικά, αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, αναδεικνύοντας προτάσεις συμπεριληπτικές, πράσινες και ανθεκτικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ως ΤΜΕΔΕ, συνεχίζουμε την πρωτοβουλία για την ανάδειξη στο δημόσιο διάλογο του κλιματικού κινδύνου, προκειμένου να τον εμπλουτίσουμε στο 2ο Διεθνές Συνέδριό μας. Στόχος μας, να αποτελέσει ένα ανοιχτό forum ενεργού διαλόγου – θεσμό, για το ζήτημα του κλιματικού κινδύνου, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των υποδομών.

Σήμερα είναι η ώρα να προχωρήσουμε από τη διάγνωση στη λύση. Ο στόχος μας δεν είναι εύκολος. Είναι στο χέρι μας, όμως να γίνει εφικτός.

Μπορούμε και οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Σας ευχαριστώ θερμά.”

Κωνσταντίνος Μακέδος

Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ