Search
Close this search box.

Αυτά τα κοινά έχουν οι δυναμικές πόλεις ανά τον πλανήτη

Πηγή φωτογραφίας: Mohseen Khan

Τι κοινό έχουν οι πιο δυναμικές πόλεις στον πλανήτη; Την ικανότητα να αγκαλιάζουν την τεχνολογική αλλαγή, τη δυνατότητα να απορροφούν τις μεγάλες αυξήσεις πληθυσμού και τη βούληση να ενδυναμώνουν τη συνδεσιμότητα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια ματιά στις πόλεις που φιγουράρουν και φέτος στην κορυφή του δείκτη CMI (City Momentum Index), που καταρτίζει η εταιρεία οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών JLL, με έδρα το Σικάγο, η οποία ειδικεύεται στον τομέα της αξιοποίησης εμπορικών ακινήτων.

“Ο δείκτης CMI αναδεικνύει ότι παρά τις διάφορες πολιτικές αναταραχές και τις συνεχιζόμενες οικονομικές αβεβαιότητες, πολλές πόλεις συνεχίζουν να δείχνουν εντυπωσιακό δυναμισμό. Κλειδιά της επιτυχίας τους είναι η δυνατότητά τους να προσαρμόζονται γρήγορα σε κάθε νέο κύμα παγκόσμιας αλλαγής, χάρη στο γεγονός ότι είναι ανοιχτές και ευκίνητες” σημειώνει ο Jeremy Kelly, διευθυντής παγκόσμιας έρευνας της JLL.

Η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι βασική ατμομηχανή προόδου για το momentum των 30 πόλεων ανά τον κόσμο, που αλλάζουν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Μερικά στοιχεία-κλειδιά:

*Οι πόλεις Ασίας-Ειρηνικού αποτελούν το 50% των 30 πόλεων που αλλάζουν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Η Ινδία προσπέρασε μάλιστα την Κίνα ώς η χώρα που φιλοξενεί μερικές από τις πιο δυναμικές πόλεις του πλανήτη. Στον δείκτη CMI φιγουράρουν έξι ινδικές πόλεις, με το μεγαλύτερο τεχνολογικό hub της χώρας, το Bangalore, να καταλαμβάνει την πρώτη θέση για πρώτη φορά.

*Οι επιτυχημένες δυναμικές πόλεις καταφέρνουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία στις οικονομίες τους και να αναβαθμίσουν περαιτέρω τα δυνατά τους στοιχεία, ώστε να προσελκύσουν τα ταλέντα. Τέτοιες πόλεις είναι το Λονδίνο (έκτο, έχοντας χάσει την πρώτη θέση που κατείχε τα τελευταία δύο χρόνια), η Νέα Υόρκη (14η), το Παρίσι (17ο) και το Λος Αντζελες (27ο).

*Η αριστεία στην υψηλή τεχνολογία βοήθησε τις πόλεις του Νέου Κόσμου να σκαρφαλώσουν ψηλότερα στον δείκτη. Η Kοιλάδα του Πυριτίου κέρδισε δικαίως την 3η θέση, το Οστιν την 7η και η Βοστώνη την 9η.

Οι 134 πόλεις που καλύπτει ο CMI αξιολογούνται με βάση 42 μεταβλητές, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις πρόσφατες και προβλεπόμενες αλλαγές στο τοπικό ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την παρουσία στρατηγείων πολυεθνικών, τα εμπορικά ακίνητα και τα μισθώματα ακινήτων, την καινοτομία, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Άρθρο με πληροφορίες από το marketwired.com

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ