Search
Close this search box.

Αυτά τα projects του 2016 ταίριαξαν γάντι στο φυσικό τοπίο


Ιmage © ensamble studio / courtesy of tippet rise

Στη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου το designboom παρουσίασε μια σειρά από αρχιτεκτονικά projects, που συνδιαλέγονται απευθείας με το φυσικό περιβάλλον, καταφέρνοντας να ενσωματωθούν σε αυτό με τρόπο που κερδίζει τις εντυπώσεις. Παρότι τα έργα που παρουσιάστηκαν διέφεραν μεταξύ τους σε κλίμακα, υλικά κατασκευής ή χωροθέτηση, κανένα από αυτά πέτυχε τον άριστο διάλογο με τη φύση.

Το TIPPET RISE ART CENTER από την ENSAMBLE STUDIO

Σε έναν χώρο 11.500 εκταρίων στη Μοντάνα, έχει διαμορφωθεί από το τίποτα ένας νέος προορισμός για τους φίλους της μουσικής και της μοντέρνας γλυπτικής. Το tippet rise, που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο, έχει επιμεληθεί μια εξαιρετική συλλογή από γλυπτικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, που φέρουν την υπογραφή μερικών από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες και designers στον πλανήτη. Για να ερμηνεύσει εκ νέου την τοπογραφία του χώρου όπου φιλοξενούνται όλα αυτά, το ENSAMBLE STUDIO άντλησε έμπνευση από τις μεταμορφωτικές διεργασίες της γεωλογίας: καθίζηση, διάβρωση, φυσική φθορά, κρυσταλλοποίηση, συμπίεση και ομολογουμένως το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο.

Πηγή εικόνας: Cai Yongjie

Το Μουσείο Σεισμών του WENCHUAN με την υπογραφή του CAI YONGJIE

Το 2008 ένας πολύ ισχυρός σεισμός χτύπησε την επαρχία Σίτσουαν της Κίνας, αφήνοντας πίσω του περίπου 70.000 νεκρούς και 18.000 αγνοούμενους. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο wenchuan. Και τότε η κινεζική κυβέρνηση ανάθεση στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Τongji να δημιουργήσει ένα μουσείο ώς χώρο μνήμης για τα θύματα του σεισμού. Το μουσείο παραπέμπει στη μορφή του διαταραγμένου από τον σεισμό εδάφους, με μεγάλα κτήρια “χωμένα” στο χώμα να αποκαλύπτουν μόνο τις πράσινες οροφές τους σε όποιον τα κοιτάζει από ψηλά…

image © tall arquitectos

Το εστιατόριο BIRE BITORI από την TALL ARQUITECTOS

Το εστιατόριο με την ονομασία ‘bire bitori’, που σημαίνει πιάτο ή πλατό στη γλώσσα των ιθαγενών του Μεξικού, tarahumara, βασίστηκε σε μια σύλληψη ιδέας (concept) της σεφ Μaria Αndrea Payne. To τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο tall arquitectos αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες του ιδιαίτερου αυτού πρότζεκτ, που δείχνει να κρέμεται από την άκρη ενός γκρεμού, αποτελώντας ταυτόχρονα αδιάσπαστο μέρος του.

Άρθρο με πληροφορίες από το http://www.designboom.com

Δείτε περισσότερα project του είδους στο πρωτότυπο άρθρο, ΕΔΩ